Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Δεκ-2018 09:47

  Πόσο εύκολα θα εφαρμοστεί τελικά το Brexit

  Πόσο εύκολα θα εφαρμοστεί τελικά το Brexit
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Sophia Besch, Ian Bond, Camino Mortera-Martinez

  Το Brexit έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί, όχι μόνο σε οικονομικά ζητήματα, όπου οι αναλυτές πάντα ανέμεναν προβλήματα, αλλά σε πολλούς άλλους τομείς επίσης. Η ΕΕ συντονίζει ήσυχα την ευρωπαϊκή πολιτική στην ανάπτυξη, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις κυρώσεις, στην αστυνόμευση, στο human trafficking, στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, στις στρατιωτικές αποστολές, στη διπλωματία, στον αμυντικό κλάδο, στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, στην ανταλλαγή πληροφοριών, στην εξερεύνηση του διαστήματος, στην επιστημονική έρευνα, στην δικαστική συνεργασία και σε πολλά άλλα.

  Πολλές από αυτές τις πολιτικές δημιουργήθηκαν με την ισχυρή βρετανική υποστήριξη. Επομένως οι υπέρμαχοι του Brexit αντιμετωπίζουν το ίδιο βασικό δίλημμα με το οποίο αντιμετωπίζουν οικονομικά ζητήματα: η υπεράσπιση ζωτικών βρετανικών συμφερόντων απαιτεί να παραμείνει αμετάβλητη η περισσότερη συνεργασία με την Ευρώπη, ωστόσο οι εγχώριες πολιτικές υπαγορεύουν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι κάτι εντελώς νέο.

  Ακόμη και ο περιορισμός της άσκησης σε απλό πολιτικό rebranding, απαιτεί αλλαγές στη νομική μορφή ή στην υποκείμενη σημασία των χιλιάδων κανόνων, κανονισμών και διαδικασιών. Από τη στιγμή που θα ήταν απαράδεκτο στα άλλα 27 μέλη της ΕΕ το Λονδίνο να επιλέγει πότε και πώς θα συνεργάζεται με τους γείτονές του, το αποτέλεσμα ήταν μια σειρά αδιέξοδων συνομιλιών.

  Αυτό το μικρό report συνοψίζει τα μεγάλα ζητήματα. Οι συγγραφείς καταδεικνύουν ότι οι νηφάλιες διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να διατηρήσουν το μεγαλύτερο μέρος της τωρινής συνεργασίας υπό άλλη ονομασία -αλλά ότι οι αλλαγές που πρέπει να συμβούν, γενικότερα θα βλάψουν το Ηνωμένο Βασίλειο.

  Το κείμενο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Foreign Affairs

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.cer.eu/in-the-press/review-plugging-british-completing-circuit

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων