Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Νοε-2017 11:03

  Βάζοντας την πολιτική πιο πάνω από την ευημερία

  Βάζοντας την πολιτική πιο πάνω από την ευημερία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Christian Odendahl

  Ποτέ δεν είναι καλή ιδέα να βάζουμε την πολιτική πάνω από την ευημερία -δήλωσε σε ακροατήριο επιχειρηματιών ο David Davis στο Βερολίνο, σε μια ομιλία του για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις. Δεν είναι ξεκάθαρο αν έκανε πλάκα, αλλά το σχόλιό του δεν προκάλεσε γέλιο στους συγκεντρωμένους σε ένα οικονομικό συνέδριο της Suddeutsche Zeitung. Αντιθέτως, υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. Αυτό δεν έκανε πάντα το Ηνωμένο Βασίλειο: δεν έβαζε την πολιτική πάνω από την ευημερία; Και εάν, όπως λέει ο Davis, η Βρετανία ήθελε να συνεργαστεί όσο το δυνατό πιο στενά με την ΕΕ και τη Γερμανία, ρώτησε ένας δημοσιογράφος, γιατί άφησε την ΕΕ; Το ακροατήριο χειροκρότησε αυτή την ερώτηση.

  Η ομιλία του Davis έδωσε στους Γερμανούς (και σε άλλους Ευρωπαίους που το διάβασαν αργότερα) μια εικόνα της λογικής της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit, αλλά οι περισσότεροι Γερμανοί έχουν ακόμη δυσκολία να το καταλάβουν. Η έμφασή του στις κοινές αξίες και στη φιλία είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτες, όπως ήταν η άνευ όρων δέσμευσή του στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. ΟΙ Γερμανοί επίσης θέλουν βαθιές και ολοκληρωμένες οικονομικές, πολιτικές σχέσεις και στην ασφάλεια, και με άλλους Ευρωπαίους γείτονες, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας.

  Αλλά ακριβώς για αυτό η Γερμανία έχει βοηθήσει στην οικοδόμηση της ΕΕ εδώ και δεκαετίες. Η συνεργασία μεταξύ τόσων πολλών κρατών-μελών διαφορετικού μεγέθους, με διαφορετικά συμφέροντα και διαφορετικές οικονομίες, μπορεί είτε να είναι ρηχή και να βασίζεται στην ανταλλαγή είτε βαθιά και ολοκληρωμένη. Αλλά για να έχει αποτέλεσμα το τελευταίο, η Ευρώπη χρειάζεται κοινούς κανόνες, δικαστήρια και πολιτικά θεσμικά όργανα, όπως αυτά της ΕΕ. Για τους Γερμανούς, η ΕΕ είναι πρώτα και κύρια ένα πολιτικά project, βασισμένο σε κανόνες. Η πρώτη προτεραιότητα της Γερμανίας στις συνομιλίες για το Brexit είναι επομένως να προστατεύσει αυτούς τους ίδιους κανόνες και θεσμούς, όχι να αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη.

  Φαίνεται σαν ο κύριος στόχος του Davis να ήταν να "κερδίσει” τις γερμανικές επιχειρήσεις έτσι ώστε να ασκούσαν επιρροή στην κυβέρνηση της Merkel να προχωρήσει τις συνομιλίες στο επόμενο στάδιο -τη σφυρηλάτηση μιας βαθιάς και ολοκληρωμένης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ. Μπορεί να μην κρύβεται πουθενά. Με τις εφοδιαστικές αλυσίδες να διασχίζουν όλη την ήπειρο οι επιχειρήσεις στη Γερμανία είναι πρόθυμες να προστατεύσουν την ενιαία αγορά της ΕΕ και την ήδη περίπλοκη διαδικασία θεσμοθέτησης αντί να την περιπλέξουν περισσότερο με την εφαρμογή μιας επιλεκτικής πρόσβασης για μια τρίτη χώρα που θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για άλλους.

  Η πρόσβαση στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ασφαλώς σημαντικό για τις γερμανικές επιχειρήσεις. Αλλά γνωρίζουν καλά ότι η πρόσβαση στην αγορά της Ευρώπης είναι ακόμη πιο σημαντικό για τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Αντί να προσπαθήσουν να ασκήσουν επιρροή στην γερμανική κυβέρνηση, οι γερμανικές επιχειρήσεις περιμένουν από την κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο να εμφανίσει ένα συνεπές, εφαρμόσιμο σχέδιο μετά το Brexit. Η ομιλία του Davis δεν έδωσε πολλές πληροφορίες σε αυτό το μέτωπο.

  Η στροφή του Davis στη Γερμανία επίσης φαίνεται να βασίζεται σε μια λανθασμένη εκτίμηση=- στην ιδέα ότι τελικά, η Γερμανία είναι αυτή που διοικεί την Ευρώπη. Το Βερολίνο είναι πραγματικά η μεγαλύτερη και πιο ισχυρή πρωτεύουσα στην Ευρώπη. Αλλά η ΕΕ εξυπηρετεί όλους μόνο εάν δεν κυριαρχείται από τα μεγαλύτερα μέλη της, κυρίως τη Γερμανία. Στη διάρκεια της κρίσης του ευρώ και της προσφυγικής κρίσης, η Γερμανία υποχρεώθηκε να αναλάβει έναν ηγετικό ρόλο, και υπονόμευσε τη δημοτικότητα της ΕΕ οπουδήποτε αλλού. Η Γερμανία θα είναι πολύ απρόθυμη να βοηθήσει τους υπόλοιπους στους συμβιβασμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο.

  Η Γερμανία έχει επίσης μεγαλύτερα θέματα στην ΕΕ από το Brexit -συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων της ΕΕ μ την Τουρκία, την προσφυγική κρίση και την μεταρρυθμιστική ατζέντα του Γάλλου προέδρου Macron. Η Ανατολική Ευρώπη επίσης παρασύρεται, κάτι που θέτει για άλλη μία φορά τη Γερμανία στο πολιτικό προσκήνιο.

  Ενώ ο Davis εκφωνούσε την ομιλία της, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά η Merkel και οι πιθανοί εταίροι της στην κυβέρνηση σφυρηλατούσαν τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας για τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης. Ο αριθμός των αναφορών του Brexit στο προσχέδιο της συμφωνίας τους (των 60 σελίδων) που διέρρευσε; Μηδενικός.

  Το κείμενο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Guardian

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.cer.eu/in-the-press/putting-politics-above-prosperity-%E2%80%93-wait-isnt-what-brexiteers-are-doing

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων