Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Ιουλ-2022 07:40

  Η γαλλική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δίχασε την ΕΕ

  25861232
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Georgina Wright

  Η αξιολόγηση της εξάμηνης γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου ήταν ως επί το πλείστον θετική. Έφερε εις πέρας τον αριθμό-ρεκόρ των 130 συμφωνιών και διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην απάντηση της ΕΕ στον πόλεμο της Ουκρανίας. Οι ηγέτες της ΕΕ ήταν γεμάτοι επαίνους. Η Γαλλία απέδωσε. Και απέδωσε καλά.

  Ωστόσο δεν συμφωνούν όλοι. Ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αγανακτούν με τη Γαλλία επειδή προσπάθησε να καλύψει πάρα πολλά σε πολύ λίγο χρόνο –οι συναντήσεις έγιναν μεγαλύτερες και συχνότερες, και η φιλόδοξη προσπάθεια της Γαλλίας ήταν κάποιες φορές πηγή εκνευρισμού. Για άλλους, τα σχόλια του προέδρου Μακρόν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ήταν ιδιαίτερα προβληματικά.

  Παρά τον πόλεμο, η Γαλλία πέτυχε πολλους από τους στόχους της

  Η γαλλική προεδρία ήταν φιλόδοξη και περιλάμβανε περισσότερες από 60 προτεραιότητες, καλύπτοντας οτιδήποτε από το κλίμα και την ψηφιοποίηση, μέχρι την αμυντική συνεργασία. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η γαλλική κυβέρνηση έχει εργαστεί ακατάπαυστα για να εφαρμόσει την ατζέντα της Σορβόνης του 2017, που έχει σχεδιαστεί για να κάνει την ΕΕ πιο ισχυρή, πιο κυρίαρχη και πιο ικανό παράγοντα.

  Η Γαλλία κληρονόμησε 350 αρχεία στην αρχή της προεδρίας του Συμβουλίου. Κατόρθωσε να βάλει και τους 27 να συμφωνήσουν σε περισσότερες από 100 νομοθετικές προτάσεις και βοήθησε στην επίτευξη 30 τριμερών συμφωνιών με την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο –συγκριτικά, η Πορτογαλική Προεδρία του 2020 είχε συνάψει 23 συμφωνίες και 78 τριμερείς διαλόγους.

  Όσον αφορά στην Ουκρανία, η Γαλλία βοήθησε την ΕΕ να ανταποκριθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ιδίως σε ό,τι αφορά στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Το Παρίσι βοήθησε να συντονιστεί η απάντηση της ΕΕ για την επανεγκατάσταση των Ουκρανών προσφύγων. Έβαλε επίσης τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν να τροποποιήσουν την εντολή της Eurojust, επιτρέποντάς της να στείλει αξιωματικούς στην Ουκρανία να ερευνήσουν για τα φερόμενα ρωσικά εγκλήματα πολέμου.

  Η Γαλλία υποστήριξε το έργο του Ύπατου Εκπροσώπου για την παρουσίαση της Στρατηγικής Πυξίδας, της τελευταίας Λευκής Βίβλου για την άμυνα της ΕΕ. Ο Μακρόν πρότεινε επίσης την ιδέα μιας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας να φέρει τις χώρες της ΕΕ και τους γείτονες εκτός ΕΕ πιο κοντά μαζί για να συζητήσουν πανευρωπαϊκά ζητήματα. Ενώ αρχικά το απέρριψαν, τα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και χώρες όπως η Ουκρανία, η Μολδαβία και εκείνες στα Δυτικά Βαλκάνια, φαίνονται τώρα πιο ανοιχτοί στο να εξερευνήσουν την ιδέα.

  Η προετοιμασία σημαίνει επιτυχία

  Η επιτυχία μιας προεδρίας είναι ασφαλώς ομαδική προσπάθεια –εξαρτάται από το έργο των προηγουμένων προεδριών και πόσο θετικοί είναι οι οργανισμοί της ΕΕ και τα κράτη-μέλη, σε αυτά που ελπίζει να πετύχει ο κάτοχος της προεδρίας.

  Για να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους, η Γαλλία ξεκίνησε μια τεράστια εκστρατεία ενημέρωσης δύο χρόνια πριν από την προεδρία της, με τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και την κοινωνία των πολιτών της Γαλλίας. Συνολικά, αυτό απέδωσε.

  Μέχρι τη στιγμή που η Γαλλία ανέλαβε τα ηνία, οι απόψεις της για την κυριαρχία της ΕΕ είχαν γίνει πιο εύκολα αποδεκτές. Κέρδισε έδαφος στη διάρκεια της πανδημίας και τώρα συνδέεται ευρέως με την άμυνα αλλά και με την ενέργεια, τα τρόφιμα και την ανάγκη για μεγαλύτερες επενδύσεις σε βασικούς ευρωπαϊκούς κλάδους.

  Η έννοια της ΕΕ ως αμυντική δύναμη επίσης βίωσε την πρώτη περίπτωση άμεσης στρατιωτικής βοήθειας της ΕΕ σε τρίτη χώρα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διευκόλυνσης για την ειρήνη. Το ερώτημα δεν ήταν πλέον εάν η ΕΕ έπρεπε να δράσει αλλά πώς -και πολλοί στο Παρίσι πιστεύουν ότι αυτό δεν θα ήταν δυνατό χωρίς μια ισχυρή γαλλική ώθηση.

  Δεν είναι όλα τα σχόλια θετικά

  Αλλά η φιλοδοξία της Γαλλίας, ήταν επίσης πηγή πολλών ενοχλήσεων. Ορισμένοι αισθάνθηκαν ότι η Γαλλία προσπαθούσε να συγκεντρώσει πάρα πολλά σε ένα εξάμηνο. Αντί να αναπροσαρμόσει το φόρτο εργασίας για να αντιμετωπίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Γαλλία απλώς πρόσθεσε περισσότερες συναντήσεις. Ενώ έχει μεγάλη γραφειοκρατία για να το αντιμετωπίσει αυτό, πολλά μικρότερα κράτη δεν το κάνουν, και δυσκολεύτηκαν να συμβαδίσουν.

  Η Γαλλία επίσης δυσκολεύτηκε να διώξει τις υποψίες ότι χρησιμοποιεί την προεδρία για εκλογικούς σκοπούς. Για παράδειγμα, κάποιες πρωτεύουσες αισθάνθηκαν πίεση στο να συμφωνήσουν στο νομοσχέδιο για τις ψηφιακές υπηρεσίες πριν από την έναρξη της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία. Άλλοι άσκησαν κριτική στη Γαλλία για το ότι εξασφάλισε εύκολες νίκες ενώ παραμέρισε δύσκολες αποφάσεις όπως η αναθεώρηση του συστήματος για τις εκπομπές ρύπων στην ΕΕ και τον πιο δίκαιο επιμερισμό του βάρους για την μετεγκατάσταση των μεταναστών στην ΕΕ. Οι αποφάσεις αυτές έχουν αφεθεί στην τσεχική προεδρία. Η Γαλλία επίσης απέτυχε να σημειώσει πρόοδο στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ.

  Άλλοι έχουν επισημάνει την αποτυχία της Γαλλίας να πείσει τα κράτη-μέλη να αλλάξουν γνώμη. Η Ουγγαρία εξακολουθεί να καθυστερεί την έγκριση της πρότασης του ΟΟΣΑ προς την ΕΕ για ελάχιστο φορολογικό συντελεστή παγκοσμίως στο 15% (αν και έχει υπογράψει τη συμφωνία του ΟΟΣΑ). Ούτε κατάφερε (η Γαλλία) να πείσει τη Βουλγαρία να άρει το βέτο της στις ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία, που προκάλεσε ταραχές στα Σκόπια.

  Αλλά είναι ίσως οι ενέργειες της Γαλλίας προς την Ουκρανία που έχουν προσελκύσει περισσότερη κριτική. Τα σχόλια του Μακρόν, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να μην ταπεινωθεί η Ρωσία μακροπρόθεσμα, μαζί με τις εκκλήσεις του και τις επισκέψεις στη Μόσχα, έχουν πλήξει σημαντικά τη φήμη της Γαλλίας, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη. Σε κάποιο βαθμό, αυτές οι κριτικές επισκίασαν τα προεδρικά επιτεύγματα της Γαλλίας.

  Το έργο της Γαλλίας δεν έχει τελειώσει

  Η πραγματικότητα είναι ότι η Γαλλία έφερε εις πέρας πολλές από τις υποσχέσεις της. Κατόρθωσε να πείσει τα κράτη-μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να συμφωνήσουν σε πάνω από 100 νέους νόμους και παρά την κριτική, η Γαλλία όντως διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην απάντηση της ΕΕ στο θέμα της Ουκρανίας. Έθεσε σταθερά θεμέλια για την επίτευξη μεγαλύτερης κυριαρχίας εντός της ΕΕ. Τώρα εναπόκειται στην Τσεχική Προεδρία να συνεχίσει αυτό το έργο.

  Αλλά το έργο της Γαλλίας κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. Πολλοί Γάλλοι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι η Γαλλία έχει ελάχιστη έως καθόλου επιρροή στην ΕΕ. Το Παρίσι θα χρειαστεί να εργαστεί πιο σκληρά για να ενημερώσει τους πολίτες του τι κάνει και πώς σχεδιάζει να αλλάξει την Ευρώπη προς το καλύτερο.

  Την ίδια στιγμή, η Γαλλία θα χρειαστεί να διαβεβαιώσει τους εταίρους της στην ΕΕ ότι δεν προσπαθεί να κυριαρχήσει στην Ευρώπη αλλά θέλει να συνεργαστεί με τους εταίρους της και είναι έτοιμη να συμβιβαστεί. Αυτό θα είναι απαραίτητο εάν θέλει ο Μακρόν να τηρήσει και να φέρει εις πέρας το υπόλοιπο της ατζέντας του για την κυριαρχία, στα επόμενα πέντε χρόνια.

  © Copyright CEPS. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/overall-the-french-eu-council-presidency-was-a-success-but-not-everyone-agrees/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ