Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Μαϊ-2022 08:27

  Γιορτάσαμε την πρώτη Ημέρα της Ευρώπης του Γενναίου Νέου Κόσμου

  Το Συμβούλιο της Ευρώπης διέγραψε από μέλος του τη Ρωσία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Joaquin Almunia

  Αυτή είναι η πρώτη Ημέρα της Ευρώπης σε έναν θεμελιωδώς αλλαγμένο κόσμο, με μια νέα και εντελώς διαφορετική κατανόηση του τι είναι και τι σημαίνει η Ευρώπη. Η ΕΕ έχει ζήσει πολλές υπαρξιακές κρίσεις τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προειδοποίησε τους Ευρωπαίους για το πόσο εύθραυστη είναι η Ευρώπη ως θεσμικό κατασκεύασμα, ακόμη και για το έργο των κακόβουλων δυνάμεων στην Ανατολή που χρησιμοποιούν όλα τα απαραίτητα μέσα για να υπονομεύσουν τις πιο βασικές της αξίες.

  Η αντίδραση της ΕΕ και των δυτικοευρωπαϊκών χωρών ήταν μια απροσδόκητη επίδειξη ενότητας. Ανάγκασε την Κομισιόν να γίνει πραγματικά γεωπολιτική μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, επιβάλλοντας διάφορα πακέτα κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, ενεργοποιώντας το EPF (για τη διευκόλυνση της ευρωπαϊκής ειρήνης) για να βοηθήσει την Ουκρανία και αποδεχόμενη όχι μόνο της Ουκρανίας, αλλά τις αιτήσεις της Μολδαβίας και της Γεωργίας για είσοδο στην ΕΕ. Το πιθανό αποτέλεσμα της κρίσης είναι ότι η ΕΕ θα αυξηθεί σε 36 κράτη-μέλη, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι υποψήφιες για ένταξη χώρες των Δ. Βαλκανίων.

  Το αίσθημα ενότητας μεταξύ των Δυτικών χωρών ήταν άνευ προηγουμένου, και εκτείνεται πέρα από την ΕΕ και την Ευρώπη. Αυτή η ενότητα έχει καταστήσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, εξίσου αποτελεσματικές όσο και πολύ πιο δύσκολο να παρακαμφθούν (αν και είναι απαραίτητη περαιτέρω δουλειά για τις κάνει πιο αποτελεσματικές).

  Τώρα πρέπει να εξετάσουμε τι θα γίνει με τη μετά τον Ψυχρό πόλεμο θεσμική τάση. Για την ΕΕ, ακόμη και αν διεξάγεται ένα συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης, οι τελευταίοι δύο μήνες έχουν ανατρέψει ολόκληρη την ατζέντα της και άλλαξαν δραματικά οι προοπτικές της.

  Η προηγουμένως απούσα διάσταση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ έχει γίνει πολύ πιο σημαντική -αλλά λειτούργησε, ακόμη και με την απαίτηση της ομοφωνίας. Ο ρόλος των διαφορετικών θεσμών της ΕΕ έχει γίνει πολύ πιο ορατός, με ένα πολύ ενεργό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την αποδεδειγμένη ανάγκη μια για προσεκτική και αποτελεσματική πανευρωπαϊκή διοίκηση.

  Στο μέτωπο της ασφάλειας, το ΝΑΤΟ έχει ξαναβρεί τον λόγο ύπαρξης του και είναι πιθανό να περάσει από ένα νέο (αν και μικρότερο) κύμα διεύρυνσης, αλλά επίσης θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δική του διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ο ρόλος των άλλων οργανισμών της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, όπως ο ΟΑΣΕ, θα πρέπει επίσης να επανεξεταστεί.

  Η ενεργειακή πολιτική είναι ένας άλλος τομέας που πρέπει γρήγορα να γίνει περισσότερο ευρωπαϊκός σε ό,τι αφορά στις πολιτικές εφοδιασμού, και όπου οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δουν (και να καλωσορίσουν) περισσότερη Ευρώπη.

  Η ΕΕ και η υπόλοιπη Ευρώπη επί του παρόντος αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της εξάρτησης τους από τις χώρες παραγωγής πετρελαίου και αερίου, και απαιτείται περισσότερη κοινή εποπτεία και συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών. Ο πληθωρισμός που βιώνουμε αυτή τη στιγμή, θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί με κοινά αποθέματα και περισσότερες προβλέψεις ενεργειακού σχεδιασμού.

  Καθώς γιορτάσαμε την Ημέρα της Ευρώπης τη Δευτέρα 9 Μαΐου, οι προκλήσεις και οι κρίσεις που αυτή τη στιγμή μας κατακλύζουν, καταδεικνύουν όχι μόνο την ανάγκη για τη βασική ύπαρξη της ΕΕ, αλλά και το που είναι τα στρατηγικά της συμφέροντα.

  Ωστόσο, για να επιβιώσουν και να διαπρέψουν οι Ευρωπαίοι σε αυτόν τον Γενναίο Νέο Κόσμο που απελευθερώθηκε κατά τις 24 Φεβρουαρίου, η ύπαρξη απλώς της ΕΕ δεν είναι πλέον αρκετή-πρέπει να γίνει πιο ισχυρή, πιο ενωμένη και πιο γενναία στην υπεράσπιση των αξιών της.

  © Copyright CEPS. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/marking-the-first-europe-day-of-the-brave-new-world/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ