Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Νοε-2020 09:15

  Αντιμετωπίζοντας το δεύτερο κύμα του κορονοϊού

  Αντιμετωπίζοντας το δεύτερο κύμα του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Daniel Gros

  Το φθινόπωρο του 2020, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επέβαλαν light lockdowns, τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν περιορισμούς στις δραστηριότητες εκείνων των εστιατορίων, των μπαρ και καταστημάτων που δεν θεωρούνται απαραίτητα. 

  Η υπόθεση πίσω από αυτό το συχνά μερικό κλείσιμο είναι πως ο κίνδυνος μόλυνσης είναι υψηλός όπου συγχρωτίζονται άνθρωποι σε κλειστούς χώρους. Μια πρόσφατη μελέτη παρέχει περαιτέρω αποδείξεις για τη σημασία των εστιατορίων, των μπαρ και των γυμναστηρίων στη διάδοση του ιού.

  Το κλείσιμο καταστημάτων έχει οδηγήσει σε έντονες λαϊκές διαδηλώσεις (ειδικά στη Γαλλία και στην Ιταλία) διότι απειλούν τις ζωές πολλών ιδιοκτητών μικρών καταστημάτων και εστιατορίων. Αυτοί οι δύο κλάδοι είναι ήδη υπό πίεση εξαιτίας του ηλεκτρονικού εμπορίου.

  Υπάρχουν επομένως πολλοί στο περιθώριο που αισθάνονται ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν αυτό το δεύτερο lockdown, ακόμη και αν είναι πιο light. Οι κυβερνήσεις έχουν ασφαλώς προσπαθήσει να παράσχουν βοήθεια και αποζημίωση για τα χαμένα εισοδήματα.

  Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η αποζημίωση ήρθε αργά, και δεν ήταν σε θέση να στοχεύσει τους πιο ευάλωτους οικονομικά.

  Οι κυβερνήσεις έχουν ενστικτωδώς αντιδράσει με αυτά τα κλεισίματα, αλλά αυτό το μέτρο ίσως να μην χρειαστεί εάν σκεφτεί κανείς την εναλλακτική των φόρων και των επιδοτήσεων.

  Ο φόροι και οι επιδοτήσεις δεν έχουν διαδραματίσει μέχρι στιγμής κανένα ρόλο στις αποκαλούμενες Μη Φαρμακολογικές Παρεμβάσεις (ΝΡΙs), αν και θα μπορούσαν να πετύχουν τον ίδιο στόχο σε ό,τι αφορά στην κοινωνική αποστασιοποίηση.

  Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει τα ακόλουθα. Οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανακοινώσουν μια επιδότηση σε οποιονδήποτε ιδιοκτήτη καταστήματος ή εστιατορίου είναι πρόθυμος να κλείσει το κατάστημα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (1-3 μήνες).

  Μια μεγαλύτερη περίοδος κλεισίματος θα ήταν καλύτερη διότι θα βοηθούσε στη διατήρηση των κρουσμάτων σε χαμηλό αριθμό στη διάρκεια του υπόλοιπου χειμώνα.

  Κάποιος πρέπει να αποφύγει το εξής πρόβλημα: τα εναπομείναντα καταστήματα να έχουν περισσότερο κόσμο καθώς έκλεισε ένα μεγάλο τμήμα αυτών. Ο συνωστισμός ήταν ήδη απαγορευτικός πριν από το δεύτερο κύμα περιορισμών, καθώς οι πελάτες έπρεπε να κρατούν μια ελάχιστη απόσταση.

  Αυτού του είδους οι κανόνες θα πρέπει να διατηρηθούν με την απλούστερη δυνατή μορφή: να υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός ανά τετραγωνικό μέτρο στις εγκαταστάσεις των καταστημάτων λιανικής.

  Οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν εκ τούτου να ξεκινήσουν με μια προσφορά επιδότησης που θα μπορούσε να προσδιοριστεί με ένα εφάπαξ ποσό ανά τετραγωνικό μέτρο, που θα προκαταβληθεί στον ιδιοκτήτη οποιουδήποτε καταστήματος λιανικής (για in-store κατάστημα λιανικής ή εστιατόριο) είναι πρόθυμος να κλείσει για κάποιους μήνες.

  Τα take-away και οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου θα επιτρέπονται ακόμη. Κάθε μεμονωμένο κατάστημα θα υπολογίζει στη συνέχεια τις ευκαιρίες που μπορεί να έχει μέσω άλλων τρόπων πώλησης.

  Για εκείνους που είναι λιγότερο ικανοί να προσαρμοστούν, η αποδοχή της επιδότησης ίσως είναι η καλύτερη επιλογή.

  Επί της αρχής, θα ήταν προτιμότερο να διεξαχθεί μια αντίστροφη δημοπρασία όπου οι λιανοπωλητές θα μπορούσαν να καταθέτουν το τίμημα στο οποίο θα είναι πρόθυμοι να κλείσουν.

  Θα μπορούσαν στη συνέχεια να διεξαχθούν διαδοχικοί γύροι μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή μείωση του χρόνου λιανικής σε προσφορά. Μια προειδοποίηση: ίσως να μην υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε να οργανωθεί τώρα.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/dealing-with-the-second-wave/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ