Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Νοε-2020 10:45

  Η βιωσιμότητα του κρατικού χρέους στην Ελλάδα στο διάστημα 2010-2018

  Η βιωσιμότητα του κρατικού χρέους στην Ελλάδα στο διάστημα 2010-2018
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Cinzia Alcidi, Angela Capolongo, Daniel Gros

  Το 2018, η Ελλάδα βγήκε από τα προγράμματα προσαρμογής μετά από οκτώ χρόνια. Τρία προγράμματος μεγέθους 288 δισ. ευρώ χρηματοοικονομικής βοήθειας διατέθηκαν στην Ελλάδα -την πρώτη χώρα της ευρωζώνης που ζήτησε έκτακτη οικονομική στήριξη για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Τότε, δεν υπήρχε μηχανισμός για την αντιμετώπιση μιας κρίσης κρατικού χρέους.

  Αυτή η έρευνα παρουσιάζει μια αξιολόγηση του ρόλου της βιωσιμότητας του κρατικού χρέους στα τρία προγράμματα προσαρμογής για την Ελλάδα, εστιάζοντας σε πέντε διαστάσεις: στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους, στην αναδιάρθρωση του χρέους, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στην επίδραση του PSI, και στην πρόσβαση στις αγορές.

  Τα τρία διαφορετικά προγράμματα και η εξέλιξη τους αποτυπώνει αλλαγές στους παράγοντες και στο οικονομικοπολιτικό πλαίσιο. Ο πρωταρχικός στόχος της βιωσιμότητας του χρέους και της πρόσβασης στην αγορά, φαίνεται να έχει επιτευχθεί μόνο από το τρίτο πρόγραμμα.

  Η αξιολόγηση του PSI είναι μεικτή: ενώ το ονομαστικό χρέος μειώθηκε, το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ μειώθηκε μόνο για ένα χρόνο, και στη συνέχεια επέστρεψε στο προηγούμενο επίπεδο. Καθυστερήσεις και απουσία εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, εμφανίζονται ευρέως ως μεγάλα εμπόδια στην επιτυχία των προγραμμάτων. Η επίπτωση τους στη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους φαίνεται να είναι κυρίως έμμεση.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/ceps-publications/study-on-the-sovereign-debt-sustainability-in-greece-during-the-economic-adjustment-programmes/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ