Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Οκτ-2020 09:15

  Game-changer η απόφαση της Κίνας για ουδετερότητα από άνθρακα μέχρι το 2060

  Game-changer η απόφαση της Κίνας για ουδετερότητα από άνθρακα μέχρι το 2060
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Daniel Gros, Milan Elkerbout

  Η ανακοίνωση της Κίνας ότι σκοπεύει να επιτύχει την ουδετερότητα από άνθρακα μέχρι το 2060, είναι game changer για τη διεθνή πολιτική για το κλίμα.

  Έχει σημαντικές επιπτώσεις για την κλιματική και βιομηχανική πολιτική της ΕΕ. Η Κίνα χρειάζεται και πάλι να μεταφράσει αυτή την πολιτική υπόσχεση σε συγκεκριμένους στόχους με επαληθεύσιμους ενδιάμεσους στόχους.

  Αλλά αυτός ο στόχος της ουδετερότητας άνθρακα μέχρι το 2060 είναι κατά κάποιον τρόπο ένας πιο φιλόδοξος μακροπρόθεσμος κλιματικός στόχος από ό,τι αυτός της ΕΕ, παρά τη 10ετή διαφορά στα χρόνια-στόχους (και τα διαφορετικά ποσοστά ρύπων θερμοκηπίου).

  Όταν εξετάζει κανείς τις διαφορετικές τροχιές ανάπτυξης, ο στόχος της Κίνας είναι αναμφισβήτητα πιο φιλόδοξος από αυτόν της ΕΕ. Η Κίνα θα χρειαστεί να μειώσει τους ρύπους με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι έχει καταφέρει η ΕΕ μέχρι τώρα, τόσο σε απόλυτους όσο και σε σχετικούς όρους, αλλά δεδομένου του υψηλού ποσοστού εξοικονόμησης, μπορεί να αντέξει τις τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται για την πράσινη οικονομία. Στην πορεία για την ουδετερότητα άνθρακα, η Κίνα θα γίνει η μεγαλύτερη αγορά για τεχνολογία χαμηλών ρύπων.

  Αυτό θα γίνει σε συνεργασία ή ανταγωνιστικά με την Ευρώπη; Για την ΕΕ, προτάσεις όπως "συνοριακός μηχανισμός προσαρμογής άνθρακα” μπορεί ξαφνικά να είναι δυσάρεστες.

  Μπορεί να υπάρξει έντονος ανταγωνισμός για την ανάπτυξη τεχνολογίας ουδέτερου κλίματος, ιδιαίτερα για τις ενεργειακές βιομηχανίες, οι οποίες είναι θεμελιώδεις στη συζήτηση για τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα και τον κίνδυνο διαρροής άνθρακα.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/ceps-publications/chinas-carbon-neutrality-goal-spells-competition-for-the-eu-in-the-market-for-low-carbon-technology/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ