Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Ιουλ-2020 13:49

  Πολιτικά τοξικές, νομικά αμφίβολες οι εκλογές στην Πολωνία

  Πολιτικά τοξικές, νομικά αμφίβολες οι εκλογές στην Πολωνία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Adam Lazowski

  Δεν αποτελεί μυστικό ότι η ΕΕ και τα θεσμικά της όργανα δυσκολεύονται να χειριστούν κρίσεις κράτους δικαίου που δημιουργούνται στα απείθαρχα "έφηβα” κράτη-μέλη τα τελευταία χρόνια. Οι διαδικασίες βάσει του Άρθρου 7 TEU έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.

  Οποιοσδήποτε νέος μηχανισμός κράτους δικαίου βασισμένος στον διάλογο, είναι απίθανο να είναι κατάλληλος, δεδομένου ότι προϋποθέτει την παρουσία ενός "τζέντλεμαν” στην άλλη πλευρά.

  Το πρόβλημα με την Πολωνία επιδεινώνεται  από το γεγονός ότι η ΕΕ μιλάει στους ανθρώπους που έχουν θέση, αλλά όχι εξουσία. Επιπλέον, όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία, το να μιλάς στους λαϊκιστές είναι ένα καθήκον όχι ζηλευτό διότι σημαίνει να ανταλλάσσεις επιχειρήματα με συνθήματα. Με την σοβιετικού τύπου προπαγάνδα να προέρχεται από τα πολωνικά κρατικά ΜΜΕ΅, είναι αδύνατη αποστολή.

  Η ΕΕ είχε προσφύγει επίσης σε νομικά εργαλεία, ιδιαίτερα στη διαδικασία των παραβάσεων. Αλλά πρέπει κανείς να θυμάται ότι η εξουσία του Δικαστηρίου έχει προσφάτως υπονομευθεί από την κρίση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Αυτό έχει μπει στη ρητορική της Βαρσοβίας έναντι της ΕΕ.

  Παρόλα αυτά, η Κομισιόν δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει τον αγώνα. Αντιθέτως, στο μέλλον θα πρέπει να δρα συχνά και πολύ πιο γρήγορα από ό,τι μέχρι τώρα. Αυτό θα μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις αρχές της Βαρσοβίας και να θέσει υπό αμφισβήτηση τις αμφίβολες δραστηριότητες τους. Επιπλέον, η σύνδεση της χρηματοδότησης της ΕΕ με τη συμμόρφωση του κράτους δικαίου, είναι απαραίτητη. Οι πρόσφατες προτάσεις που θέτονται από τον Charles Michel, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

  Η βασική πρόκληση ωστόσο είναι η ακόλουθη. Εάν ο Kaczynski και το κόμμα του αισθανθούν ελεύθεροι να δράσουν κατά παράβαση του πολωνικού συντάγματος, μνα διαλύσουν το συνταγματικό δικαστήριο και την ανεξάρτητη δικαστική εξουσία και να εκδώσουν νόμους μέσω του κοινοβουλίου κατά παράβαση των νομοθετικών διαδικασιών, γιατί θα ένιωθαν την ανάγκη να συμμορφωθούν με το δίκαιο της ΕΕ;

  Ίσως έχει έρθει η ώρα για περισσότερη πολιτική δράση σύμφωνα με το μποϊκοτάζ των αυστριακών αντιπροσώπων το 2000, όταν το δεξιό κόμμα του Jorg Haider συμμετείχε στην κυβέρνηση της Αυστρίας. Μπορεί να αντιμετωπίσει αντίδραση από τους συνήθεις υπόπτους., τον Ούγγρο Viktor Orban ιδιαιτέρως. Αλλά, εάν αποτύχουν όλα τα άλλα, αξίζει να το δοκιμάσουν τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

  Ένα είναι σίγουρο. Το πρόβλημα δεν θα φύγει σύντομα. Εάν δεν συμβεί κάτι εξαιρετικό, οι επόμενες εκλογές στην Πολωνία είναι τρία χρόνια μακριά. Πολλά μπορούν να αλλάξουν μέχρι τότε. Η πολιτική άμμος μπορεί να αλλάξει με μια πιθανή πολιτική αποχώρηση του Kaczynski. Υπάρχουν τώρα νέες ομάδες ψηφοφόρων που έγιναν ενεργές στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Και υπάρχει το σταθερό πολιτικό κεφάλαιο στο οποίο ο Trzaskowski μπορεί να χτίσει. Έτσι, ανείπωτη ζημιά θα μπορούσε να προκληθεί πριν από το τέλος του νομοθετικού κύκλου.

  © Copyright CEPS. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/presidential-elections-in-poland/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ