Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιουλ-2020 15:23

  Πώς θα καταστούν τα ομόλογα της ΕΕ πιο ασφαλές ευρωπαϊκό asset

  Πώς θα καταστούν τα ομόλογα της ΕΕ πιο ασφαλές ευρωπαϊκό asset
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εάν η πρόταση της Κομισιόν για ένα ταμείο ανάκαμψης εγκριθεί από τα κράτη-μέλη, η ΕΕ θα καταστεί ο μεγαλύτερος υπέρ-εθνικός εκδότης παγκοσμίως.

  Για να διατηρήσει την εξαιρετικά υψηλή αξιοπιστία της η ΕΕ σε ένα μαζικά ενισχυμένο κονδύλιο δανεισμού, η Κομισιόν προτείνει τα κράτη-μέλη να μεταφέρουν μέχρι και 0,6% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό της ΕΕ μέχρι το 2058, όταν θα αποπληρωθούν τα τελευταία ομόλογα.

  Αυτό το ποσό θα υπερβεί το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης της ΕΕ. Αλλά, οι δεσμεύσεις των κρατών-μελών για μελλοντικές μεταβιβάσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ ουσιαστικά είναι ανεφάρμοστες υποσχέσεις.

  Ένα σενάριο διάσπασης της ΕΕ μπορεί να φαίνεται απίθανο σήμερα, αλλά το ίδιο θεωρούνταν και το Brexit πριν από 10 χρόνια. μια βαθύτερη πολιτική κρίση εντός της ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναστολή των υπεσχημένων πληρωμών, βάζοντας άμεσα σε κίνδυνο την έγκαιρη αποπληρωμή χρέους της ΕΕ.

  Εάν τα ομόλογα δεχθούν αξιολόγηση ΑΑΑ, η πιθανότητα μιας τέτοιας αρνητικής στροφής των γεγονότων θα είναι σχεδόν μηδενική. Είναι δύσκολο να κάνουμε αυτόν τον ισχυρισμό με αυτοπεποίθηση μέχρι τώρα στο μέλλον.

  Οι αμφιβολίες των επενδυτών για την μακροπρόθεσμη επιβίωση της ΕΕ, όσο υπερβολικές και αν είναι, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερο από ό,τι είναι απαραίτητο, κόστος χρηματοδότησης, το οποίο θα πρέπει να βαρύνει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

  Όπως έχουν τα πράγματα, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα θεσμικών εκδόσεων θα είχε τις πιο αδύναμες χρηματοπιστωτικές εγγυήσεις. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να παράσχουν πιο ισχυρή στήριξη. Τα ακόλουθα μέτρα θα υποστηρίξουν την πιστωτική ισχύ της ΕΕ:

  Η πιο απλή μορφή θα ήταν οι άνευ όρων εγγυήσεις με ρήτρες πολλαπλής αθέτησης (όπως στις περιπτώσεις του EFSF ή του προγράμματος SURE)

  Να παρασχεθεί στην ΕΕ ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι (όπως στις περιπτώσεις της ΕΙΒ και του ESM)

  Να χορηγηθεί στην ΕΕ μια σταθερή και σημαντική φορολογική βάση με ίδιους πόρους, σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν ή

  Να δοθούν εχέγγυα με τη μορφή κρατικών ομολόγων για να εγγυηθούν την εξυπηρέτηση χρέους της ΕΕ σε κυλιόμενη βάση.

  © Copyright CEPS. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/ceps-publications/how-to-make-eu-bonds-a-safer-european-asset/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ