Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Ιουλ-2020 08:35

  H EE της Επόμενης Γενιάς

  H EE της Επόμενης Γενιάς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Daniel Gros

  Η γαλλογερμανική συμφωνία για την υποστήριξη εκείνων που επλήγησαν περισσότερο από την τρέχουσα κρίση με ένα ταμείο ύψους 500 δισ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από νέα ομόλογα της ΕΕ, φάνηκε να έχει ανοίξει τον δρόμο για ένα μεγάλο ευρωπαϊκό εργαλείο. Το εργαλείο "Επόμενη Γενιά” θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη να απορροφήσουν τα σοκ προσφέροντας στις ασθενέστερες οικονομίες επιδοτήσεις. Η Κομισιόν το χρησιμοποίησε αυτό για να προτείνει ένα εργαλείο 750 δισ. ευρώ -το οποίο θα προστεθεί στον κανονικό προϋπολογισμό της ΕΕ. Δυστυχώς, η πρόταση της Κομισιόν είναι περισσότερο σαν ένας διευρυμένος standard προϋπολογισμός της ΕΕ παρά σαν ένα μέσο που απορροφά τους κραδασμούς.

  Για μεγάλο χρονικό διάστημα, μια επαναλαμβανόμενη κριτική για την ευρωζώνη ήταν πως οι ώριμες ομοσπονδίες και νομισματικές ενώσεις, όπως οι ΗΠΑ, έχουν μέσα που απορροφούν τους κραδασμούς τα οποία αμβλύνουν την επίδραση των ιδιοσυγκρασιακών σοκ στα κράτη-μέλη ή στις περιφέρειες. Η δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου θα μπορούσε ως εκ τούτου να είναι στρατηγικής σημασίας για την μακροπρόθεσμη σταθερότητα του ευρώ.

  Η πιο προσεκτική επιθεώρηση του σχεδίου της Κομισιόν δείχνει ότι η απορρόφηση κραδασμών διαδραματίζει έναν μικρό ρόλο. Το ανακοινωθέν της Κομισιόν που προτείνει το ταμείο Επόμενης Γενιάς (NGEU), επισημαίνει την αλληλεγγύη, αλλά μόνο μία φορά. Ο κύριος σκοπός περιγράφεται ως:

  "Για να διασφαλιστεί ότι η ανάκαμψη είναι βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιη για όλα τα κράτη-μέλη”.

  Αυτό υποδηλώνει ότι το νέο εργαλείο έχει τέσσερις σκοπούς, εκ των οποίων μόνο ο τελευταίος θα μπορούσε να σχετίζεται με την αλληλεγγύη ή την απορρόφηση σοκ. Είναι φυσιολογικό για τους πολιτικούς να υποθέτουν ότι ένα εργαλείο μπορεί να εξυπηρετήσει πολλούς στόχους. Αλλά αυτή η ασάφεια έρχεται να συγκρουστεί με την πραγματικότητα όταν πρέπει να κατανεμηθούν τα κεφάλαια. Κάθε ευρώ πρέπει να δαπανηθεί μόνο μία φορά.

  Εξετάζοντας την προτεινόμενη κατανομή των κεφαλαίων, διαπιστώνει κανείς ότι λιγότερο από το ένα δέκατο του ποσού (55 δισ.) θα πρέπει να κατανέμεται με βάση τη σοβαρότητα των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κρίσης, η οποία παρουσιάζεται ως συμπλήρωμα της τρέχουσας πολιτικής συνοχής.

  Το πιο σημαντικό μέρος του Επόμενη Γενιά της ΕΕ είναι ένα νέο σχήμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 560 δισ. ευρώ, σκοπός του οποίου είναι να προσφέρει οικονομική στήριξη για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου σε σχέση με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και την ανθεκτικότητα των εθνικών οικονομιών, που τις συνδέουν με τις προτεραιότητες της ΕΕ -αλλά χωρίς αναφορά στην επίδραση των κρίσεων.

  Το μεγαλύτερο μέρος του νέου αυτού Ταμείου δεν θα πρέπει επομένως να διατεθεί για να βοηθήσει στην απορρόφηση ενός σοκ, αλλά για να παράσχει οικονομική στήριξη για επενδύσεις συνδεδεμένες με τις προτεραιότητες της ΕΕ. Αυτή η απουσία σαφούς σκοπού απορρόφησης κραδασμών, έχει δυσκολέψει για την Κομισιόν την δικαιολόγηση της κατανομής χρηματοδότησης. Η Κομισιόν έχει δημοσιεύσει λεπτομερείς πληροφορίες για μια περίπλοκη φόρμουλα που χρησιμοποιείται για την εκ των προτέρων κατανομή των περισσότερων κεφαλαίων στη βάση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν και των προηγουμένων ποσοστών ανεργίας.

  Αλλά οι προβλέψεις είναι εξ ορισμού κάτι αβέβαιο και αυτός ο βαθμός αβεβαιότητας είναι υπερβολικός για την ώρα. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των προβλέψεων διαφόρων διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών και εκείνων του ιδιωτικού τομέα, με αυτές να αλλάζουν ραγδαία όσο περνούν οι εβδομάδες. Αυτό το "πέπλο της άγνοιας’ αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να επέλθει συμφωνία για ένα μέσο απορρόφησης κραδασμών για την ΕΕ. Αλλά η χρηματοδότηση για ένα τέτοιο μέσο θα πρέπει να συνδέεται με πραγματικά οικονομικά σοκ, όχι κάποια προκαθορισμένη φόρμουλα, ακόμη και αν βασίζεται στις προβλέψεις των σοκ.

  Η εισαγωγή της έννοιας ότι τα κεφάλαια NGEU θα μπορούσαν να διατεθούν εκ των προτέρων, δεν έχει μόνο σκοτώσει την ιδέα ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αμορτισέρ απορροφώντας κραδασμούς, έχει επίσης επιβλαβείς επιπτώσεις στην πολιτική οικονομία των διαπραγματεύσεων. Με την εκ των προτέρων κατανομή, τα κράτη-μέλη αισθάνονται πλέον δικαιολογημένα να ακολουθήσουν την αρχή του juste retour και να προσπαθήσουν απλώς να μεγιστοποιήσουν τα ποσά που μπορούν να αποκτήσουν σε επιχορηγήσεις ή δάνεια. Αυτό θα καταστήσει πιο δύσκολη την επίτευξη μιας συμφωνίας, και εκείνοι που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση μπορεί να μην καταλήξουν με το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας.

  Η κατανομή εκ των υστέρων των κονδυλίων σύμφωνα με τον πραγματικό οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας θα ήταν δυνατή. Σε κάθε περίπτωση, τα κεφάλαια δεν θα αρχίσουν να ρέουν αμέσως επειδή τα κράτη-μέλη πρέπει να παρουσιάσουν αξιόπιστα σχέδια για το πώς θα δαπανήσουν τα κεφάλαια. Θα ήταν επομένως δυνατό, προτιμότερο, να μην κατανέμουν εκ των προτέρων τα κεφάλαια σε μεμονωμένα κράτη-μέλη αλλά να κάνουν την κατανομή συνάρτηση του οικονομικού σοκ που διατηρείται, με το ακριβές ποσό των κεφαλαίων να καθορίζεται όσο εισέρχονται νέα δεδομένα.

  Η Κομισιόν θα πρέπει να αλλάξει άμεσα την προσέγγιση της και να καταστήσει σαφές ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει προκαταρκτική κατανομή της χρηματοδότησης από το ταμείο Επόμενης Γενιάς της ΕΕ. Χωρίς την αλλαγή αυτή ασφαλώς η ΕΕ θα καταλήξει με έναν προσωρινά μεγαλύτερο προϋπολογισμό και θα χάσει την ευκαιρία να δημιουργήσει έναν πραγματικό μηχανισμό απορρόφησης κραδασμών που θα μπορούσε να έχει μια μεγάλη σταθεροποιητικό επίδραση μακροπρόθεσμα.

  © Copyright CEPS. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/next-generation-eu-2/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ