Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Μαϊ-2020 09:51

  Άμεσος επανασχεδιασμός της ανάπτυξης για τις περιοχές με άνθρακα

  Άμεσος επανασχεδιασμός της ανάπτυξης για τις περιοχές με άνθρακα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Christian Egenhofer, Jorge Nunez Ferrer, Irina Kustova, Julian Popov

  Η οικονομική επιβράδυνση που προκλήθηκε από την πανδημία θα επιδεινώσει τις υφιστάμενες πιέσεις σε κάποιες περιοχές, ιδιαίτερα σε εκείνες που εξαρτώνται από τον λιγνίτη, τον άνθρακα και την τύρφη ως την βασική οικονομική τους δραστηριότητα.

  Αλλά η αποτελεσματική χρήση των κεφαλαίων ανάκαμψης από τον κορονοϊό μπορεί να δώσει πραγματικό νόημα στην έννοια της "δίκαιης μετάβασης” εάν εστιάσουν στην απτή πρόοδο προς όφελος της περιφερειακής, εθνικής και Ευρωπαϊκής οικονομίας, βελτιώνοντας παράλληλα το περιβάλλον και εφαρμόζοντας την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

  Για τις περιοχές που εξαρτώνται από άνθρακα, η Κομισιόν χρειάζεται μια προσέγγιση τοπικιστική, που να οικοδομεί στην "στοχοθετημένη προσέγγιση” της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, προσδιορίζοντας παράλληλα επείγουσες δράσεις.

  Τα κράτη-μέλη πρέπει να ενισχύσουν τις περιφερειακές στρατηγικές για τις περιοχές άνθρακα υπό το πρίσμα των μέτρων ανάκαμψης και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για το επόμενο πολυετές χρηματοπιστωτικό πλαίσιο 2021-2027, λαμβάνοντας υπόψη την μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη και με χαμηλότερο άνθρακα οικονομική δομή.

  Τα κατάλληλα εργαλεία της ΕΕ θα πρέπει να συνδυαστούν με έναν συμπληρωματικό τρόπο για να ανοικοδομηθούν οι οικονομίες της περιοχής, αναπτύσσοντας χαμηλή ισχύ άνθρακα και άλλες λύσεις εξοικονόμησης άνθρακα, χρησιμοποιώντας το know how και τις υφιστάμενες δομές.

  Θα πρέπει να επινοηθούν σταθερές στρατηγικές για την αντιμετώπιση του κόστους μετάβασης που δημιουργεί ένα φιλικό προς τις επενδύσεις οικονομικό περιβάλλον, για τη δημιουργία αυτοβιώσιμων δραστηριοτήτων και για να αποφεύγεται η εξάρτηση από επιδοτήσεις. Οι ευκαιρίες που παρέχονται από το InvestEU, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως χρηματοδοτική μόχλευση για να προσελκυστούν μεγάλης κλίμακας νέες βιομηχανικές επενδύσεις.

  Το βραχυπρόθεσμο οικονομικό και κοινωνικό κόστος θα πρέπει σύντομα να ανακτηθεί. Αντιθέτως, η υποστήριξη δραστηριοτήτων που είναι σε κάμψη πιθανότητα θα οδηγήσει σε σημαντικές μακροπρόθεσμες ζημιές. Πολλά καλά παραδείγματα μετατροπών υπάρχουν για την ενημέρωση αυτών που αντιμετωπίζουν ζητήματα αναδιανομής και μεταξύ γενεών.

  © Copyright CEPS. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/ceps-publications/the-time-for-rapid-redevelopment-of-coal-regions-is-now/

  ReplyForward

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021