Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Μαϊ-2020 14:05

  Το κράτος δικαίου και οι πολιτικές του Orban κατά της πανδημίας

  Το κράτος δικαίου και οι πολιτικές του Orban κατά της πανδημίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Petra Bard και Sergio Carrera

  Η ουγγρική κυβέρνηση έχει κηρύξει κατάσταση "έκτακτης ανάγκης” και έχει χορηγήσει στον εαυτό της απεριόριστες έκτακτες εξουσίες. Αυτό εξυπηρετεί άλλα πολιτικά συμφέροντα από αυτά για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

  Αυτό το policy insight αξιολογεί το εύρος αυτού που τώρα είναι γνωστό ως "πράξη ενεργοποίησης”, η οποία δίνει στην κυβέρνηση του Viktor Orban την εξουσία να κυβερνά με διάταγμα.

  Εξετάζει τις συνέπειες αυτής της Πράξης για τον αποτελεσματικό δημοκρατικό έλεγχο των εκτελεστικών ενεργειών και άλλων ελέγχων και ισορροπιών, όπως ο πλουραλισμός των ΜΜΕ και η ελευθερία της συνεργασίας.

  Επισημαίνει ακόμη ότι η ΕΕ μέχρι στιγμής δεν ήταν σε θέση να σταματήσει την ολίσθηση του κράτους δικαίου στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας, παρά το γεγονός ότι έχει παραβιάσει τις ιδρυτικές αρχές της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτές κατοχυρώνονται στο Άρθρο 2 για περισσότερο από μια δεκαετία.

  Το paper προτείνει περισσότερη συγκέντρωση από την πλευρά της ΕΕ στην αξιολόγηση της συμμόρφωσης όλων των κρατών-μελών με την τριάδα του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας, και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

  Προτείνει αρχικά, την εφαρμογή των προτύπων της ΕΕ από την Κομισιόν και το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, μέσω "διαδικασίας παραβίασης του κράτους δικαίου” και δεύτερον, την υιοθέτηση μιας διαθεσμικής περιοδικής επανεξέτασης των αξιών του Άρθρου 2.

  © Copyright CEPS. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/ceps-publications/showing-true-illiberal-colours/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ