Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Απρ-2020 13:45

  Η συζήτηση της Ευρώπης για τη δημοσιονομική πολιτική

  Η συζήτηση της Ευρώπης για τη δημοσιονομική πολιτική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Marcello Messori

  Οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ΕΚΤ στα μέσα Μαρτίου 2020, καθιστούν επίπεδη τη δομή των επιτοκίων και εξασφαλίζουν βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα για τις χώρες της ΟΝΕ με υψηλά ποσοστά χρέους ως προς το ΑΕΠ.

  Αλλά οι προκλήσεις που τίθενται από την πανδημία απαιτούν ένα υψηλό ποσό δημοσίων δαπανών και ως εκ τούτου απειλούν αυτή τη βιωσιμότητα βραχυπρόθεσμα.

  Αυτό το paper προτείνει "συμβατικές ρυθμίσεις” μεταξύ των χρεών με υψηλό χρέος και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, δηλαδή την Κομισιόν και τον ESM ως χρηματοδότες, τα οποία μεταβιβάζουν επιχορηγήσεις (δώρα) σε χώρες με υψηλά χρέη, για να καλύψουν τις εθνικές δημόσιες δαπάνες που προκύπτουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

  Ως αντάλλαγμα, οι χώρες που επωφελούνται θα μοιραστούν τον σχεδιασμό και την εφαρμογή αυτών των δημοσίων δαπανών με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ως εκ τούτου χάνοντας ένα μέρος της δημοσιονομικής τους κυριαρχίας.

  © Copyright CEPS. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/ceps-publications/europes-debate-on-fiscal-policy/

   

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ