Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Απρ-2020 11:56

  Πώς θα διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα μετά το Brexit

  Πώς θα διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα μετά το Brexit
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Francescoo Pennesi

  Αν και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να χάσει πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά στις 31 Δεκεμβρίου 2020, η ΕΕ και το Ηνωμένο ΒΑσίλειο φαίνεται ότι βρίσκονται μίλια μακριά από μια κοινή συμφωνία για τη ρύθμιση των διασυνοριακών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών μεταξύ ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

  Μια πιθανή λύση για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός της αγοράς, είναι να αξιοποιηθεί το καθεστώς ισοδυναμίας της ΕΕ: στη βάση μιας απόφασης της Κομισιόν, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να συνεχίσει να παράσχει συγκεκριμένες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε πελάτες της ΕΕ.

  Το συγκεκριμένο policy brief αναλύεει πρόσφατες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις στο καθεστώς ισοδυναμίας της ΕΕ, και διερευνά σε ποιον βαθμό η ισοδυναμία είναι κατάλληλη για τον στόχο της προώθησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ΕΕ (και των ανταγωνιστικών χρηματοπιστωτικών αγορών) στο πλαίσιο μετά το Brexit.

  Η ανάλυση δείχνει ότι η σχέση μεταξύ του ισοδύναμου και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ΕΕ δεν είναι σαφής, καθώς η πρώτη φέρνει πλλά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στη δεύτερη. Από τη μια πλευρά, η ισοδυναμία αποθαρρύνει τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς του Ηνωμένου Βασιλείου να μετεγκατασταθούν στην ΕΕ, υποχρεώνοντας τις εποπτικές αρχές της ΕΕ να εξαρτηθούν σοβαρά από τις αρχές του ΗΒ για να διαχειριστούν τα συστημικά ρίσκα.

  Από την άλλη πλευρά, η ισοδυναμία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από την ΕΕ για να επηρεάσει τη θέσπιση χρηματοπιστωτικών κανόνων στο ΗΒ και μετά από πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, να επιβλέπει τις τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου που παρέχουν υπηρεσίες σε πελάτες της ΕΕ.

  Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι είναι καιρός για μια ευρεία μεταρρύθμιση του καθεστώτος ισοδυναμίας της ΕΕ, αντικαθιστώντας το συνονθύλευμα διαφορετικών κανονιστικών απαιτήσεων και εποπτικών διαδικασιών με ένα ενιαίο, συνεκτικό πλαίσιο για όλες τις ρυθμισμένες δραστηριότητες που καλύπτονται από το καθεστώς ισοδυναμίας.

  Αυτό θα αυξήσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της Ενιαίας Αγοράς για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, θα παράσχει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τρίτων χωρών ένα ενιαίο σημείο πρόσβασης και ενίσχυσης των εποπτικών εξουσιών της ESAs και της ΕΚΤ.

  © Copyright CEPS. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/the-eu-equivalence-regime-in-financial-services/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ