Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Απρ-2020 09:52

  Αυτή τη φορά είναι διαφορετικά

  Αυτή τη φορά είναι διαφορετικά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Daniel Gros

  "Οι στρατηγοί πολεμούν την τελευταία μάχη”, ισχύει επίσης και για τους φορείς χάραξης πολιτικής γενικότερα. Η μνήμη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008/2009 είναι ακόμη πολύ νωπή. Αυτός είναι ο λόγος που οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν θα καταρρεύσουν αυτή τη φορά. Οι φορείς χάραξης πολιτικής σε κάθε επίπεδο, χρησιμοποιούν κάθε μόχλευση στη διάθεση τους για να αποφύγουν μια επανάληψη του παγώματος των χρηματοπιστωτικών αγορών, που ήταν τόσο καταστροφικό πριν από 10 χρόνια. τότε, η αντίδραση ήταν κάπως καθυστερημένη και αρχικά συγκεχυμένη, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση και οι κυβερνητικές στάσεις πληρωμών δεν ήταν μέρος της εμπειρίας των φορέων χάραξης πολιτικής και του λαού. Αλλά το μάθημα έχει διδαχθεί και τώρα εφαρμόζεται σε τεράστια κλίμακα σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

  Υπάρχει ένα δεύτερο μάθημα από την στρατιωτική ιστορία; οι στρατοί με πραγματική πολεμική εμπειρία είναι πολύ πιο ισχυροί. Αυτή η έλλειψη εμπειρίας είναι καθοριστική για την καθυστερημένη ανταπόκριση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ούτε η Ευρώπη ούτε οι ΗΠΑ έχουν βιώσει μια τέτοια κρίση δημόσιας υγείας για περισσότερο από 100 χρόνια -από την ισπανική γρίπη του 1918. Ωστόσο, οι χώρες της Ασίας έμαθαν τα μαθήματα τους από την επιδημία του SARS μόλις πριν από 20 χρόνια και αντέδρασαν πολύ πιο γρήγορα με δραστικά μέτρα περιορισμού.

  Η αναδυόμενη αφήγηση είναι "το παράδειγμα της Κίνας δείχνει ότι οι δικτατορίες είναι καλύτερες στην καταπολέμηση μιας πανδημίας”, είναι ως εκ τούτου λανθασμένες. Αυτό που έκανε τη διαφορά αυτή τη φορά, ήταν πως η κοινωνία είχε εμπειρία με αυτού του τύπου το πρόβλημα. Όλες οι χώρες στην Ασία που είχαν να αντιμετωπίσουν το SARS (το οποίο ευτυχώς δεν έγινε πανδημία) ήταν σε θέση να χαμηλώσουν την καμπύλη της διάδοσης σχετικά γρήγορα. Οι δημοκρατίες μπορούν να πολεμήσουν τον ιό εξίσου αποδοτικά με μια δικτατορία. Οι ανοιχτές κοινωνίες επίσης έχουν το πλεονέκτημα ότι οι δυσάρεστες πληροφορίες δεν μπορούν να κατασταλούν όπως συνέβη αρχικά στην Κίνα.

  Για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αυτή η πανδημία συνιστά μια απροσδόκητη επίθεση από έναν άγνωστο μέχρι τώρα εχθρό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αρχική απάντηση ήταν αποδιαργανωμένη και καθυστερημένη. Αυτή η αποτυχημένη αρχική απάντηση στο μέτωπο της δημόσιας υγείας, είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο οι αγορές αντιδρούν τώρα τόσο βίαια. Αρχικά, η αγορά ανέμενε μια απότομη αλλά σύντομη ύφεση για την Κίνα, που θα ακολουθούσε μια ανάκαμψη τύπου v, και επίσης ότι ο ιός δεν θα εξαπλωνόταν πολύ έξω από τη χώρα. Ωστόσο, καθώς οι δημόσιες αρχές ήταν αναποφάσιστες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ο ιός ήταν σε θέση να εξαπλωθεί παντού. Χωρίς παρέμβαση, οι περιπτώσεις φαίνεται να πολλαπλασιάζονται κατά 4-5 φορές την εβδομάδα, 20 φορές στις δύο εβδομάδες και μπορεί να αυξηθεί 100 φορές σε έναν μόνο μήνα. Το τίμημα για λίγες εβδομάδες δισταγμού, άρνησης και πλήρους άγνοιας, ήταν επομένως τεράστιο.

  Αυτό που είναι διαφορετικό για αυτή την κρίση είναι ότι δεν έχει προκληθεί από εσωτερικά δημιουργηθείσες ανισορροπίες, όπως ο ακραίος δανεισμός σε ιδιοκτήτες κατοικιών ή σε αδύναμα κράτη στην περιφέρεια της Ευρώπης. Τώρα είναι το φάντασμα μιας παρατεταμένης περιόδου αναγκαστικής αδράνειας με πολλές πιθανές χρεοκοπίες, από αεροπορικές εταιρείες και εστιατόρια, μέχρι και κομμωτήρια, που οδηγούν τις αποτιμήσεις χαμηλότερα. Δεδομένης της αβεβαιότητας για το πώς θα εξελιχθεί η κρίση στην υγεια, οι επενδυτές προσπαθούν να πουλήσουν όλα τα ριψοκίνδυνα assets μέχρι να επιλυθει η αβεβαιότητα. Αυτή "η τρέλα για μετρητά’ οδηγεί σε μια αλυσίδα fire-πωλήσεων που διαταράσσουν τις φυσιολογικές σχέσεις και απειλούν την ίδια τη λειτουργία των αγορών. ευτυχώς, οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν μάθει μάθημά τους, ότι πρέπει να αποτρέψουν μια τέτοια κατάσταση. Η Federal Reserve και η ΕΚΤ έχουν ξεκινήσει μεγάλα προγράμματα αγοράς οτιδήποτε θέλουν να ξεφορτωθούν οι τρομαγμένοι επενδυτές αυτή τη στιγμή.

  Η συγκέντρωση μετρητών σε μια κρίση έχει συγκριθεί με τον πανικό αγοράς χαρτιού τουαλέτας που μπορεί κανείς να παρατηρήσει σχεδόν παντού τώρα. Υπάρχει μια διαφορά: η προσφορά χαρτιού υγείας είναι περιορισμένη. Χρειάζεται χρόνος για να αυξηθεί η παραγωγή. αντιθέτως, οι κεντρικοί τραπεζίτες μπορούν να δημιουργήσουν απεριόριστα ποσά χρημάτων αμέσως. Επομένως, δεν υπάρχει μεγάλη αμφιβολία ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν τελικά να ηρεμήσουν τις αγορές.

  Ωστόσο, η αποκατάσταση της ηρεμίας στις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές αγορές δεν θα είναι αρκετή. Πρώτα από όλα, μόνο οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις εξαρτώνται για τη χρηματοδότηση τους από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις απασχολούν περισσότερο από τα 4/5 του συνολικού εργατικού δυναμικού, ακόμη και στις ΗΠΑ. Αυτός ο κρίσιμος κλάδος δεν επηρεάστηκε πολύ από τις διακυμάνσεις στα εμπορικά ομόλογα ή σε άλλες αγορές τίτλων, καθώς εξαρτάται από τις τράπεζες και τη συνεχή ροή μετρητών από τις πωλήσεις. Ενώ οι κεντρικές τράπεζες διασφαλίζουν ότι οι αγορές και η ροή χρήματος συνεχίζει, δεν μπορούν να κάνουν πολλά για να βοηθήσουν τα εκατομμύρια των μικρών επιχειρήσεων να επιβιώσουν σε μια παρατεταμένη περίοδο μηδενικής ροής μετρητών. Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να παρέμβουν με γενναιόδωρα δάνεια και άλλα προγράμματα στήριξης για να αποτρέψουν τις ευρείες χρεοκοπίες. Αλλά καθώς έχουν την εμπειρία του 2008/2009 ακόμη νωπή στη μνήμη τους, ότι αυτό γίνεται σε ευρεία κλίμακα, αν και με πολύ διαφορετικούς τρόπους από χώρα σε χώρα.

  Τελικά, η παγκόσμια οικονομία θα επανεκκινήσει από τη στιγμή που όλα τα κεφάλαια, η τεχνολογία και το εργατικό δυναμικό παραμένουν εκεί. Η εμπειρία υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές θα κρατήσουν το καταναλωτικό τους πρότυπο σε μεγάλο βαθμό όπως και πριν. Το ίδιο συνέβη ακόμη και μετά την ισπανική γρίπη του 1918, η οποία οδήγησε σε περίπου 20-50 εκατ. θανάτους. Τα μέτρα για τη δημόσια υγεία τότε (στο τέλος ενός μεγάλου πολέμου) ήταν αποσπασματικά, επιτρέποντας στον ιό να επιστρέψει, περισσότερες από μία φορές. Αλλά παρόλα αυτά, η ύφεση διήρκεσε λιγότερο από ένα χρόνο.

  Εάν οι συνδυασμένες προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων μπορούν να διατηρήσουν λειτουργικές τις αγορές και να αποτρέψουν μαζικές χρεοκοπίες, υπάρχει μια πιθανότητα η τώρα αναπόφευκτη ύφεση μπορεί να ακολουθηθεί από μια έντονη ανάκαμψη μόλις ο ιός έχει περιοριστεί. Σε αυτό το μέτωπο στο πώς να προστατευτεί η δημόσια υγεία, οι δυτικές κοινωνίες πρέπει να μάθουν και να προσαρμοστούν γρήγορα.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/this-time-is-different/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ