Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Μαρ-2020 15:40

  Μπορεί ο τραπεζικός κλάδος της Ευρώπης να αντέξει τον κορονοϊό;

  Μπορεί ο τραπεζικός κλάδος της Ευρώπης να αντέξει τον κορονοϊό;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Karel Lannoo

  Είμαστε ξανά σε κατάσταση κρίσης. Σε μόλις τρεις εβδομάδες, η Ευρώπη έχει μετατραπεί από έκρηξη σε πτώση για αγορές και επιχειρήσεις. Η θετική και στρατηγική ατζέντα της von der Leyen έχει ξανά ξεπεραστεί από την ανάγκη να ανταποκριθεί στην επείγουσα κατάσταση της στιγμής και να προσπαθήσει να διατηρήσει την ΕΕ ενωμένη. Παρόλα αυτά, τα διδάγματα από την κρίση του 2008 δεν θα πρέπει να ξεχαστούν και όλα θα πρέπει να γίνουν τώρα για να διασφαλίσουν ότι δεν θα βγούμε εκτός τροχιάς στα επόμενα χρόνο. Αυτό ισχύει για τις χρηματοπιστωτικές αγορές της Ευρώπης.

  Το καλό είναι ότι έχουν γίνει πολλά από το 2008. Τώρα έχουμε πάνω από 2.100 ανθρώπους να εργάζονται με πλήρη απασχόληση στην εποπτεία του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο (στα ESA, ESRB, SRB, SSM). Οι κανόνες προληπτικής εποπτείας και συμπεριφοράς έχουν εναρμονιστεί και η ευρωστία των τραπεζών μπορεί να συγκριθεί άμεσα. Οι κανόνες προβλέπουν επίσης την αντίδραση σε αντίξοες συνθήκες, και την χαλάρωση των κεφαλαιακών "μαξιλαριών”, όπως ανακοίνωσε ο SSM στις 12 Μαρτίου. Και ο SSM είναι μέρος της ΕΚΤ, η οποία επιτρέπει την άμεση ανταλλαγή πληροφοριών και συνειδητοποίησης των ανησυχιών ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα με τις αρχές νομισματικής πολιτικής.

  Το κακό είναι ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν έχουν στις τράπεζες και πάνω από όλα, στις πρωτοβουλίες για τις κεφαλαιαγορές. Η κρίση του κορονοϊού θα πρέπει να λειτουργήσει ως μια επείγουσα κλήση αφύπνισης. Στον τραπεζικό τομέα, τα EDIS και η στήριξη των τραπεζών είναι τα πιο σημαντικά, αλλά ακόμη πιο σημαντική είναι η άμεση ανταπόκριση στους τοπικούς πιστωτικούς περιορισμούς, ως αποτέλεσμα των lockdowns, και η σχετική επανεμφάνιση των spreads και του δεσμού τραπεζών-κράτους.

  Οι δημοσιονομικά ισχυρές χώρες -Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία- ανακοίνωσαν αμέσως μαζικά σχήματα πιστωτικής εγγύησης για τις ΜμΕ που αντιμετωπίζουν προβλήματα πίστωσης, με επίπεδο κάλυψης μέχρι 80%-90%, κάτι που η Ιταλία ή η Ισπανία δεν μπορούν να κάνουν μόνοι τους. Η Κομισιόν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι ακολουθείται μια ενιαία προσέγγιση ανά την Ένωση, και ότι οι εμπειρίες από την κρίση κρατικού χρέους δεν θα επαναληφθούν. Η δημοσιονομική στήριξη πρέπει να εφαρμόζεται ομοιόμορφα, και πρέπει να διατηρηθούν ίσοι όροι. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει, καθώς στις 13 Μαρτίου η Κομισιόν ανακοίνωσε την άμεση και άνευ όρων συμφωνία για όλα τα εθνικά συστήματα πιστωτικής στήριξης, ιδιαίτερα αυτά που σχετίζονται με την κρίση του κορονοϊού.

  Αναφορικά με τις κεφαλαιαγορές, η δράση των εθνικών εποπτικών αρχών για τον περιορισμό του short selling στις τραπεζικές μετοχές, αποτελεί υπενθύμιση της ατελούς ακόμη επικαιροποίησης της ESA. Βλέπουμε ξανά, όπως πριν από μία δεκαετία, μια πληθώρια εθνικών δράσεων, αλά όχι πραγματικά μια πανευρωπαϊκή δράση -μια ένδειξη των κατακερματισμένων αγορών. Σχετικό με αυτό είναι η συνεχιζόμενη υπερβολική εξάρτηση της ΕΥρώπης από την τραπεζική χρηματοδότηση και την πολύ περιορισμένη χρηματοδότηση από την αγορά. Στις ΗΠΑ, μια ζωντανή αγορά εμπορικών τίτλων, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εκδίσουν ομολογιακούς τίτλους για να χρηματοδοτούν βραχυπρόθεσμες οικονομικές τους ανάγκες, ως μια εναλλακτική λύση στην τραπεζική χρηματοδότηση. Στις 17 Μαρτίου, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ειδική στήριξη στην αγορά εμπορικών τίτλων 1,1 τρισ. Δολαρίων μέσω της ίδρυσης ενός μηχανισμού χρηματοδότησης εμπορικών χαρτιών (CPFF) από το δ.σ. της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι αλήθεια ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης στις 12 Μαρτίου πως θα επεκτείνει το πρόγραμμα QE, αλλά η ΕΕ συνεχίζει να έχει ένα εθνικό σύστημα έγκρισης έκδοσης τίτλων, κάτι που κρατά τις αγορές κατακερματισμένες. Οι προσπάθειες για τη δημιουργία μιας ενιαίας εξουσιοδότησης για την έκδοση από την ESMA, σταμάτησαν από τα κράτη-μέλη το 2019. Το Brexit θα επιδεινώσει απλώς τον κατακερματισμό και τους περιορισμούς στην αναχρηματοδότηση σε όλη την ΕΕ.

  Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως έχει συζητηθεί ευρέως πριν από την κρίση, υστερούν σε σχέση με τους Αμερικανούς ομολόγους τους σε κερδοφορία και εμβέλεια, και οι άμεσες ενέργειες του αμερικανικού υπουργείου Οικονομία για την στήριξη της εσωτερικών αγορών, θα ενισχύσουν περαιτέρω τις αμερικανικές τράπεζες. Επιπλέον, οι ενέργειες της κυβέρνησης Trump να χαλαρώσει τους κανόνες μετά από την κρίση, δεν έχουν ακόμη βρει ευήκοα ώτα στην Ευρώπη.

  Σε αυτές τις κρίσιμες ημέρες για την Ευρώπη και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης κρίσης. Η ΕΕ κατάφερε να ενισχύσει την ενότητα της τα τελευταία χρόνια, κάτι που θα πρέπει να διατηρηθεί. Με την τεράστια ανθρώπινη δυστυχία αυτής της κρίσης, οι αντιδράσεις των πολιτών θα πάνε πολύ βαθύτερα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα χρειαστεί να επιδείξουν αποφασιστικότητα.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/can-europes-finance-sector-resist-covid-19/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ