Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Φεβ-2020 12:46

  Η επίδραση των κανόνων για τις τιμές στην ΕΕ

  Η επίδραση των κανόνων για τις τιμές στην ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες έχουν σταδιακά αυξήσει τη σημασία τους ως μέσα πληρωμών λιανικής. Αυτό έχει οδηγήσει τις αντιμονοπωλιακές αρχές, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να ερευνήσουν και να περιορίσουν το μοντέλο εσόδων βασισμένο σε προμήθειες, των τετραμερών συστημάτων.

  Αυτές οι κινήσεις το 2015, ακολουθήθηκαν από την εισαγωγή του Κανονισμού για Τέλη Συναλλαγής (IFR), ο οποίος εισήγαγε κανόνες τιμών για την ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού, καινοτόμου και ασφαλούς περιβάλλοντος πληρωμών για όλους τους ενδιαφερόμενους.

  Το IFR καλύπτει τις διατραπεζικές προμήθειες για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και απαγορεύει τους περιορισμούς και συγκεκριμένες απαιτήσεις για να τιμολογηθούν όλες οι κάρτες για τους εμπόρους.

  Αυτό το paper αξιολογεί τον αντίκτυπο της IFR. Με βάση την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και την ανάλυση των δεδομένων, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το IFR έχει οδηγήσει σε μείωση των διατραπεζικών προμηθειών –σε κάποιες περιπτώσεις κάτω από το ανώτατο όριο που έχει καθοριστεί στη νομοθεσία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ.

  Η μείωση στις διατραπεζικές προμήθειες αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό στις χαμηλότερες χρεώσεις για τους εμπόρους αν και η μείωση –τουλάχιστον εν μέρει- αντισταθμίζεται από υψηλότερα τέλη προμηθειών που χρεώνονται από διεθνή τετραμερή σχήματα καρτών και από τις υψηλότερες προμήθειες για τους κατόχους καρτών.

  Οι συστάσεις πολιτικής στόχο έχουν να αυξήσουν τη διαφάνεια για μια πιο πλήρη κατανόηση της λειτουργίας της αγοράς και για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα τόσο στην αγορά για πληρωμές καρτών όσο και για άλλα μέσα πληρωμών.
   

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/ceps-publications/the-impact-of-eu-price-rules/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων