Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Ιαν-2020 10:03

  Μια απροσδόκητη νέα συμμαχία Ευρώπης και Ιαπωνίας

  Μια απροσδόκητη νέα συμμαχία Ευρώπης και Ιαπωνίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του William Echikson

  Σχεδόν κρυφά, η Ευρώπη και η Ιαπωνία ανακαλύπτουν ότι έχουν πολλά κοινά, και ενώνονται για να υπερασπιστούν το ελεύθερο εμπόριο, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

  Για δεκαετίες, οι μετριοπαθείς εμπορικές τριβές και η πολιτική αδιαφορία σηματοδότησαν την σχέση. Η πανίσχυρη βιομηχανία αυτοκίνητου της Ιαπωνίας τρόμαξε τους Ευρωπαίους βιομηχάνους ενώ η κλειστή της γεωργική αγορά εξόργισε τους Ευρωπαίους γεωργούς. Γεωπολιτικά, η Ευρώπη απαξιούσε για το ειρηνικό Τόκιο.

  Στη συνέχεια ο λαϊκιστής, υπέρμαχος του προστατευτισμού Donald trump, έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ και η απολυταρχική, μερκαντιλιστική Κίνα εμφανίστηκε στο παγκόσμιο στερέωμα. Το Τόκιο και οι Βρυξέλλες συνειδητοποίησαν ότι η εν δυνάμει εγγύτητά τους εκτείνεται πέρα από τον γηρασμένο πληθυσμό. Ξαφνικά, οι Ευρωπαίοι δεν φαινόταν πλέον φοβισμένοι για τις εισαγωγές των ιαπωνικών αυτοκινήτων ενώ οι Ιάπωνες σταμάτησαν να ανησυχούν για το ευρωπαϊκό τυρί; μια τολμηρή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Κίνας υπεγράφη το 2019, δημιουργώντας μια νέα αγορά 635 εκατ. Ανθρώπων και σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το ετήσιο εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά σχεδόν 36 δισ. Ευρώ μόλις εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία.

  Η Ιαπωνία και η Ευρώπη είναι κοντά και σε άλλους τομείς επίσης. Μια λιγότερο γνωστή πλευρά της ιαπωνό-ευρωπαϊκής συμφωνίας για το ελεύθερο εμπόριο, είναι μια παρόμοια προσέγγιση με την ρύθμιση του ψηφιακού κόσμου. Οι Βρυξέλλες πέρυσι θέσπισαν κανόνες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες πώλησης και τα app stores, τους χρήστες τους. Το Τόκιο τώρα το επεξεργάζεται. Η Ευρώπη υιοθέτησε τους κανόνες προστασίας του απορρήτου GDPR. Η Ιαπωνία έχει αυστηριοποιήσει την προστασία της ιδιωτικής της ζωής -και η ΕΕ έχει απαντήσει χαρακτηρίζοντας τους "επαρκείς”- αντίστοιχα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

  Αυτή η τολμηρή δήλωση είναι αληθινή και υπογραμμίζει την πολιτική προτεραιότητα της συμμαχίας Ιαπωνίας-ΕΕ. Ενώ η ιαπωνική υπηρεσία προστασίας δεδομένων και οι κανόνες μιμούνται αυτούς της Ευρώπης στα χαρτιά, στην πράξη είναι πολύ λιγότερο αυστηροί. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες για το απόρρητο απειλούν εταιρείες με γιγαντιαία πρόστιμα -με τα οποία έχουν ήδη πληγεί η Google και η Facebook. Οι ιαπωνικοί και ευρωπαϊκοί κανόνες προστασίας δεδομένων και η επιβολή τους, μοιάζουν ίδιοι στα χαρτιά. Ωστόσο διαφέρουν στην πράξη. Η ιαπωνική πρακτική είναι πιο επιεικής από την ευρωπαϊκή, με λιγότερα πρόστιμα και λιγότερη δημόσια συζήτηση και ανησυχία. Και οι δύο πλευρές αποφάσισαν να παραβλέψουν τη διαφορά προκειμένου να διακηρύξουν επάρκεια και να επιτρέψουν τις ελεύθερες ροές δεδομένων μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας. Το έκαναν για πολιτικούς λόγους -για να διαχωριστούν από τις ΗΠΑ (ασθενείς κανόνες, ακόμη και στα χαρτιά) και από την κίνα (ιδιαίτερα ισχυροί, κυβερνητικοί κανόνες).

  Οι ευρωπαϊκές εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι έντονες, επί του παρόντος εξαιτίας ενός γαλλικού ψηφιακού φόρου, ο οποίος θα αφορά κυρίως σις αμερικανικές επιχειρήσεις, και ο πρόεδρος trump σχεδιάζει να απαντήσει με δασμούς στο γαλλικό κρασί και στο τυρί. Αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προηγουμένως επιβάλει δισεκατομμύρια σε πρόστιμα σε αμερικανικές επιχειρήσεις (για μη καταβεβλημένους φόρους από την Apple και παραβάσεις περί του μονοπωλίου από την Google, ενώ το ευρωπαϊκό δικαστήριο εξετάζει τις διατλαντικές ροές, που σήμερα είναι προστατευμένες από τη συμφωνία Privacy Shield -και θα μπορούσε ν διακηρύξει αυτή τη συμφωνία παράνομη.

  Αν και η Ιαπωνία ήρθε σε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2019, το Τόκιο αντιμετώπισε προβλήματα από τον προστατευτισμό του προέδρου Trump, φοβούμενο την επίδρασή του στην πολύ σημαντική για τη χώρα, βιομηχανία αυτοκινήτου. Όπως και στην Ευρώπη, η ανησυχία εντός της Ιαπωνίας επικεντρώνεται στο εάν οι αμερικανικές τεχνολογικές επιχειρήσεις έχουν πολύ μεγάλη εξουσία και πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο που τους αναλογεί σε φόρους.

  Σχετικά με την Κίνα, η Ευρώπη και η Ιαπωνία μοιράζονται κοινές ανησυχίες για το νέο νόμο του Πεκίνου για την κυβερνο-ασφάλεια, ο οποίος δίνει στην κυβέρνηση σχεδόν πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα του ιδιωτικού τομέα. Ανησυχούν και οι δύο για το κινεζικό dumping και επίσης δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα αιτήματα των ΗΠΑΣ για το μποϋκοτάζ της κινεζικής τεχνολογίας για τα δίκτυα κινητής 5G. Το Τόκιο και οι Βρυξέλλες πιέζουν εναντίον της Πρωτοβουλίας Ζώνη και Δρόμος της Κίνας -και ιδιαίτερα εναντίον της ψηφιακής συνιστώσας της, η οποία έχει στόχο να δημιουργήσει νέες συνδέσεις διαδικτύου υψηλής ταχύτητας, για να επιτρέψουν στην Alibaba και στην Tencent και σε άλλες κινεζικές τεχνολογικές επιχειρήσεις να προωθήσουν το κεντρικό εμπόριο και τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Η Ιαπωνία και η ΕΕ έχουν υπογράψει συνεργασία για την αειφόρο συνδεσιμότητα και υποδομές ποιότητας, για να προσφέρουν εναλλακτική ψηφιακή συνδεσιμότητα -με ισχυρή προστασία της ιδιωτικής ζωής.

  Ασφαλώς, αυτή η στρατηγική συνεργασία έχει όρια. Είναι αμφισβητήσιμο εάν η Ιαπωνία και η Ευρώπη μαζί έχουν αρκετό βάρος για να πετύχουν τους στόχους τους. Ωστόσο η νέα συμμαχία δεν θα πρέπει να υποτιμάται. Οι Ευρωπαίοι κάνουν λάθος να βλέπουν την Ιαπωνία ως μια δύναμη σε κάμψη. Μπορεί να γερνάει ακόμη πιο γρήγορα από την Ευρώπη, αλλά η Ιαπωνία παραμένει η τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως. Δεν είναι πλέον μια σούπερ-δύναμη καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών, αλλά έχει μετατοπιστεί στην παραγωγή Β2Β ακριβείας - η Panasonic δεν ειδικεύεται πλέον στις τηλεοράσεις, αλλά εστιάζει αντιθέτως στις μπαταρίες για τα αυτοκίνητα Tesla.

  Απαιτούνται περισσότερες αλλαγές, και όχι απλώς στο εσωτερικό. Εάν η ευρωπαϊκή και η ιαπωνική επαναπροσέγγιση θέλουμε να προχωρήσει περισσότερο από τη δημιουργία μιας τεράστιας νέας ζώνης ελεύθερου εμπορίου, πρέπει να βρει ευρεία στήριξη και να αγκαλιάσει κάτι περισσότερο από μια απλή οικονομική ατζέντα. Πιθανοί σύμμαχοι είναι στον ορίζοντα, ξεκινώντας με φιλελεύθερες δημοκρατίες όπως ο Καναδάς και η Χιλή. Ένας αλληλένδετος ιστός ελεύθερου εμπορίου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να πιέσει ξανά τις ΗΠΑ και την Κίνα για να αναβιώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Ιαπωνίας, περιλαμβάνει η ίδια ρήτρες που δεσμεύουν τους δύο με τις συμφωνίες του Παρισιού για το κλίμα.

  Σε έναν κόσμο που μαστίζεται από τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό, μην υποτιμάτε αυτή την αναπάντεχη νέα συμμαχία.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/a-surprising-new-alliance-europe-and-japan/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων