Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Ιαν-2020 14:26

  Αντισυμβατική νομισματική πολιτική και πληθωριστικές προσδοκίες στην ευρωζώνη

  Αντισυμβατική νομισματική πολιτική και πληθωριστικές προσδοκίες στην ευρωζώνη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Sina Asshoff, Ansgar Belke, Thomas Osowski

  Με το επιτόκιο πολιτικής της ΕΚΤ να έχει φτάσει στο μηδενικό κατώτατο όριο, τα παραδοσιακά εργαλεία νομισματικής πολιτικής έγιναν αναποτελεσματικά και η ΕΚΤ αναγκάστηκε να υιοθετήσει μια δέσμη αντισυμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής (UMP). 

  Αυτό το paper εξετάζει τις επιδράσεις της UMP της ΕΚΤ αναφορικά με τις πληθωριστικές προσδοκίες στην ευρωζώνη καθώς οι πληθωριστικές προσδοκίες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού για χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%.

  Η ποσοτικοποίηση της επίδρασης του UMP δεν είναι απλή, καθώς δεν μπορούν να εφαρμοστούν πρότυπα εμπειρικά εργαλεία όπως το VAR. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιούμε την προσέγγιση Qual VAR που παρουσίασε ο Dueker (2005) για να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα. 

  Πραγματικά διαπιστώνουμε ότι η UMP οδηγεί σε μια άνοδο των πληθωριστικών προσδοκιών βραχυπρόθεσμα, αλλά αυτή η επίδραση φαίνεται ότι φεύγει μεσοπρόθεσμα. Τα αποτελέσματά μας θέτουν κάποια αμφιβολία σε ό,τι αφορά στο κοινό επιχείρημα ότι η UMP έχει συμβάλει σταθερά στην σταθεροποίηση των πληθωριστικών προσδοκιών στο μηδέν.

  Παρόλα αυτά, δείχνουν μια αύξηση του μεσοπρόθεσμου πραγματικού ΑΕΠ που προκλήθηκε από την UMP.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/ceps-publications/unconventional-monetary-policy-and-inflation-expectations-in-the-euro-area/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ