Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Δεκ-2019 11:36

  Η άμυνα της ΕΕ και η PESCO

  Η άμυνα της ΕΕ και η PESCO
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Steven Blockmans και Dylan Macchiarini Crosson

  Η διαφοροποίηση, ή όπως το έχουν αποκαλέσει κάποιοι, "το αρνητικό σημείο εκκίνησης” της ολοκλήρωσης, ήταν πάντα ο κανόνας της αμυντικής πολιτικής της ΕΕ.

  Οι πολιτικοί ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν παρόλα αυτά επίγνωση της ανάγκης να προστατεύσουν τους πολίτες τους έναντι απειλών ασφάλειας από εντός και εκτός των συνόρων της ΕΕ.

  Για τον λόγο αυτό, ένα πακέτο αμυντικών μέτρων έχει αναπτυχθεί με σημαντική ταχύτητα από το 2006. Η Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία (Pesco) είναι η πιο εξέχουσα καινοτομία στον τομέα αυτό.

  Κάπως απροσδόκητα, η Pesco έχει παράγει την πληρέστερη έκφραση της ενισχυμένης συνεργασίας, παρά το ότι είναι ο πιο ευέλικτος από τους διαφοροποιημένους μηχανισμούς ολοκλήρωσης που προβλέπονται από τις συνθήκες. 

  Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό λόγω της γερμανικής ώθησης για συμμετοχή, η οποία επικράτησε έναντι μιας γαλλικής επιθυμίας για ένα υψηλότερο επίπεδο φιλοδοξίας.

  Προωθούμενη από το Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο, η Pesco έχει θεωρηθεί ως μια φόρμουλα για τη δημιουργία "θετικής διαφοροποίησης” ή μεγαλύτερης σύγκλισης στον αμυντικό τομέα της Ευρώπης.

  Με διάφορες ομάδες κρατών-μελών να ευθυγραμμίζονται με διάφορους τύπους projects, αυτό το report εξετάζει τις βαθύτερες μορφές της διαφοροποιημένης ολοκλήρωσης που ωριμάζουν κάτω από τη συνθήκη για την άμυνα της ΕΕ.

  Η Pesco αναπτύσσεται όπως οραματιζόταν η Γερμανία ή όπως ήθελε η Γαλλία;

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/ceps-publications/differentiated-integration-within-pesco/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων