Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Δεκ-2019 08:35

  Πολιτικές για ένα γηρασμένο εργατικό δυναμικό

  Πολιτικές για ένα γηρασμένο εργατικό δυναμικό
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Mikkel Barslund

  Η επέκταση του μέσου όρου της επαγγελματικής ζωής κατά 10 χρόνια, διασφαλίζοντας την ίδια στιγμή ένα επαρκές δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας για όσους δεν είναι σε θέση να εργαστούν στα 60κάτι και 70κάτι τους, είναι μια μεγάλη πρόκληση της κοινωνικής πολιτικής σήμερα και για τις επόμενες δεκαετίες.

  Η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης περιλαμβάνει την εμβάθυνση σε τομείς πολιτικής από τις συνθήκες εργασίας, τις δεξιότητες και τη δια βίου μάθηση, μέχρι τις συντάξεις, τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες στην υγεία και στο προσδόκιμο ζωής, και στον σχεδιασμό μιας πολύ ευρύτερης ατζέντας για την ενεργό γήρανση.

  Αυτός ο επεξεργασμένος τόμος καλύπτει αυτά τα ζητήματα σε συνοπτικά κεφάλαια βασισμένα σε εις βάθος έρευνα από τους συγγραφείς. Παρά τις προκλήσεις της δημογραφικής γήρανσης, όπως αναφέρει η επίτροπος Thyssen στον πρόλογό της για το βιβλίο:

  "… η γήρανση δεν δημιουργεί μόνο προκλήσεις. Εάν τα κράτη-μέλη προάγουν τη σωστή προσέγγιση της ενεργούς γήρανσης, αυτό επίσης προσφέρει ευκαιρίες. Πρώτον, η ενεργός γήρανση σημαίνει περισσότερες κοινωνικές ευκαιρίες. Οι γηραιότεροι άνθρωποι συμβάλλουν και αυτοί στην κοινωνία. Θα πρέπει να τους ενθαρρύνουμε να εργάζονται, να μαθαίνουν και να είναι εθελοντές, σύμφωνα με τις ατομικές τους ανάγκες, ιδιαιτερότητες και ικανότητες.

  Δεύτερον, η ενεργός γήρανση σημαίνει οικονομικές ευκαιρίες. Οι γηραιότεροι αντιπροσωπεύουν μια αναπτυσσόμενη αγορά. Η εξυπηρέτηση αυτής της αγοράς θα οδηγήσει σε επιχειρηματικές ευκαιρίες και καινοτομίες στις οποίες η Ευρώπη θα μπορούσε να είναι ηγέτης. Και η εμπειρία και η εξειδίκευση των γηραιότερων είναι ένα αναπόσπαστο asset για τις οικονομίες μας -ένα asset που αυξάνεται περαιτέρω όταν μπορούν να περάσουν τη σκυτάλη σωστά, με την καθοδήγηση των νεότερων γενιών”.

  © Copyright CEPS. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας 

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/ceps-publications/policies-for-an-ageing-workforce/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων