Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Νοε-2019 12:52

  Κυκλική οικονομία για την κλιματική ουδετερότητα

  Κυκλική οικονομία για την κλιματική ουδετερότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Βασίλειου Ρίζου, Milan Elkerbout, Christian Egenhofer

  Η προηγούμενη πολιτική της Κομισιόν για τη διαχείριση των πόρων ήταν μέρος της προτεραιότητας για θέσεις εργασίας και ανάπτυξη και οικονομική ανταγωνιστικότητα. Η κυκλική οικονομία δεν θα είναι λιγότερο σημαντική για τη νέα πολιτική προτεραιότητα της κλιματικής ουδετερότητας. Θα γίνει ένα από τα αναπόσπαστα στοιχεία για την επίτευξη των φιλοδοξιών της ΕΕ. Η κλιματική αλλαγή της ΕΕ και η κυκλική οικονομία είναι σε μεγάλο βαθμό συμπληρωματικές και ενισχύονται αμοιβαία. Η κυκλική οικονομία είναι κάτι περισσότερο από απλώς μια ακόμη πολιτική "προτύπων προϊόντων”.

  Προκειμένου να συμβεί αυτό, 

  -υπάρχει ανάγκη για ένα πλαίσιο που να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει συστηματικά τα trade-offs, όπως μεταξύ της κυκλικής και της βιοοικονομίας, αλλά επίσης και μεταξύ της αποδοτικότητας των υλικών και της ενεργειακής χρήσης καθώς και 

  -έναν μηχανισμός για την παρακολούθηση της προόδου, απαντώντας στο ερώτημα του εάν και εάν ναι, πώς θα αυξηθεί η φιλοδοξία και θα αναπτυχθούν εργαλεία για την παρακολούθηση της προόδου, για παράδειγμα μέσω στόχων και

  - η νέα Κομισιόν θα πρέπει να αναπτυχθεί και στη συνέχεια να αναπτύξει επιτυχημένα προϊόντα και διαδικασίες για τη δημιουργία ευκαιριών για νέες αλυσίδες αξίας, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τους κινδύνους, όπως την εξάρτηση από τις πρώτες ύλες.

  Τα προϊόντα της κυκλικής οικονομίας για το άμεσο μέλλον θα απαιτούν και τεχνολογική προώθηση και πολιτικές market pull. Τόσο η κυκλική οικονομία όσο και η οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων θα απαιτεί νέα και συχνά άγνωστα επιχειρηματικά μοντέλα. Θα απαιτεί επίσης νέες μεθόδους ρύθμισης.

  Η κύρια πρόκληση θα είναι να δημιουργήσει "κύριες αγορές” για την κυκλική οικονομία σε συνδυασμό με προϊόντα χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Πολλές ιδέες για αυτό υπάρχουν. Περιλαμβάνουν για παράδειγμα, "συμβάσεις άνθρακα για διαφορές”, προϋπολογισμοί άνθρακα για projects,  τέλη κατανάλωσης, φόροι και φοροαπαλλαγές, βιώσιμη χρηματοδότηση, πρότυπα προϊόντων και δημόσιες συμβάσεις. Οι ιδέες τώρα πρέπει να δοκιμαστούν για να δούμε εάν μπορούν να λειτουργήσουν στην πράξη.

  Τέλος, η κυκλική οικονομία της ΕΕ θα χρειαστεί να υποστηρίζεται από ένα ισχυρό και διαφανές account σύστημα για τον άνθρακα. Εάν είναι αποτελεσματικό, ένα τέτοιο σύστημα μπορεί την ίδια στιγμή να δράσει ως καταλύτης για επενδύσεις στην κυκλική οικονομία και σε προϊόντα και διαδικασίες χαμηλού άνθρακα.

  © Copyright CEPS. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας  

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/ceps-publications/circular-economy-for-climate-neutrality/
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ