Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Νοε-2019 08:28

  Η ρευστότητα και οι αλληλοεξαρτήσεις στην κρατική αγορά ομολόγων της ευρωζώνης

  Η ρευστότητα και οι αλληλοεξαρτήσεις στην κρατική αγορά ομολόγων της ευρωζώνης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Dargh Clancy, Peter G. Dunne, Pasquale Filiani

  Η πιθανότητα σοβαρής συρρίκνωσης της ρευστότητας ενός asset μπορεί να επαναφέρει τους ex ante κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μεμονωμένοι πάροχοι τέτοιας ρευστότητας. Αυτές οι προσπάθειες αυτό-ενίσχυσης, μπορούν να διαδοθούν σε άλλα assets μέσω των εξωτερικών πληροφοριών και των αντισταθμιστικών σχέσεων.

  Το paper αυτό διερευνά εάν αυτές οι αλληλεξαρτήσεις διαδραματίζουν κάποιον ρόλο στην άμβλυνση των εντάσεων στις ευρωπαϊκές αγορές κρατικών ομολόγων και είναι πηγή διαχύσεων από αγορά σε αγορά.

  Χρησιμοποιώντας δεδομένα high frequency από την inter-dealer αγορά, διαπιστώνουμε σημαντικές επιδράσεις στη διασυνοριακή αγορά οι οποίες αμβλύνουν τη συρρίκνωση της ρευστότητας στις αγορές ομολόγων σε Ιταλία και Ισπανία, σε περιόδους αυξημένου κινδύνου.

  Το καθεστώς ασφαλούς καταφυγίου του γερμανικού ομολόγου επιδεινώνει αυτές τις επιδράσεις. Το κείμενο αυτό παρέχει στοιχεία για την επιδείνωση των επιδράσεων μετά την κρίση, ύστερα από τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στις πολιτικές της ευρωζώνης και στην δομή των θεσμών μετά από την κρίση.

  Επιπλέον, διαπιστώνουν μια διαρθρωτική διακοπή του συσχετισμού της αγοράς στην Ιταλία στη διάρκεια πολιτικών εντάσεων το 2018, κάτι που μείωσε σημαντικά την ρευστότητα.

  Συνολικά, τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι οι δυνατότητες παροχής ρευστότητας σε όλες τις αγορές θα είναι ευάλωτες με ξαφνικά εμπόδια, με πιθανές επιπτώσεις στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/liquidity-and-tail-risk-interdependencies-in-the-euro-area-sovereign-bond-market/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ