Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Οκτ-2019 13:13

  Η ενιαία αγορά παραμένει η καθοριστική ισχύς της ΕΕ

  Η ενιαία αγορά παραμένει η καθοριστική ισχύς της ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Jacques Pelkmans

  Η Ενιαία αγορά της ΕΕ δεν θα πρέπει να αποτελεί απλώς μία από τις πολλές προτεραιότητες της νέας Κομισιόν και του Κοινοβουλίου. Η ενιαία αγορά ήταν και είναι ο βασικός κορμός δραστηριοτήτων της ΕΕ. Πολλά από ό,τι συμβαίνουν ή προτείνονται βάσει λεπτομερών τίτλων, είναι στην πραγματικότητα μέρος της ενιαίας αγοράς. Η εντυπωσιακή αποκάλυψη του Brexit για πολλούς πολίτες της ΕΕ και για όλες τις επιχειρήσεις, είναι ακριβώς η κεντρική θέση της ενιαίας αγοράς (συμπεριλαμβανομένης της τελωνειακής ένωσης) στη συμμετοχή στην ΕΕ. Η αξία της είναι πρώτα από όλα οικονομική ασφαλώς, καθώς φέρνει μεγαλύτερη ευημερία. Ωστόσο, είναι κρίσιμο σε άλλους τομείς όπου "η επιρροή της ΕΕ” απορρέει από τα ζητήματα της ενιαίας αγοράς, όπως διαπραγματεύσεις για το πολυμερές και το διμερές εμπόριο, συμφωνίες για το κλίμα, θέσπιση προτύπων, θέσπιση κανόνων για τη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ακόμη και για την εξωτερική πολιτική.

  Ωστόσο, αυτό το μοναδικό asset δικαιούται πιο σαφή προσοχή από την ΕΕ και τα κράτη-μέλη και δράση εκ μέρους της ΕΕ σε αρκετούς σύνθετους τομείς. Η νέα Κομισιόν και το νέο Ευρωκοινοβούλιο δεν θα πρέπει και δεν μπορεί να παίρνει την ενιαία αγορά της ΕΕ ως δεδομένη. Και τα κράτη-μέλη ή το Συμβούλιο θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η υποστήριξή τους στη σημασία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ ακολουθείται και τεκμηριώνεται σε φακέλους όπου εξακολουθούν να υπάρχουν "ελλείμματα ενοποίησης της αγοράς” (όπως στις υπηρεσίες). Σε ό,τι αφορά στο τελευταίο, το Συμβούλιο έχει σαφώς χαμηλότερη απόδοση. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει επίσης να είναι πολύ πιο προσεκτικά σε ζητήματα εφαρμογής και επιβολής, παρά το ότι αυτό ίσως να μην είναι τόσο ορατό πολιτικά. Όσο η ΕΕ βασίζεται στην αποκεντρωμένη εφαρμογή και επιβολή, αυτό δίνει στα κράτη-μέλη μια αναπόφευκτη ευθύνη για τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας της ενιαίας αγοράς.

  Αυτά τα βασικά ζητήματα εξετάζονται στο paper. Η ενιαία αγορά συζητιέται με πιο αναλυτικό τρόπο, για τον απλό λόγο ότι η Κομισιόν του Juncker επαναπροσδιόρισε πολλές πρωτοβουλίες της ενιαίας αγοράς με νέους τίτλους (συχνά "ενώσεις”). Εάν η νέα πρόεδρος Von der Leyen θα διατηρήσει αυτούς τους τίτλους, είναι κρίσιμο για να διακρίνουμε το δάσος της ενιαίας αγοράς από τα δένδρα, ως το κατάλληλο έδαφος στο προσεχές μέλλον. Αυτό ακολουθείται από μια σύντομη συζήτηση για τις επίμονες δυσκολίες στην υλοποίηση της ενιαίας αγοράς υπηρεσιών. Η ποιότητα της νέας αγοράς, συγκεκριμένα πόσο ανταγωνιστική είναι και πόσο καλά εξυπηρετεί τους πελάτες, αντιμετωπίζεται στη συνέχεια, και ακολουθεί το ζήτημα της "δικαιοσύνης” σε αρκετές περιπτώσεις πχ.χ. στην πολιτική ανταγωνισμού της ΕΕ και για τους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών εργαζόμενων εντός της ΕΕ.

  Το paper τελειώνει με συζήτηση για τις προκλήσεις αναφορικά με την ενιαία αγορά, τις οποίες η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Αναφερόμαστε στην πρόσφατη "στρατηγική ατζέντα”, στο Brexit, στην οικονομική σύγκλιση, στην "εγχώρια” διακυβέρνηση της ενιαίας αγοράς από τα κράτη-μέλη, στην κρίσιμη σημασία της ενιαίας αγοράς (και όχι απλώς "περισσότερα χρήματα” και δίκτυο έρευνας και αγοράς) για την προώθηση νέων τεχνολογιών και σχετικών start-ups. Μαζί, οι τρεις θεσμικοί οργανισμοί της ΕΕ οφείλουν να δώσουν προτεραιότητα στην ενιαία αγορά σε όλες της τις διαστάσεις.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/ceps-publications/the-single-market-remains-the-decisive-power-of-the-eu/
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ