Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Ιουλ-2019 13:35

  Αναπροσαρμόζοντας την ένωση κεφαλαιαγορών

  Αναπροσαρμόζοντας την ένωση κεφαλαιαγορών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Karel Lanoo και Απόστολου Θωμάδάκη

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα σχέδιο δράσης για να τονώσει την χρηματοδότηση της αγοράς ανά τις αγορές της ΕΕ. Καθώς η ΕΕ θέτει τις προτεραιότητές της για τα επόμενα πέντε χρόνια, απαιτείται μια αυστηρή αξιολόγηση της Ένωσης Κεφαλαιαγοράς (CMU) και ένα νέο focus. Η CMU ήταν επιτυχημένη σε ότι αφορά στους όρους της νομοθεσίας, αλλά πολύ λιγότερο αναφορικά με την επίδραση στις αγορές, η οποία παραμένει εξαιρετικά κατακερματισμένη. Τα κεφάλαια ρίσκου έχουν αυξηθεί ελάχιστα και η Ευρώπη τώρα βρίσκεται ακόμη περισσότερο πίσω από τις ΗΠΑ. Αυτό υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών κρατών και επιχειρήσεων, καθώς και την αξιοπιστία του project.

  Το report, "Επανασχεδιασμός της Ένωσης Κεφαλαιαγοράς: Ένα σχέδιο δράσης για την χρηματοδότηση της αγοράς, τονίζει την ανάγκη για πολιτική στήριξη στο ανώτατο επίπεδο εάν θέλουμε η CMU να πετύχει τους στόχους της. Συστήνει να επικεντρωθεί η δράση στις βασικές αγορές ομολόγων και στα χρηματιστήρια, και στην προώθηση της συμμετοχής μεμονωμένων στις κεφαλαιαγορές, εισάγοντας παράλληλα μια δέσμη δεικτών για να καταγραφεί η πρόοδος προς περισσότερη χρηματοδότηση με βάση την αγορά.

  Το report υποστηρίζει ότι η συνέχιση του project CMU θα πρέπει να εστιάσει:

  1. Στις αγορές κρατικών ομολόγων. Οι πρωτογενείς αγορές κρατικών ομολόγων θα πρέπει να ενσωματωθούν βάσει των κανόνων της ΕΕ.

  2. Σε ένα ασφαλές asset της ευρωζώνης. Η καμπύλη απόδοσης ενός υψηλής ποιότητας ευρωομολόγου αναφοράς, θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, προς μεγαλύτερη ολοκλήρωση στις κεφαλαιαγορές της Ευρώπης και και την περαιτέρω ενίσχυση του ιδιωτικού επιμερισμού ρίσκου.

  3. Στις start-ups, υψηλής τεχνολογίας επιχειρήσεις και σε ΜμΕ. Η ταμπέλα SME Growth Market απαιτεί μία αποκλειστική εστίαση στις ΜμΕ με λιγότερο πολύπλοκες απαιτήσεις/κόστος από ό,τι το καθεστώς για τις τακτικά ρυθμιζόμενες αγορές. Απαιτούνται συνεπείς ορισμοί των ΜμΕ σε διαφορετικές νομοθετικές πράξεις.

  4. Στις αγορές επενδυτικών κεφαλαίων. Απαιτούνται περαιτέρω πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους των επενδύσεων κεφαλαίων από τα νοικοκυριά βάσει ορισμένων σαφών σημείων αναφοράς, και για να διοχετευθούν οι αποταμιεύσεις των ευρωπαϊκών νοικοκυριών σε μακροπρόθεσμα assets.

  5. Στην αποκάλυψη. Απαιτείται ένας ολοκληρωμένος μηχανισμός αποθήκευσης για ευαίσθητες εταιρικές πληροφορίες, και συνεπή εφαρμογή των κανόνων σε διαφορετικά τμήματα της αγοράς.

  6. Στην προστασία των επενδυτών και την επιβολή. Η ισχυρότερη συνεργασία και η συνεπής εφαρμογή των κανόνων στο δίκτυ της ευρωπαϊκής αγοράς εποπτικών αρχών σε συντονισμό από την ESMA.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/ceps-publications/rebranding-capital-markets-union/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ