Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Ιουλ-2019 08:54

  Μπορεί να αντικατασταθεί η παράτυπη μετανάστευση στη Μεσόγειο;

  Μπορεί να αντικατασταθεί η παράτυπη μετανάστευση στη Μεσόγειο;
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Mikkel Barslund, Mattia Di Salvo, Lars Ludolph

  Η παράτυπη μετανάστευση από την Αφρική στη Μεσόγειο προς την ΕΕ, έχει γίνει ένα κεντρικό ζήτημα πολιτικής. Ενώ η καθιέρωση μιας ζώνης SAR της Λιβύης και μιας ακτοφυλακής της Λιβύης έχει μειώσει τους αριθμούς που διασχίζουν τη Μεσόγειο από τα μέσα 2017, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της τρέχουσας προσέγγισης και την αξιοπιστία της, δεδομένης της σοβαρής πολιτικής αστάθειας στη Λιβύη.

  Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, έχει κάνει εκ νέου την εμφάνισή της η αυξανόμενη νόμιμη πρόσβαση στην ΕΕ –για μελέτη και εργασία-, ως έναν δυνητικό τρόπο να μειωθεί η παράτυπη διέλευση στο μέλλον. Αυτό έρχεται σε μια στιγμή που η νομική πρόσβαση στις αγορές εργασίας της ΕΕ για Αφρικανούς πολίτες έχει σταθερά μειωθεί.

  Επιπλέον, οι δράσεις που στόχο έχουν να απλουστεύσουν την πρόσβαση σε υφιστάμενες οδούς για τη νόμιμη μετανάστευση ή να ανοίξουν νέες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός για τη βελτίωση της συνεργασίας στη διαχείριση της μετανάστευσης με τις χώρες προέλευσης, όταν πρόκειται για επιστροφές και επανεισδοχές.

  Επανεξετάζουμε τα στοιχεία σχετικά με το σε ποιον βαθμό η αύξηση της νόμιμης πρόσβασης μέσω της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού είναι αποτελεσματική στη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης. Ενώ επίκεντρό μας είναι οι παράτυπες διελεύσεις στη Μεσόγειο, συλλέγουμε στοιχεία από διαφορετικές περιοχές παγκοσμίως.

  Καταλήγουμε ότι η αύξηση των νομικών οδών για μετανάστευση από την Αφρική στην Ευρώπη, από μόνη της, θα έχει ένα περιορισμένο αντίκτυπο στον αριθμό των ανθρώπων που θα προσπαθήσουν να περάσουν παράτυπα.

  Η αντικατάσταση μπορεί να συμβεί μόνο εάν η επέκταση των νομικών οδών –προσαρμοσμένη στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και στα χαρακτηριστικά των μεταναστών- προβλέπεται σε ένα συνολικό μείγμα πολιτικής που περιλαμβάνει ισχυρή εφαρμογή της μεταναστευτικής νομοθεσίας (δηλαδή, έλεγχος των εργοδοτών στον προορισμό μαζί με τον συνοριακό έλεγχο) και εξορθολογισμό των διαδικασιών πρόσληψης.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/ceps-publications/can-regular-replace-irregular-migration-across-the-mediterranean/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων