Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Ιουν-2019 12:42

  Η ποιότητα της δημοκρατίας μετά από τις ευρωεκλογές

  Η ποιότητα της δημοκρατίας μετά από τις ευρωεκλογές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Richard Young

  Καθώς καταλαγιάζει η σκόνη από τις ευρωεκλογές του προηγούμενου μήνα και η νέα Βουλή ξεκινάει το έργο της, είναι σημαντικό να σταθούμε μακριά από τις άμεσες πολιτικές μάχες και να αξιολογήσουμε τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις για την ευρωπαϊκή δημοκρατία.

  Τα κύρια αποτελέσματα των εκλογών έχουν τώρα αξιολογηθεί πλήρως. Το ΕΛΚ και οι Σοσιαλδημοκράτες έχασαν έδρες οι οποίες κατέληξαν στους ακροδεξιούς λαϊκιστές, στους Φιλελεύθερους και στους Πράσινους. Για πρώτη φορά, οι δύο μεγαλύτερες κομματικές ομάδες δεν θα έχουν μαζί την αυτοδυναμία. Τα δεξιά λαϊκιστικά κόμματα κατέγραψαν αύξηση της στήριξής τους συνολικά, αλλά όχι τόση όσο φοβούνταν αρκετοί. Η προσέλευση αυξήθηκε στο 50,5%, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 1994. Με πολύ διαφορετικές κατευθύνσεις της αλλαγής σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, τα αποτελέσματα δεν προσφέρονται για καμία ανάγνωση και δεν είναι απολύτως καθοριστικά. Σε ορισμένες χώρες η ακροδεξιά κέρδισε, σε άλλες έχασε έδαφος. Σε κάποιες κέρδισε η αριστερά έδαφος, σε άλλες έχασε. Σε κάποιες τα συστημικά κόμματα κατέρρευσαν, ενώ σε άλλες διατήρησαν την κυριαρχία τους.

  Για κάποιους παρατηρητές, το σημαντικό είναι ότι οι ακροδεξιοί λαϊκιστές κατέγραψαν άνοδο. Για άλλους είναι η προφανής αύξηση του λαϊκιστικού κύματος.

  Φυσικά, οι περισσότεροι σχολιαστές έχουν εστιάσει το ποιος ανέβηκε και ποιος υποχώρησε, στην αλλαγή των ισορροπιών μεταξύ και εντός των κομματικών ομάδων, και κυρίως στο τι σημαίνουν τα αποτελέσματα για την κάλυψη των ηγετικών θέσεων της ΕΕ. Αλλά τι σημαίνουν οι εκλογές σε μια βαθύτερη έννοια για την ποιότητα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας; Τι σημαίνουν οι αλλαγές οι οποίες προωθούνται, για τη δημοκρατία σε μια πιο διαρθρωτική έννοια;

  Αυτό είναι τελικά ένα πιο σημαντικό ερώτημα από ό,τι οι άμεσες αλλαγές στα κοινοβουλευτικά νούμερα ή από το ποιος θα πάρει ποια θέση -αν και φυσικά δεν είναι ένα θέμα που θα τύχει μεγάλης προσοχής από τα ΜΜΕ. Πραγματικά, το ερώτημα της δημοκρατικής επίδρασης της νέας Βουλής είναι σύνθετο και δύσκολο να προσδιοριστεί. Θα μπορούσε να είναι είτε αρνητικό είτε θετικό -και είτε σημαντικό είτε αμελητέο. Η συνολική επίδραση στην ποιότητα της δημοκρατίας είναι πιθανό να είναι υπό όρους. Θα εξαρτηθεί δηλαδή από το πώς θα εξελιχθούν σειρά παραγόντων, με τον καιρό.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/ceps-publications/democracy-after-the-european-parliament-elections/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί εκτάκτως
  Παρασκευή 5-Ιουν-2020