Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Ιουν-2019 15:20

  Βιωσιμότητα στην εποχή των πλατφόρμων

  Βιωσιμότητα στην εποχή των πλατφόρμων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Antonella Zarra, Felice Simonelli, Karolien Lenaerts, Man Luo, Sara Baiocco, Shenglin Ben, Wenwei Li, William Echikson, Zachary Kilfoffer

  Τις τελευταίες δεκαετίες, νέες ψηφιακές πλατφόρμες όπως η κινεζική Alibaba και η ιαπωνική Rakuten και η αμερικανική eBay, έχουν μεγαλώσει από startups σε πολυεθνικούς γίγαντες. Με λίγα "κλικς” στο πληκτρολόγιο, αυτές οι online πλατφόρμες φέρνουν μαζί έναν πωλητή και έναν αγοραστή, από οπουδήποτε στον κόσμο.

  Η μελέτη αυτή εξετάζει το μετασχηματιστικό αντίκτυπο των online αγορών στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Διαπιστώνει μεγάλες ευκαιρίες. Οι πλατφόρμες προωθούν την ανάπτυξη, σπάνε τα εμπόδια της απόστασης και παρακάμπτουν άκαμπτες δομές, φέρνοντας περιθωριοποιημένους στο mainstream. Η μελέτη επίσης εντοπίζει τους κινδύνους που προκύπτουν από την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, από τη μείωση της προστασίας της εργασίας έως την έκρηξη των ναυτιλιακών αποβλήτων.

  Ποιες είναι οι ευθύνες των πλατφόρμων; Πώς μπορούν να προάγουν τη βιωσιμότητα; Οι φορείς χάραξης πολιτικής θέτουν αυτά τα ερωτήματα, αλλά δυσκολεύονται να βρουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ των ευκαιριών εναντίον των κινδύνων. Μέχρι τώρα, αυτά τα ερωτήματα έτυχαν μικρής προσοχής από τους μελετητές. Αυτή η έρευνα καλύπτει ένα πολύ αναγκαίο κενό δίνοντας κάποιες αρχικές απαντήσεις και συστάσεις για βελτιώσεις.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/ceps-publications/sustainability-in-the-age-of-platforms/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ