Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Ιουν-2019 15:00

  Μια διπλή πρόκληση για την ΕΕ σε σχέση με τη Ρωσία

  Μια διπλή πρόκληση για την ΕΕ σε σχέση με τη Ρωσία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Domenico Valenza και Fabienne Bossuyt

  Σε μια περίοδο ψυχρών σχέσεων, ο πολιτισμός είναι αναμφίβολα το πιο δυναμικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διαμορφώσει θετικές μακροχρόνιες σχέσεις με τη Ρωσία. Ενάντια σε ένα περίπλοκο διεθνές και εγχώριο πλαίσιο, η πολιτιστική δράση της ΕΕ στην χώρα υποστηρίζεται επί του παρόντος από ποικίλα χρηματοπιστωτικά μέσα και προγράμματα.

  Οι ενδιαφερόμενοι και οι πολιτιστικοί φορείς συμφωνούν ότι η ενασχόληση της ΕΕ στην πολιτιστική σφαίρα διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στο να σπάσει την απομόνωση της κοινωνίας των πολιτών και να καλλιεργήσει μακροπρόθεσμο "άνοιγμα” προς τη Ρωσία.

  Ωστόσο, παρά τις σημαντικές προόδους, η δράση της ΕΕ στον πολιτιστικό τομέα εξακολουθεί να μην αξιοποιεί το δυναμικό. Για να βοηθήσει την ΕΕ να το ξεπεράσει αυτό και ως εκ τούτου να εξαπολύσει το μετασχηματιστικό δυναμικό του πολιτισμού, αυτό το policy brief προτείνει:

  Η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξει μια στρατηγική προσέγγιση βασισμένη ανά χώρα στον ρόλο του πολιτισμού στις εξωτερικές σχέσεις με την Ρωσία. Βασισμένο στην προσφάτως αναπτυχθείσα στρατηγική προσέγγιση της ΕΕ στις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις και εμπνευσμένο από την πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, αυτό το νέο έγγραφο θα πρέπει να ενισχύσει τις φιλοδοξίες της ΕΕ και να προσαρμόσει τις τρέχουσες πολιτικές στις φιλοδοξίες και στις ανάγκες των πολιτιστικών φορέων και των τοπικών αρχών.

  -Η στρατηγική για κάθε χώρα θα πρέπει να περιλαμβάνει τις κυβερνητικές αρχές της Ρωσίας ως εταίρους, με ένα focus στην τοπική αυτοδιοίκηση και στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΗΕΙs), οδηγώντας σε μια αμφίδρομη και αμοιβαία προσέγγιση των πολιτιστικών σχέσεων. Αυτό βασίζεται στην αρχή ότι, χωρίς τη συμμετοχή τους, η πολιτιστική δράση της ΕΕ στη Ρωσία είναι περιορισμένη.

  -Το αυξημένο focus στην αμοιβαιότητα θα πρέπει να οδηγήσει στην υιοθέτηση της "πολιτιστικής συνεργασίας” ως ένα κατάλληλο σήμα αναφοράς στην πολιτιστική δράση στη Ρωσία, αντί των προσφάτως χρησιμοποιηθέντων όρων "διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις” και "πολιτιστική διπλωματία”.

  Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα διμερές πλαίσιο για την πολιτιστική συνεργασία και για ένα νέο πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο τόσο από την ΕΕ όσο και από τη Ρωσία. Αυτό θα μπορούσε να επιδιωχθεί στο πλαίσιο του νέου προγράμματος "Δημιουργική Ευρώπη” (2021-2027).

  Στο πλαίσιο των προγραμμάτων Διασυνοριακής Συνεργασίας (CBC), η χρηματοδότηση για τη στήριξη των πολιτιστικών πρωτοβουλιών θα πρέπει να αυξηθεί και να διαφοροποιηθεί, επιτρέποντας στους μη δημόσιους φορείς να επωφεληθούν από ένα μεγαλύτερο ποσοστό χρηματοδότησης σε σχέση με αυτό που προβλέπει το τωρινό πλαίσιο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με συγκεκριμένες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, στοχεύοντας τις οργανώσεις της αστικής κοινωνίας (CSOs), που εργάζονται στις τέχνες, στον τουρισμό, στην πολιτιστική κληρονομιά και στην εκπαίδευση.

  Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να υιοθετηθούν πιο ευέλικτες απαιτήσεις για τη διεύρυνση των ορίων της κοινωνίας και ως εκ τούτου να συμπεριληφθούν άλλοι φορείς εκτός των CSOs στο πολιτιστικό πεδίο (πχ. Μη εγγεγραμμένοι οργανισμοί, κερδοσκοπικοί φορείς, ιδιώτες και καλλιτέχνες.

  Υποστήριξη για μικρότερα projects (κάτω των 50.000) θα πρέπει να αυξηθεί εντός των προγραμμάτων CBC.

  Τα προγράμματα CBC θα πρέπει να υιοθετήσουν μια διαδικασία υποβολής υποδειγμάτων και πλήρων εφαρμογών σε δύο βήματα, για να μειωθεί το διοικητικό φορτίο των μικρότερων οργανισμών.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/ceps-publications/a-two-way-challenge/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ