Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Μαϊ-2019 08:26

  Το επιτόκιο ισορροπίας και ο οικονομικός κύκλος

  Το επιτόκιο ισορροπίας και ο οικονομικός κύκλος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Ansgar Belke και Jens Klose

  Υπολογίζουμε το πραγματικό επιτόκιο ισορροπίας (επιτόκιο που συνδέεται με τη ζήτηση και την προσφορά χρήματος, και εμφανίζεται στο σημείο όπου η ζήτηση για ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό ισούται με την προσφορά χρήματος) για εννέα χώρες της ευρωζώνης και για την ευρωζώνη συνολικά, χρησιμοποιώντας τριμηνιαία στοιχεία από το 1995 μέχρι το 2015. Επεκτείνουμε το πρότυπο μοντέλο με το  οποίο εκτιμούμε τα πραγματικά επιτόκια ισορροπίας, για να ενσωματώσουμε τον χρηματοπιστωτικό κύκλο για τον ιδιωτικό τομέα.

  Δείχνουμε πως η προσθήκη του οικονομικού κύκλου, μεταβάλλει τις εκτιμήσεις για τα επιτόκια ισορροπίας και σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, ότι υπάρχει μια μείωση στα εν λόγω επιτόκια με τον καιρό. 

  Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι στις περισσότερες χώρες-μέλη το πραγματικό επιτόκιο είναι χαμηλότερο από ό,τι το επιτόκιο ισορροπίας. Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία για μηδενική στασιμότητα τώρα.

  Και αυτό διότι η στασιμότητα είναι πιθανό να συμβεί όταν τα πραγματικά επιτόκια είναι υψηλότερα από τα επιτόκια ισορροπίας. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία για περαιτέρω έρευνα σε αυτό το πεδίο, π.χ. Με την προσθήκη οικονομικών κύκλων του δημόσιου τομέα ή με την αποσύνθεση των ρόλων των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/publications/equilibrium-real-interest-rates-and-financial-cycle-empirical-evidence-euro-area-member

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ