Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Ιαν-2019 08:23

  Ο κοινωνικός διάλογος στην εποχή της συνεργατικής οικονομίας στη Γαλλία

  Ο κοινωνικός διάλογος στην εποχή της συνεργατικής οικονομίας στη Γαλλία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Mehtap Akguc

  Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία, έχουν μεταμορφώσει τις αγορές εργασίας και τη φύση της εργασίας. Η Γαλλία αποτελεί μια ενδιαφέρουσα case study για την ανάλυση των εξελίξεων στην οικονομία των πλατφόρμων, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τους νόμους που επηρεάζουν άμεσα τις πλατφόρμες και τους εργαζόμενους σε αυτές αλλά επίσης επειδή φιλοξένησε νέες μορφές οργανισμών που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους, επιχειρώντας απευθείας διαπραγματεύσεις με μια μεγαλη και ευρέως γνωστή πλατφόρμα.

  Τα κύρια ευρήματα αυτής της μελέτης είναι ότι, σε σύγκριση με πολλές χώρες, η Γαλλία έχει βιώσει μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις στις βιομηχανικές σχέσεις και στον κοινωνικό διάλογο στο πλαίσιο της οικονομίας πλατφόρμας.

  Για παράδειγμα, ο πρόσφατος εργασιακός νόμος που εγκρίθηκε το 2016 δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο έργο που επιτελείται μέσω των ηλεκτρονικών πλατφόρμων, στοχεύοντας στη ρύθμιση ορισμένων πτυχών της οικονομίας πλατφόρμας και αυξάνοντας τα δικαιώματα των εργαζόμενων σε αυτή (π.χ. να αναλαμβάνουν συλλογική δράση και να ενταχθούν σε σωματεία). Ένας άλλος νόμος που πέρασε προσφάτως αφορά συγκεκριμένα στον τομέα των μεταφορών, ρυθμίζει την είσοδο των μεγάλων πλατφόρμων στην αγορά και ασχολείται με ορισμένα από τα θέματα πο αντιμετωπίζουν οι ενδιαφερόμενοι.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/publications/industrial-relations-and-social-dialogue-age-collaborative-economy-france

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων