Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Σεπ-2018 12:13

  Οι επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από την αύξηση των επιτοκίων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Οι επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από την αύξηση των επιτοκίων

  Του Daniel Gros

  Η αύξηση των επιτοκίων φαίνεται να αποτελεί χαμηλό κίνδυνο για την χρηματοοικονομική σταθερότητα επί του παρόντος. Ο βασικός λόγος είναι απλός: η εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, η οποία έρχεται ως απάντηση στην "εξομάλυνση” της οικονομίας, δεν θα πρέπει να οδηγήσει στην επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας των περισσότερων οφειλετών.

  Το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, δεν θα πρέπει να αποτελεί κίνδυνο για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Έχει ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές, και το πρόγραμμα αγορών του δημοσίου τομέα (PSPP) φαίνεται να έχει μια μικρή μόνο και προσωρινή επίδραση στις αποδόσεις των spreads εντός της ευρωζώνης. Οι εναπομείναντες κίνδυνοι για τη σταθερότητα των αγορών ομολόγων των εθνικών κυβερνήσεων, φαίνεται να είναι κυρίως πολιτική.

  Η εξομάλυνση της πολιτικής πιο γενικά, συμπεριλαμβανομένου του να φέρει τα επιτόκια σε θετικό έδαφος, θα μπορούσε να έχει μια σταθεροποιητική επίδραση στο τραπεζικό σύστημα, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε βελτίωση των καθαρών περιθωρίων από τόκους.

  Μια κληρονομιά του PSPP, είναι ότι το κόστος της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους θα είναι λιγότερο εκτεθειμένο στα επιτόκια της αγοράς, αλλά πιο άμεσα και γρήγορα εκτεθειμένο στις αυξήσεις των επιτοκίων πολιτικής της ΕΚΤ. Αντιτίθεται, οι τράπεζες θα επωφελούνταν περισσότερο από τα υψηλότερα έσοδα από αυτά που υπάρχουν στις καταθέσεις των κεντρικών τραπεζών αυτή τη στιγμή, ενισχύοντας ενδεχομένως την κεφαλαιακή τους θέση και ικανότητα δανεισμού.

  Δεδομένου του περιορισμένου ρόλου του ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα, η παγκόσμια επίδραση της εξομάλυνσης από την ΕΚΤ θα πρέπει επίσης να παραμείνει περιορισμένη από τη στιγμή που προηγήθηκε η εξομάλυνση στις ΗΠΑ. Ωστόσο, υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα στις αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα σε εκείνες στην ευρωπαϊκή γειτονιά με μεγάλα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/publications/financial-stability-implications-increasing-interest-rates

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων