Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Ιουν-2018 08:46

  Είναι ώρα για μια Μεταναστευτική Ένωση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Είναι ώρα για μια Μεταναστευτική Ένωση

  των Sergio Carrera και Karel Lannoo

  Παρά το πολιτικό αδιέξοδο που προκλήθηκε μεταξύ συγκεκριμένων κυβερνήσεων κρατών-μελών της ΕΕ στην προσπάθειά τους να μεταρρυθμίσουν την πολιτική ασύλου της ΕΕ, αυτό το Policy Insight υποστηρίζει ότι "είμαστε μαζί σε αυτή τη βάρκα”. Η ΕΕ χρειάζεται μια Μεταναστευτική Ένωση, με όλα όσα αυτή συνεπάγεται. Η προώθηση της θεσμικής συγκέντρωσης στους τομείς του ασύλου και της μετανάστευσης θα μπορούσε να επωφεληθεί από τα διδάγματα από την απάντηση της ΕΕ στην κρίση της ευρωζώνης.

  Λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28-29 Ιουνίου και κοιτάζοντας προς την διαθεσμική ανανέωση της ΕΕ που είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα στα μέσα του 2019, αυτό το Policy Insight παρουσιάζει τρεις κύριες πορείες δράσης για μια κοινή πολιτική προσέγγιση της ΕΕ για το άσυλο και την έρευνα και διάσωση (SAR) να αντιμετωπίζει το διπλό χάσμα αλληλεγγύης που πλήττει την πολιτική ασύλου της ΕΕ.

  Ο διάλογος θα πρέπει να προχωρήσει από τις "ποσοστώσεις ασύλου” προς τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου αλληλεγγύης που καλύπτει τόσο τις διαδικασίες ασύλου όσο και τις λειτουργίες της SAR. Θα πρέπει να σχηματιστεί μια νέα υπηρεσία για το Άσυλο στην ΕΕ, επιφορτισμένη με το έργο της υλοποίησης ενός μόνιμου μοντέλου διανομής της ευθύνης ασύλου, σύμφωνα με ένα σύστημα διανομής και εποπτείας και υποστήριξης όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να συνδυαστεί με έναν ενισχυμένο ρόλο για τη Frontex σχετικά με τη SAR στη Μεσόγειο.

  Η πρακτική του offshoring των ευθυνών ασύλου και SAR στις αφρικανικές χώρες παρουσιάζει βαθιές προκλήσεις αναφορικά με την πρακτική σκοπιμότητα και το σεβασμό του κράτους δικαίου. Η επιστροφή ανθρώπων που έχουν διασωθεί σε μη ασφαλή περιβάλλοντα, με τον κίνδυνο της αυθαίρετης και απάνθρωπης κράτησης, θα συνεπάγεται και ευθύνη για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώπιον διεθνών και ευρωπαϊκών περιπτώσεων. Τέτοιες ενέργειες δεν επαρκούν για την εξασφάλιση μιας σταθερής μακροχρόνιας πολιτικής ασύλου και καθιστούν την ΕΕ εξαιρετικά ευάλωτη σε και εξαρτημένη από τρίτες χώρες.

  Οποιοσδήποτε δρόμος προς τα εμπρός για την ΕΕ πρέπει να έχει ως βάση μια σταθερή ευρωπαϊκή θεσμική απάντηση στο άσυλο και στο SAR, η οποία θα συνοδεύεται από ισχυρή οικονομική στήριξη από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (MFF). Στόχος θα πρέπει να είναι να καθιερωθεί μια κοινή ευρωπαϊκή υπηρεσία συνόρων και ασύλου (EBAS), που ενώνει κάτω από την ίδια στέγη τις ευθύνες που αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει η Frontex και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), ως εκ τούτου δημιουργώντας μια πλήρως αναπτυγμένη δημόσια υπηρεσία της ΕΕ για το άσυλο.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/publications/were-boat-together-time-migration-union
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων