Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Δεκ-2017 11:08

  Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο: Γιατί και πώς

  Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο: Γιατί και πώς
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  των Daniel Gros και Thomas Mayer

  Ήδη από το 2010, στην αρχή της κρίσης κρατικού χρέους, οι Daniel Gros και Thomas Mayer υποστήριξαν ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα Ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο (EMF). Στο μεταξύ, έχει δημιουργηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), που εκτελεί τη λειτουργία ενός EMF. Ήταν κρίσιμο για τη συγκράτηση του κόστους της κρίσης και τέσσερα από τα πέντε προγράμματα χωρών, ήταν επιτυχημένα. Αλλά η περίπτωση της Ελλάδας αποδεικνύει ότι χρειάζεται κανείς να είναι προετοιμασμένος και για την αποτυχία. Προτείνουν σε αυτό το δοκίμιο να κρατήσει τον ESM ουσιαστικά όπως είναι, αλλά να ενισχυθεί για να θέτει όρους στις χώρες που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από αυτόν. Μια τέτοια στήριξη θα είχε όριο ωστόσο για να αποφευχθούν οι καταστάσεις στις οποίες ο ESM θα του "ανήκε’ μια χώρα.

  Οι συγγραφείς εκλαμβάνουν στην κυριολεξία τον ESM/EMF ως έναν μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, του οποίου η κύρια λειτουργία είναι να διασφαλίσει ότι μια διάσωση δεν αποτελεί επιλογή χωρίς εναλλακτική (alternativlos) όπως συνηθίζει να λέει η Καγκελάριος Angela Merkel. Το 2010, η διάσωση της Ελλάδας παρουσιάστηκε ως ΤΙΝΑ (There Is No Alternative) επειδή η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος όλης της ευρωζώνης φαινόταν ότι κινδύνευε.

  Με την χρηματοπιστωτική σταθερότητα να είναι εγγυημένη από το ESM/EMF σε συνδυασμό με την τραπεζική ένωση, η χρεοκοπία γίνεται μια εναλλακτική που θα πρέπει να εξεταστεί χωρίς πάθος. Εάν το χρέος μιας χώρας είναι βιώσιμο, σπανίως είναι γνωστό με βεβαιότητα εκ των προτέρων.

  Συνεπώς, υποστηρίζουν ότι είναι σωστό η Ένωση, στο "πνεύμα της αλληλεγγύης”, αρχικά να δίνει σε μια χώρα το πλεονέκτημα της αμφιβολίας και να παράσχει οικονομική στήριξη για ένα πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά να προσέξει ότι η έκθεσή της να είναι περιορισμένη.

  Εάν το πρόγραμμα πάει στραβά, ο ESM/EMF θα μπορούσε να βοηθήσει αρκετά, καθώς θα μπορούσε να προσφέρει μια χρηματοδότηση-γέφυρα για να μαλακώσει το κόστος της χρεοκοπίας.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/publications/european-monetary-fund-why-and-how

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων