Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Νοε-2017 15:25

  Internet και θέσεις εργασίας: Μια τεράστια ευκαιρία για την Ευρώπη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Internet και θέσεις εργασίας: Μια τεράστια ευκαιρία για την Ευρώπη

  του William Echikson

  Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η ψηφιοποίηση έχει εξαπολύσει μεγάλο φόβο μεταξύ των εργαζομένων για το μέλλον των θέσεων εργασίας τους. Πολλές από τις καθημερινές μας δραστηριότητες, από διασκέδαση μέχρι ψώνια, μεταμορφώνονται. Οι οδηγοί της Uber αντικαθιστούν τους οδηγούς ταξί, προγραμματισμένο λογισμικό νομικής αναθεώρησης τεχνητής νοημοσύνης αντικαθιστά τους δικηγόρους και τα ρομπότς αντικαθιστούν τους εργάτες στην μεταποίηση. Κάποιες μελέτες προβλέπουν ότι η ψηφιοποίηση και η ρομποτοποίηση θα προκαλέσουν την απώλεια του 50% περίπου των θέσεων εργασίας στις επόμενες δεκαετίες.

  Ωστόσο νέα μελέτη υποστηρίζει ότι τέτοιοι ισχυρισμοί είναι απλώς φόβοι και ότι στην πραγματικότητα το διαδίκτυο δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι καταστρέφει -και αυτές οι θέσεις που δημιουργεί είναι καλύτερα αμειβόμενες και με λιγότερο στρες από ό,τι αυτές που ήταν προηγουμένως. Αν και οι περισσότερες μελέτες αφορούν τις ΗΠΑ και πρέπει να γίνουν πιο ευρωπαϊκές, αυτή η αισιόδοξη εικόνα της μελλοντικής εργασίας υποδηλώνει ότι αυτή η τροφοδοτούμενη από την τεχνολογία δημιουργία θέσεων εργασίας δεν περιορίζεται σε τεχνολογικά κέντρα όπως το Λονδίνο και το Βερολίνο, αλλά κινείται γρήγορα σε επαρχιακές πόλεις και φθάνει ακόμη και στην ενδοχώρα όπου βρίσκονται οι παραδοσιακές βιομηχανίες, άνθρακα, χάλυβα και η γεωργία.

  Το internet μειώνει τις αποστάσεις. Επιτρέποντας πρόσβαση στον κόσμο με λίγα "κλικς”, μειώνει τα εμπόδια για την είσοδο και δίνει στους κατοίκους των αγροτικών και επαρχιακών περιοχών, νέες ευκαιρίες να επικοινωνήσουν, να συμμετέχουν και να προσεγγίσουν μια παγκόσμια αγορά. Χάρη στη νέα οικονομία, επιτρέπει σε μετανάστες και σε περιθωριοποιημένους πληθυσμούς να επανενταχθούν στον εργασιακό χώρο. Και τέλος, η ψηφιοποίηση προάγει τη νέα εξατομικευμένη παραγωγή, ανοίγοντας τον ορίζοντα για τον επαναπατρισμό χαμένων εργοστασιακών θέσεων εργασίας από την Ασία στην Ευρώπη.

  Τα πλήρη οφέλη της ψηφιακής μεταμόρφωσης θα επιτευχθούν μόνο εάν εφαρμοστούν οι σωστές πολιτικές. Η βασική μας σύσταση είναι να επιτρέψουμε, και όχι να προσπαθήσουμε να ανακόψουμε, την ψηφιακή επανάσταση της αγοράς εργασίας. Οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να μην υποκύψουν σε συμφέροντα που θέλουν να προστατεύσουν τα προνόμιά τους. Αν μη τι άλλο, θα πρέπει να επισπεύσουν το ρυθμό της δημιουργικής καταστροφής, προκειμένου να αυξήσουν το επίπεδο διαβίωσης για όλους.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/publications/internet-and-jobs-giant-opportunity-europe

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων