Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 03-Φεβ-2023 07:41

    Σε αναζήτηση των ξένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας

    Σε αναζήτηση των ξένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Των Emidio Cocozza, Flavia Corneli, Valerio Della Corte, Michele Savini Zangrandi

    Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην Ουκρανία, σηματοδοτώντας την έναρξη της μεγαλύτερης σύγκρουσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακολούθησε ένα άνευ προηγουμένου κύμα κυρώσεων.

    Οι οικονομικές κυρώσεις πάγωσαν περίπου το ήμισυ των διεθνών αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας (CBR) (που ανήλθαν συνολικά σε 630 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Ιανουαρίου 2022) και εμπόδισαν την ικανότητα των μεγαλύτερων ρωσικών τραπεζών να συναλλάσσονται με τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ξένα νομίσματα. Αρκετές τράπεζες αποσυνδέθηκαν επίσης από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT. Οι ρωσικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, δέχτηκαν περιορισμούς στην πραγματοποίηση επενδυτικών ή χρηματοδοτικών πράξεων. Οι εμπορικοί περιορισμοί, επιπλέον, περιόρισαν τις εξαγωγές ορισμένων αγαθών και τεχνολογιών στη Ρωσία, με σημαντικές συνέπειες για τη ρωσική οικονομία.

    Παρά το αυξανόμενο βάρος τους, οι κυρώσεις έχουν αφήσει μέχρι στιγμής τα έσοδα από υδρογονάνθρακες - το κύριο εισόδημα σε συνάλλαγμα της Ρωσίας -, ανεπηρέαστα, μια κατάσταση που είναι πιθανό να αλλάξει με την εφαρμογή νέων πακέτων κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας.

    Ο συνδυασμός των υψηλών τιμών των υδρογονανθράκων και της συμπίεσης των εισαγωγών οδήγησε το πλεόνασμα του ρωσικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε ύψη ρεκόρ (Διάγραμμα 1 και Διάγραμμα 2). Το πρώτο εξάμηνο του 2022, η Ρωσία παρουσίασε σωρευτικό πλεόνασμα 147 δισεκατομμυρίων δολαρίων (15% του ΑΕΠ), που ισοδυναμεί με περίπου το ήμισυ των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων που "πάγωσαν" στο ξέσπασμα του πολέμου.

    Πρωτοφανής συσσώρευση εξωτερικών περιουσιακών στοιχείων

    Σε κανονικούς καιρούς, ένα μεγάλο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών θα είχε προστεθεί στο απόθεμα των επίσημων αποθεματικών της Ρωσίας μέσω της εφαρμογής του δημοσιονομικού κανόνα. Αυτή τη φορά, ωστόσο, με τον δημοσιονομικό κανόνα να έχει ανασταλεί και τις εξωτερικές δραστηριότητες της ρωσικής κεντρικής τράπεζας να έχουν υποβαθμιστεί από τις δυτικές κυρώσεις, τα πράγματα λειτούργησαν διαφορετικά.

    Διάγραμμα 1
    Διάγραμμα 2
    Διάγραμμα 2

    Παρά τη δημοσίευση λιγότερων από το συνηθισμένο επίσημων στατιστικών, μπορούμε ακόμα να ξεχωρίσουμε τις πηγές των αλλαγών στην καθαρή θέση του ενεργητικού της Ρωσίας στο εξωτερικό. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο χρηματοοικονομικός λογαριασμός της Ρωσίας παρουσίασε θετικό υπόλοιπο 146 δισεκατομμυρίων δολαρίων (Διάγραμμα 3).

    Διάγραμμα 3
    Διάγραμμα 3

    Η ανάγνωση δείχνει μια τεράστια βελτίωση της καθαρής εξωτερικής θέσης του μη τραπεζικού ιδιωτικού τομέα της Ρωσίας, η οποία αυξήθηκε κατά 105 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2022 χωρίς προσαρμογή αποτίμησης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, το υπόλοιπο πλεόνασμα προήλθε κυρίως από τον τραπεζικό τομέα: αν και τα στατιστικά στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών που δημοσιεύθηκαν από την αρχή της σύγκρουσης ενοποιούν τον τραπεζικό τομέα και την κεντρική τράπεζα, πιθανόν να θολώσουν τις συναλλαγές στα επίσημα αποθεματικά, η έρευνα πιστωτικών ιδρυμάτων δείχνει βελτίωση της εξωτερικής θέσης των τραπεζών κατά 63 δισ. δολάρια.

    Συνολικά, η καθαρή εξωτερική θέση του ιδιωτικού τομέα της Ρωσίας βελτιώθηκε κατά σχεδόν 170 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αυτό αντανακλά αύξηση των περιουσιακών στοιχείων κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια και μείωση των υποχρεώσεων κατά 70 δισεκατομμύρια δολάρια, με κάποιο βαθμό αβεβαιότητας λόγω του ρόλου των προσαρμογών αποτίμησης για τον τραπεζικό τομέα.

    Το μεγαλύτερο μέρος της συσσώρευσης περιουσιακών στοιχείων συνέβη σε ιδιαίτερα ρευστοποιήσιμες μορφές: η αύξηση σε "δάνεια, συνάλλαγμα και καταθέσεις" υπεραντιστάθμισε τη μείωση των άμεσων επενδύσεων και των περιουσιακών στοιχείων χαρτοφυλακίου. Αντίθετα, μείωση των υποχρεώσεων σημειώθηκε σε όλους τους τύπους χρηματοοικονομικών μέσων.

    Πού βρίσκονται αυτά τα περιουσιακά στοιχεία;

    Πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό μπορεί να συναχθούν από ανάγνωση δεδομένων. Οι τραπεζικές στατιστικές τοπικής τραπεζικής (LBS) της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) αποτελούν βασική πηγή στατιστικών για τις τραπεζικές υποχρεώσεις (κυρίως καταθέσεις), καθώς καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των διασυνοριακών υποχρεώσεων των διεθνών ενεργών τραπεζών έναντι των κατοίκων εξωτερικού.

    Διάγραμμα 4
    Διάγραμμα 4

    Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, τα στοιχεία στατιστικών τραπεζικών τοπικών τραπεζών δείχνουν μεγάλη αύξηση του αποθέματος ρωσικών καταθέσεων στα τραπεζικά συστήματα της ζώνης του ευρώ (Διάγραμμα 4). Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης σημειώθηκε στο Βέλγιο, όπου οι ρωσικές καταθέσεις εκτινάχθηκαν από λιγότερο από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του 2021 σε πάνω από 70 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ρωσικές καταθέσεις στην υπόλοιπη ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν κατά 14 δισ. δολάρια. Ενώ η BIS δεν αναφέρει στοιχεία για όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, τα διμερή στατιστικά στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών της ζώνης του ευρώ επιβεβαιώνουν ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 και ιδιαιτέρως το δεύτερο τρίμηνο, οι υποχρεώσεις καταθέσεων του τραπεζικού τομέα έναντι της Ρωσίας κατέγραψαν πρωτοφανή αύξηση (83 δισεκατομμύρια δολάρια).

    Η αύξηση των ρωσικών τραπεζικών καταθέσεων στο Βέλγιο συνδέεται κυρίως με οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις, κυρίως τη ρωσική κεντρική τράπεζα, και μπορεί να εντοπιστεί σε ποσά που κατατέθηκαν στο Euroclear, ένα μεγάλο διεθνές κεντρικό σύστημα απόθεσης τίτλων. Σύμφωνα με το Euroclear, κεφάλαια από τίτλους που είναι υπό κράτηση για λογαριασμό Ρώσων κατοίκων που υπόκεινται σε κυρώσεις δεν μπορούσαν να μεταφερθούν (και δεν μεταφέρθηκαν) πίσω στη Ρωσία είτε όταν έληξαν είτε όταν πουλήθηκαν (ομοίως για τα έσοδα από μερίσματα και τόκους που παρήγαγαν). Επομένως, αυτά τα κεφάλαια συσσωρεύτηκαν στον ισολογισμό του Euroclear ως καταθέσεις.

    Τα στατιστικά στοιχεία τοπικών τραπεζών αποκαλύπτουν επίσης μεγάλη συσσώρευση ρωσικών καταθέσεων στις ΗΠΑ, όπου αυξήθηκαν από 15 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2021 σε περίπου 44 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του δεύτερου τριμήνου 2022, με τις ρωσικές τράπεζες και τις μη τραπεζικές οντότητες να συνεισφέρουν περίπου ισόποσα με την αύξηση. Αν και μέρος αυτής της συσσώρευσης καταθέσεων μπορεί να οφείλεται σε αποκλεισμένες πληρωμές και εξαγορές δόσεων πληρωμών, τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δείχνουν ότι οι καταθέσεις που ανήκουν σε Ρώσους κατέγραψαν μεγάλα ποσοστά αναλήψεων τους επόμενους μήνες. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της ρευστότητας σε δολάρια διατηρήθηκε μόνο προσωρινά στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ από ρωσικές οντότητες και αργότερα αναδρομολογήθηκε σε άλλες (πιο φιλικές) οντότητες.

    Τέλος, τα στατιστικά δεδομένα τοπικών τραπεζών δείχνουν επίσης μια άνοδο του αποθέματος των ρωσικών καταθέσεων σε άλλες μη αποκαλυπτόμενες χώρες αναφοράς, από σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια, που πιθανότατα σχετίζεται με το αυξημένο εμπόριο με χώρες που δεν επιβάλλουν κυρώσεις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, το Ρωσικό Εθνικό Κέντρο Εκκαθάρισης (NCC) - ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος στην αγορά συναλλάγματος της Ρωσίας - ενδέχεται να έπαιξε ρόλο στη συσσώρευση ξένων περιουσιακών στοιχείων, επίσης στο πλαίσιο των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την ΕΕ, αποθηκεύοντας ένα μέρος των εσόδων από εξαγωγές σε γιουάν.

    Συνολικά, τα στατιστικά στοιχεία τοπικών τραπεζών δείχνουν αύξηση των ρωσικών καταθέσεων στο εξωτερικό κατά περίπου 110 δισεκατομμύρια δολάρια. Υποθέτουμε συντηρητικά ότι τα τρία τέταρτα της συσσώρευσης καταθέσεων στις ΗΠΑ και το σύνολο των καταθέσεων στις χώρες της ζώνης του ευρώ εκτός από το Βέλγιο αντιπροσωπεύουν μια πραγματική συσσώρευση ενεργητικού. Προσθέτοντας σε αυτά τα δύο τις καταθέσεις σε άγνωστες δικαιοδοσίες, τα στατιστικά δεδομένα τοπικής τραπεζικής επιτρέπουν τον εντοπισμό σχεδόν του μισού από την αύξηση των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ιδιωτικά ξένα περιουσιακά στοιχεία, που αποκαλύπτονται μέσω των εξωτερικών στατιστικών της Ρωσίας.

    Τελευταία σχόλια

    Το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο ρωσικός ιδιωτικός τομέας συσσώρευσε νέα ξένα περιουσιακά στοιχεία περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εξετάζοντας προσεκτικά τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία της Ρωσίας και τρίτων χωρών, είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε περίπου τα μισά από αυτά τα κεφάλαια με τη μορφή τραπεζικών καταθέσεων. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των καταθέσεων βρισκόταν - έως το δεύτερο εξάμηνο του 2022 - σε δικαιοδοσίες επιβολής κυρώσεων. Δεδομένης της παρουσίας οντοτήτων που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις και διαφόρων τύπων εξαιρέσεων, η παρουσία αυτών των κεφαλαίων δεν αποτελεί απόδειξη παραβίασης των κυρώσεων καθαυτή. Εντοπίζουμε επίσης ένα μικρότερο αλλά μη αμελητέο μερίδιο κεφαλαίων σε άλλες άγνωστες δικαιοδοσίες.

    Το εύρημα μας εγείρει ένα επιπλέον ερώτημα: γιατί ο ρωσικός ιδιωτικός τομέας δεν μετατόπισε αμέσως τους πόρους του σε ασφαλέστερες τοποθεσίες; Υποθέτουμε ότι ο ιδιωτικός τομέας της Ρωσίας ήταν απροετοίμαστος να μεταφέρει τόσο μεγάλο όγκο πόρων σε λιγότερο γνωστές δικαιοδοσίες και, από την άλλη πλευρά, ότι οι μεσάζοντες σε χώρες οι οποίες δεν επέβαλλαν κυρώσεις δεν ήταν σε θέση (ή δεν ήθελαν) να απορροφήσουν τόσο μεγάλες οικονομικές εισροές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το θεωρούμε αυτό ως απόδειξη της δυσκολίας εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων για το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Όσον αφορά τα κεφάλαια που δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε, λίγα μπορούν να ειπωθούν: αυτά μπορεί να διατηρούνται με τη μορφή τίτλων, για τα οποία δεν είναι γενικά διαθέσιμα έγκαιρα στατιστικά στοιχεία ή μπορεί να έχουν αναδρομολογηθεί σε χώρες που δεν ανακοινώνουν στοιχεία στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών και στις κεντρικές τράπεζες των φιλικών χωρών.

    Δείτε τη δημοσίευση του πρωτότυπου άρθρου εδώ

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ