Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Δεκ-2018 08:30

  Η αβεβαιότητα αυξάνεται παγκοσμίως, και αυτό είναι κακός οιωνός για την ανάπτυξη

  Η αβεβαιότητα αυξάνεται παγκοσμίως, και αυτό είναι κακός οιωνός για την ανάπτυξη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Hites Ahir, Nicholas Bloom, Davide Furceri

  Η έκδοση του Οκτωβρίου 2018 του Παγκόσμιου Οικονομικού Outlook, προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως θα παραμείνει σταθερή στο 3,7% στο διάστημα 2018-2020 (εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το 2018). Αυτό υπερβαίνει το ρυθμό ανάπτυξης οποιοδήποτε έτους μεταξύ 2012 και 2016.

  Επομένως, η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται, αλλά αυξάνεται και η αβεβαιότητα. Οι τίτλοι που κάνουν την εμφάνισή τους στους Financial Times το 2018 αναφέρουν "αναταραχή στα χρηματιστήρια από την παγκόσμια εμπορική αβεβαιότητα", "υπολογίζοντας το κόστος της αβεβαιότητας για το Brexit", "Η Λατινική Αμερική αντιμετωπίζει αυξημένη αβεβαιότητα", "τα ιταλικά ομόλογα υπό πίεση λόγω της αβεβαιότητας για τον προϋπολογισμό", και "η συμφωνία της Boeing με την Embraer αντιμέτωπη με την πολιτική αβεβαιότητα".

  Μια αναζήτηση στο google για τη λέξη "αβεβαιότητα" φέρνει 0,6 εκατ. αποτελέσματα για όλο το 2017, ενώ 2,5 εκατ. αποτελέσματα για το δεκάμηνο του 2018. Μπορούμε να μετρήσουμε την "αβεβαιότητα" με μεγαλύτερη ακρίβεια; Ή να συγκρίνουμε το μέγεθος της "αβεβαιότητας" στις ΗΠΑ με αυτό στην Κίνα, στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στην Ιρλανδία;

  Οι μετρήσεις οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας έχουν γίνει μόνο για μια ομάδα των πιο αναπτυγμένων οικονομιών. Έχουμε κατασκευάσει ένα νέο δείκτη αβεβαιότητας για 143 χώρες (WUI), χρησιμοποιώντας τις εκθέσεις χωρών του Economist Intelligence Unit (EIU). Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας πίνακας δεικτών αβεβαιότητας για μια μεγάλη ομάδα αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών.

  Κατασκευάζοντας τον Παγκόσμιο Δείκτη Αβεβαιότητας

  Κατασκευάσαμε τον Παγκόσμιο Δείκτη Αβεβαιότητας (WUI) –έναν τριμηνιαίο δείκτη αβεβαιότητας- για 143 χώρες από το 1996 και μετά. Ο WUI καθορίζεται χρησιμοποιώντας τη συχνότητα της λέξης "αβεβαιότητα" (και τα παράγωγά της) στις τριμηνιαίες εκθέσεις χωρών της EUI.

  Σε αντίθεση με τα υφιστάμενα μέσα καταμέτρησης της αβεβαιότητας οικονομικής πολιτικής, δύο παράγοντες βοηθούν να βελτιωθεί η συγκρισιμότητα του WUI στις χώρες:

  Το WUI βασίζεται σε μία μόνο πηγή. Αυτή η πηγή έχει συγκεκριμένη κάλυψη θεμάτων –οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις. Τα reports ακολουθούν μια τυποποιημένη διαδικασία και δομή. Η διαδικασία μέσω της οποίας παράγονται τα reports χωρών του EUI, βοηθάει να μετριαστούν οι ανησυχίες για την ακρίβεια, την ιδεολογική προκατάληψη και τη συνοχή του WUI. Αλλά έχουμε μόνο ένα report για κάθε χώρα ανά τρίμηνο, που σημαίνει ότι ενδεχομένως υπάρχει μεγάλος θόρυβος.

  Στυλιζαρισμένα γεγονότα

  Αυτό το σύνολο δεδομένων μας επιτρέπει να καθορίσουμε πέντε βασικά στοιχεία:

  1. Η παγκόσμια αβεβαιότητα έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2012. Το Σχήμα 1 δείχνει ότι η μέση αβεβαιότητα έχει αυξηθεί από το 2012, πολύ πιο πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο (που προκύπτει από τον υπολογισμό μεταξύ του α΄ τριμήνου 1996 και δ΄ τριμήνου 2010). Ο δείκτης εκτινάσσεται την χρονική περίοδο που αφορά στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, στο ξέσπασμα του ιού SAERS, στον Δεύτερο Πόλεμο του Κόλπου, στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, στο Ελ Νίνιο, στην κρίση συνοριακών ελέγχων της Ευρώπης, στο δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit, και στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

  Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ ο τρόπος υπολογισμού της αβεβαιότητας που είναι text-based έχει αυξηθεί από τις αρχές του 2000, ο αντίστοιχος δείκτης μέτρησης της αβεβαιότητας στην χρηματοπιστωτική αγορά έχει σημειώσει άνοδο μέχρι το 2010, αλλά υποχώρησε πάλι σε χαμηλά επίπεδα.

  2. Η άνοδος της αβεβαιότητας είναι πιο συγχρονισμένη σε προηγμένες οικονομίες παρά στις αναδυόμενες και σε αυτές με χαμηλό εισόδημα. Στις προηγμένες οικονομίες, ο συγχρονισμός της αβεβαιότητας είναι υψηλότερος στις χώρες της ευρωζώνης. Διαπιστώνουμε ότι ο συγχρονισμός της αβεβαιότητας συνδέεται θετικά με τις εμπορικές και οικονομικές συνδέσεις (εικόνα 2), ακόμη και όταν ελέγχονται για τον συγχρονισμό του επιχειρηματικού κύκλου, έτσι ώστε περισσότερο ολοκληρωμένες οικονομίες να χαρακτηρίζονται συνήθως από παρόμοια ξεσπάσματα της αβεβαιότητας.

  dsfdsfdsdf

  3. Η αβεβαιότητα είναι υψηλότερη στις αναδυόμενες και με χαμηλά εισοδήματα οικονομίες, από ό,τι στις προηγμένες οικονομίες. Μπορεί να το δει κανείς αυτό στο Σχήμα 3. Υπάρχει σημαντική ετερογένεια. Για παράδειγμα, ο WUI για το Ηνωμένο Βασίλειο, εξαιτίας της αύξησης της αβεβαιότητας που συνδέεται με το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit, είναι υψηλότερο από εκείνα σε πολλές αναδυόμενες αγορές και χώρες με χαμηλό εισόδημα.

  fggffg

  4. Υπάρχει μια σχέση αντεστραμμένου U μεταξύ αβεβαιότητας και δημοκρατίας. Καθώς οι χώρες μετακινούνται από ένα καθεστώς αυταρχικότητας προς τη δημοκρατία, η αβεβαιότητα αυξάνεται (Σχήμα 4). Καθώς οι χώρες μετακινούνται από κάποιο βαθμό δημοκρατίας στην πλήρη δημοκρατία, η αβεβαιότητα υποχωρεί.

  sdsfdfds

  5. Αυξήσεις στον WUI προμηνύουν σημαντική μείωση της παραγωγής. Αυτό φαίνεται στο Σχήμα 5, το οποίο "τρέχει" μια τυπική αποτίμηση σχετικά με την αύξηση του ΑΕΠ σε κρίσεις, στον δείκτη WUI αβεβαιότητας χώρας.

  ffdsfdssfd

  Ένα πολύτιμο σύνολο δεδομένων

  Πιστεύουμε ότι αυτό το σύνολο δεδομένων μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύτιμο για έρευνες για πολλές εφαρμογές.

  Πρώτον, δεδομένου ότι οι καινοτομίες στον WUI προμηνύουν σημαντικές μειώσεις στην παραγωγή, ο WUI θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα εναλλακτικό μέτρο οικονομικής δραστηριότητας όταν αυτές δεν είναι διαθέσιμες (όπως το τριμηνιαίο ΑΕΠ για πολλές χώρες).

  Δεύτερον, το σύνολο δεδομένων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξεταστεί η επίδραση των διαφορών στο επίπεδο αβεβαιότητας ανά τις χώρες, σε βασικά μακροοικονομικά αποτελέσματα.

  Τρίτον, η ευρεία κάλυψη ανά χώρα μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε σημαντικές ερωτήσεις έρευνας που δεν έχουν ερευνηθεί μέχρι στιγμής, εξαιτίας των περιορισμών στα δεδομένα, όπως ο ρόλος που διαδραματίζεται από θεσμούς και κανονιστικές ρυθμίσεις στο να επηρεάσουν την αβεβαιότητα και να διαμορφώσουν την απάντηση των οικονομικών μεταβλητών στις κρίσεις αβεβαιότητας.

  *Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο VoxEU.org, ένα policy portal που ιδρύθηκε από το Center for Economic Policy Research (CEPR)

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://voxeu.org/article/global-uncertainty-rising-and-bad-omen-growth

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ