Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Οκτ-2018 15:15

  Σκληρό Brexit, δύσκολες αποφάσεις και "Irexit"

  Σκληρό Brexit, δύσκολες αποφάσεις και "Irexit"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Ronald Davies και Joseph Francois

  Σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ, η Ιρλανδία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις του Brexit, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Καθώς αυξάνεται η απογοήτευση για την κατάσταση όσο πλησιάζει η ημέρα του Brexit, κάποιοι πολιτικοί ειδήμονες (το νεοσύστατο Κόμμα Irexit Freedom και ο Nigel Farage), πιστεύουν ακόμη ότι μια έξοδος της Ιρλανδίας από την ΕΕ θα ωφελούσε την Ιρλανδία. Ένα βασικό επιχείρημα για αυτό είναι ότι θα επιτρέψει την επανασύνδεση με το Ηνωμένο Βασίλειο, επιτρέποντας ως εκ τούτου στενούς δεσμούς με έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς της εταίρους. Ενώ αυτή η άποψη τυγχάνει ακόμη μικρής ανταπόκρισης, με τη δημοσκόπηση του European Movement Ireland (2017) τον Απρίλιο πέρυσι να δείχνει ότι μόλις το 16% των Ιρλανδών υποστηρίζουν την έξοδο από την ΕΕ, οι δημοσκοπήσεις πριν από το δημοψήφισμα του Brexit και οι αμερικανικές εκλογές του 2016, έδειξαν ότι τα εθνικιστικά κινήματα τα πάνε πολύ καλύτερα στις εκλογικές κάλπες από ό,τι στις δημοσκοπήσεις. Συγκεκριμένα, δεδομένου ότι η Ιρλανδία απέρριψε τη Συνθήκη της Λισσαβόνας το 2008 (προτού περάσει σε δεύτερο δημοψήφισμα ένα χρόνο μετά) και μια λαϊκή πεποίθηση ότι η λιτότητα που ακολούθησε την κρίση του ευρώ το 2009 επηρέασε την Ιρλανδία προκειμένου να σώσει την ευρωζώνη, η απόρριψη των υποστηρικτών του Irexit δεν είναι σοφή κίνηση.

  Σε ένα πρόσφατο paper, εξετάσαμε τα οικονομικά επιχειρήματα για ένα Irexit ως συνέχεια ενός άτακτου Brexit.Σε συνεργασία με ένα μοντέλο γενικής ισορροπίας βασισμένο στο Eaton-Kortum, συγκρίνουμε την παραμονή στην ΕΕ με επιλογές που κυμαίνονται από μια άτακτη έξοδο της Ιρλανδίας στο ένα άκρο σε μια καλά οργανωμένη αποχώρηση Ιρλανδίας-Ηνωμένου Βασιλείου που ακολουθείται από μια βαθιά ένωση των δύο τους στο άλλο άκρο.

  Επιπτώσεις του Irexit

  Στον Πίνακα 1, συνοψίζουμε τις μακροοικονομικές επιπτώσεις μιας σειράς σεναρίων:

  Άτακτο Brexit με την Ιρλανδία να παραμένει στην ΕΕ

  Άτακτο Brexit με συνέχεια ένα επίσης άτακτο Irexit

  Άτακτο brexit, άτακτο Irexit και μια FTA μεταξύ Ιρλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου

  Άτακτο Brexit, άτακτο Irexit και μια τελωνειακή ένωση Ιρλανδίας-Ηνωμένου Βασιλείου.

  Όλα τα σενάρια συνεπάγονται ζημιές για την ιρλανδική οικονομία. Στην καρδιά αυτών των απωλειών, είναι οι επιπτώσεις στο εμπόριο. Αυτές προέρχονται τουλάχιστον τόσο από το ρυθμιστικό κόστος και το κόστος εκκαθάρισης των συνόρων που σχετίζονται με το Brexit, όσο και από τους δασμούς. Όπως δείχνουν οι δύο τελευταίες σειρές του πίνακα, ενώ ένα Irexit θα μπορούσε να επιτρέψει τη διατήρηση κάποιας ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό έρχεται με κόστος το εμπόριο με την ΕΕ, το οποίο μειώνεται κατά περίπου 45%. Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, η εκτροπή του εμπορίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, απλώς δεν μπορεί να αντισταθμίσει αυτές τις απώλειες. Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση η μείωση των μισθών είναι πιο σοβαρή για τους εργαζόμενους με χαμηλή ειδίκευση και τους γεωργούς (οι οποίοι γενικώς θεωρούνται οι υποστηρικτές της τρέχουσας παγκόσμιας τάσης προς τον εθνικισμό). Σημειώστε πως όλες αυτές οι εκτιμήσεις στηρίζονται στην εκτίμηση ότι η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο (είτε από κοινού είτε μεμονωμένα) είναι σε θέση να διατηρήσουν τις τρέχουσες συμφωνίες τους με τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό είναι απίθανο ωστόσο από τη στιγμή που οι ΗΠΑ –ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος τόσο για την Ιρλανδία όσο και για το Ηνωμένο Βασίλειο- αυτή τη στιγμή εμπλέκεται σε πολλαπλούς εμπορικούς πολέμους (μεταξύ των οποίων και με την ΕΕ). Αυτό το δύσκολο πολιτικό κλίμα, ιδιαίτερα για την Ιρλανδία δεδομένου του μικρού της μεγέθους, υποδηλώνει ότι αυτές οι προβλέψεις είναι πιθανώς πολύ αισιόδοξες σε σχέση με το πιθανό αποτέλεσμα του Irexit.

  Βγάζοντας το χειρότερο αποτέλεσμα από μια άσχημη κατάσταση

  Το τελικό αποτέλεσμα είναι πως οποιαδήποτε εκδοχή του Brexit, με ή χωρίς irexit, επιδεινώνει την ιρλανδική οικονομική κατάσταση σε σχέση με το status quo. Ωστόσο, οι επιλογές που έγιναν εξακολουθούν να επηρεάζουν την άσχημη κατάσταση. Οικονομικά μιλώντας, η καλύτερη επιλογή για την Ιρλανδία είναι να μείνει εντός του πλαισίου της ΕΕ ελπίζοντας παράλληλα και δουλεύοντας προς το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την μετά το Brexit οικονομική ενοποίηση με την Ευρώπη. Το Irexit, με βάση όλα τα σενάρια που εξετάζουμε, απλώς κάνει τα πράγματα χειρότερα. Στην καλύτερη περίπτωση, αφήνει την Ιρλανδία με μεγαλύτερο οικονομικό πόνο σε συνδυασμό με μια πιθανή μετατόπιση στον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής στο Λονδίνο. Ενώ παρόμοιες προβλέψεις για το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από το δημοψήφισμα δεν ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν την ευρωσκεπτικιστική οργή, η μετά το δημοψήφισμα οργή υποδηλώνει ότι αυτό δεν θα ήταν αλήθεια σήμερα. Αυτό υποδηλώνει την ανάγκη μιας λεπτομερούς και όχι μιας φορτισμένης συζήτησης στην Ιρλανδία προτού αρχίσει να κοιτάζει η χώρα προς την έξοδο.

  Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο VoxEU.org, ένα policy portal που ιδρύθηκε από το Center for Economic Policy Research (CEPR)

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://voxeu.org/article/hard-brexit-hard-decisions-and-irexit

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ