Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Νοε-2022 00:10

  Οι Ευρωπαίοι πρέπει να προετοιμαστούν για την μετά-Μπάιντεν εποχή

  Ο Μπάιντεν δεν μπορεί να κάνει και πολλά για τις τιμές του πετρελαίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Judy Dempsey

  Δεν είναι ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν είχαν αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν για τις έκτακτες αλλαγές που έλαβαν χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια.

  Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ το 2016-2021, οι Ευρωπαίοι χλεύασαν το στιλ του και την υποστήριξή του στους λαϊκιστές, επέκριναν την αρνητική του στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ και περιφρόνησαν τη σχέση του με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

  Πάνω από όλα, ταράχτηκαν όταν οι υποστηρικτές του Τραμπ, εξαγριωμένοι από την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν, εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021. Μέχρι σήμερα, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται το παοτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020.

  Η χώρα που κληρονόμησε ο Τζο Μπάντεν και το Δημοκρατικό του Κόμμα, είναι ακόμη πιο επικίνδυνα πολωμένη. Όπως επανειλημμένως δηλώνει ο Μπάιντεν στην προεκλογική του εκστρατεία, υπονομεύεται η Δημοκρατία της Αμερικής. Τα ίδια τα θεμέλια της σταθερότητας και της ευπρέπειας απειλούνται. Ο άλλοτε αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Δύσης δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένος.

  Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ανησυχούν. Αυτό που λαμβάνει χώρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν είναι κάτι που μπορεί να το διορθώσει η κυβέρνηση Μπάιντεν. Είναι μια τάση που είναι μεταδοτική και βαθαίνει. Και συμπίπτει με την άνοδο του απολυταρχισμού στην Κίνα, στη Ρωσία και στην Τουρκία, αλλά επίσης και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και στην Αφρική. Στην ίδια την ΕΕ, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου αμφισβητούνται στην Πολωνία και στην Ουγγαρία.

  Αυτές οι εξελίξεις λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο που η έκβαση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία θα έχει βαθύ αντίκτυπο όχι μόνο στη Δυτική, αλλά και στην Ανατολική Ευρώπη. Αυτή η επίδραση, που επιδεινώνεται από όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ, θα είναι εις βάρος της Ευρώπης και προς το κέρδος της Ρωσίας, εάν η ¨Ένωση δεν εισάγει θεμελιώδεις αλλαγές στην εξωτερική, αμυντική πολιτική και στην πολιτική ασφάλειας.

  Η ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα όχι μόνο στερείται συνοχής -οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κοινή στρατηγική προοπτική ή κοινή αντίληψη της απειλής.

  Ένας λόγος για αυτά τα ελλείμματα είναι ότι οι Ευρωπαίοι θεωρούσαν δεδομένη την ομπρέλα ασφάλειας και την ηγεσία που παρείχαν οι ΗΠΑ από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπήρξαν συχνές εναλλαγές μεταξύ της αμερικανικής δέσμευσης και του απομονωτισμού. Η θητεία του Τραμπ όξυνε τους διαχωρισμούς και "κατηγόρησε” τους Ευρωπαίους ότι είναι "τσαμπατζήδες”, εξαρτώμενοι στην εγγύηση ασφάλειας των ΗΠΑ.

  Ως αποτέλεσμα των χαρακτηρισμών Τραμπ και ενώ είχε προηγηθεί η πρώτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αύξησαν τις αμυντικές τους δαπάνες. Αλλά αυτό δεν ήταν το ίδιο με το να πάρουν στα σοβαρά την ασφάλεια τους. Έτσι, ενώ η φιλική προς το ΝΑΤΟ κυβέρνηση Μπάιντεν καθησύχασε τους Ευρωπαίους για τη  δέσμευση της Ουάσιγκτον στη Συμμαχία, αυτό τους έδωσε και μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, σαν να επανήλθε η παλιά καλή διατλαντική σχέση.

  Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έδειξε πόσο στρεβλή έχει γίνει η διατλαντική σχέση. Χωρίς τον Μπάιντεν στο τιμόνι και τα 52 δισ. Δολάρια σε στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια που έχει δεσμεύσει η Ουάσιγκτον για την Ουράνια, ο Πούτιν μπορεί να είχε καταστρέψει τον στρατό της Ουκρανίας και το ηθικό της.

  Η στήριξη του Μπάιντεν στην Ουκρανία αμφισβητείται τώρα από μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Έχουν απειλήσει ότι θα διακόψουν ή ακόμη και θα περικόψουν τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς το Κιέβο.

  Σε ό,τι αφορά στους Ευρωπαίους, αφήνοντας κατά μέρος την αδιαμφισβήτητη στήριξη για την Ουκρανία από τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία, άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (και το Ηνωμένο Βασίλειο), η οικονομική και στρατιωτική δέσμευση στην Ουκρανία έχει εκθέσει την ασυμμετρία της διατλαντικής σχέσης.

  Όπως δείχνουν και τα πρόσφατα στοιχεία από το Ινστιτούτο Kiel για την Παγκόσμια Οικονομία, οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος διμερής υποστηρικτής της Ουκρανίας έχοντας δεσμεύσει (μέχρι τις 3 Οκτωβρίου 2022), 52 δισ. Ευρώ. Όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ μαζί έχουν δεσμεύσει συνολικά περί τα 13 δισ. Ευρώ, συν 16 δισ. Ευρώ από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

  "Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει πολύ περισσότερα από ό,τι όλες οι χώρες της ΕΕ μαζί, στων οποίων την άμεση γειτονιά διεξάγεται ο πόλεμος”, ανέφερε ο διευθυντής ανάλυσης του Ινστιτούτου Kiel, Christoph Trebesch.

  Εάν οι ΗΠΑ δεν έβγαιναν μπροστά για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων, η υποστήριξη της Ευρώπης στον Ανατολικό γείτονα της θα ήταν πολύ μικρότερη. Και εάν οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν τον έλεγχο του Κογκρέσου και αμφισβητήσουν τη δέσμευση της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία, είναι πολύ αμφίβολο εάν οι Ευρωπαίοι θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν αυτοί την κυρίαρχη θέση για την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας.

  Αυτή είναι η ουσιαστική αδυναμία της διατλαντικής σχέσης. Οι Ευρωπαίοι είναι απροετοίμαστοι να ηγηθούν ή ακόμη και να αντισταθμίσουν σε κάποιο βαθμό τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στις ΗΠΑ.

  Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα υποστηρίξουν την ιδέα του Γάλλου προέδρου Μακρόν για στρατηγική αυτονομία. Επίσης, οι Ευρωπαίοι γενικώς δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον για να αναλάβουν από κοινού την ασφάλεια και την άμυνα. Μπορούν προς το παρόν, να συνεχίσουν στο ΝΑΤΟ. Αλλά αυτή η συμμαχία αφορά και εξαρτάται από την αμερικανική ηγετική θέση.

  Εάν οι Ευρωπαίοι δεν αρχίσουν να μοιράζονται το βάρος και να εμφανίζουν ηγετικές διαθέσεις, δεν θα είναι σε θέση να καλλιεργήσουν σταθερότητα και ειρήνη στην Ουκρανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/88348

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ