Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Νοε-2022 08:33

  Η ευρωπαϊκή στήριξη στην Ουκρανία εξαρτάται από τις ΗΠΑ;

  164813593
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Ian Bond, διευθυντής εξωτερικής πολιτικής στο Centre for European Reform

  Υπάρχουν τρεις τρόποι για να δούμε τη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία σε σύγκριση με τη βοήθεια από την Ευρώπη. Ο πρώτος αφορά στην στρατιωτική υποστήριξη. Αναμφισβήτητα, οι ΗΠΑ μπορούν να προμηθεύουν περισσότερα και καλύτερα οπλικά συστήματα από τους συμμάχους τους -αντανακλώντας το δυσανάλογο μερίδιο των επενδύσεων της Αμερικής στην άμυνα της Ευρώπης. Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ακόμη πρώην σοβιετικό εξοπλισμό, έχουν συνεισφέρει σημαντικά ωστόσο, και άλλες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν παράσχει ικανά σύγχρονα όπλα.

  Η δεύτερη πτυχή είναι η οικονομική βοήθεια: η οικονομία της Ουκρανίας βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση όσο συνεχίζεται ο πόλεμος. Αν και οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν προσφέρει παρόμοια ποσά χρηματοδότησης και η ΕΕ έχει κάνει περισσότερα για να στηρίξει τους Ουκρανούς πρόσφυγες, οι ΗΠΑ έχουν εκταμιεύσει κεφάλαια βοήθειας πιο γρήγορα. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να επισπεύσουν και να αρχίσουν να σχεδιάζουν για μια μαζική μακροπρόθεσμη προσπάθεια ανοικοδόμησης.

  Η τελευταία πτυχή είναι η πολιτική ηγεσία. Καθώς κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να μπλοκάρουν περαιτέρω βοήθεια προς την Ουκρανία εάν ελέγχουν το Κογκρέσο μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, οι ΗΠΑ μπορεί να μην ενεργούν πλέον ως η δύναμη που ενώνει τη δυτική υποστήριξη για την Ουκρανία. Εάν συμβεί αυτό, η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να δράσει ανεξαρτήτως. Η επιτυχία της Ουκρανίας, σε πόλεμο και ειρήνη, είναι πιο ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα της Ευρώπης από ό,τι της Αμερικής.

  John E. Herbst, ανώτερος διευθυντής του Eurasia Center του Atlantic Council και πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

  Από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ευρωπαϊκή ασφάλεια έχει εξαρτηθεί από την αμερικανική ηγεσία και ισχύ. Η επιτυχημένη οργάνωση του ΝΑΤΟ και ο περιορισμός μιας επιθετικής Σοβιετικής Ένωσης ήταν ένα αμερικανικό επίτευγμα, αλλά κυρίως σε διαβούλευση με συμμάχους και εταίρους. Ένα παράδειγμα αυτής της ηγεσίας ήταν η αμφιλεγόμενη απόφαση της επιμονής των ΗΠΑ να αναπτύξουν πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1980 ως απάντηση στη σοβιετική απειλή, η οποία οδήγησε στη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς.

  Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η αναγκαιότητα του αμερικανικού ρόλου ήταν εμφανής στην κρίση των Βαλκάνια, την οποία η Ευρώπη δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει μόνη της. Το ίδιο ισχύει και τώρα. Η Ουάσιγκτον πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη στην επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία.

  Ασφαλώς, οι τεράστιες στρατιωτικές μας αποθήκες -δυστυχώς, όχι αρκετά αχανείς- αποτελούν τον βασικό πυλώνα της στρατιωτικής βοήθειας που φτάνει στην Ουκρανία. Η πυρηνική μας αποτροπή είναι απαραίτητη για τον περιορισμό των πιο ακραίων επιλογών του Πούτιν. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν το κέντρο του ΝΑΤΟ και των προσπαθειών παγκοσμίως για την παροχή των απαραίτητων προμηθειών στην Ουκρανία, πρώτα στρατιωτική αλλά επίσης -και ντροπή της ΕΕ- και οικονομική βοήθεια.

  Ακόμη, και όταν έπαιζε αυτόν τον ηγετικό ρόλο, η κυβέρνηση Μπάιντεν δείλιασε να στείλει στην Ουκρανία τα πιο προηγμένα όπλα που χρειάζεται για να νικήσει τη Ρωσία πιο γρήγορα και με λιγότερες απώλειες.

  Κάποιοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ -οι χώρες της Βαλτικής, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο- έχουν ωθήσει τις ΗΠΑ με λόγια και πράξεις, να είναι πιο αποφασιστικές σε αυτό το ζήτημα. Κατά καιρούς, αυτό έχει λειτουργήσει. Αλλά οι πιο δειλές κυβερνήσεις -όπως του Βερολίνου- έχουν κρυφτεί πίσω από την επιφυλακτικότητα της Ουάσιγκτον να αποφύγει να στείλει όπλα που έχει υποσχεθεί και να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για βοήθεια στην Ουκρανία.

  Ωστόσο όσο η αμερικανική ηγεσία και η δυτική στήριξη δεν αποδυναμώνεται, η Ουκρανία θα είναι σε θέση να διεξάγει με επιτυχία αυτόν τον πόλεμο.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/88273

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ