Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Οκτ-2022 07:40

  Μπορεί να ανακοπεί ο Πούτιν;

  Διαδηλωση στη Ρωσια για την επιστρατευση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η απόφαση για την κινητοποίηση εφέδρων και οι επακόλουθες εσωτερικές αναταραχές, δείχνουν την αδυναμία του Πούτιν. Οι δυτικές κυρώσεις και η στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, είναι το κλειδί για την αποτροπή μιας ρωσικής νίκης.

  John R. Deni, Καθηγητής έρευνας στο Ινστιτούτο στρατηγικών σπουδών του US Army War College

  Για να σταματήσει η Ουκρανία τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, θα πρέπει πρώτα να προστατεύσει τα δύο κέντρα βάρους της. Το πρώτο είναι η ουκρανική βούληση για αντίσταση. Αυτή φαίνεται πολλή ισχυρή έχει στιγμής, αλλά θα συνεχίσει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηγεσία και την επιβίωση του προέδρου Ζελένσκι. Το δεύτερο είναι η δυτική βοήθεια, και εδώ, υπάρχει περισσότερη δουλειά να γίνει, ειδικά επειδή οι απαιτήσεις σε υλικό από την πλευρά της Ουκρανίας παραμένουν τεράστιες, οι μεγάλοι δυτικοί παράγοντες δεν βάζουν όλη τους την δυναμική και οι ανάγκες του Κιέβου αναμφισβήτητα θα εξελίσσονται, όπως και ο πόλεμος.

  Στη συνέχεια, η Ουκρανία θα πρέπει να ξεπεράσει τα αριθμητικά πλεονεκτήματα της Ρωσίας σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό θα είναι ευκολότερο εάν η Ουκρανία κινηθεί αμυντικά, αλλά πιο δύσκολο εάν το Κιέβο επιχειρήσει να ανακτήσει όλα τα εδάφη που χάθηκαν από το 2014, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

  Όσον αφορά στη ρωσική βούληση, μένει να φανεί αν είναι βαθύτερη από τον Πούτιν. Αν υποθέσουμε ότι δεν είναι, η καλύτερη ελπίδα της Ουκρανίας να σταματήσει τον Πούτιν μπορεί να είναι να αντέξει τα κύματα των Ρώσων στρατεύσιμων, περιμένοντας την πτώση του από εσωτερικές διαμάχες, φυσικά αίτια (γίνεται 70 αυτή την εβδομάδα) ή άλλες δυναμικές όπως οι "προεδρικές” εκλογές τον Μάρτιο του 2024.

  Martin Ehl, επικεφαλής αναλυτής στο Hospodarske Noviny

  Η απάντηση εξαρτάται από ένα υποερώτημα: Παραμένει ο Πούτιν ένας λογικός γεωπολιτικός παράγοντας;

  Εάν ναι, τότε μπορεί να τον σταματήσει κανείς ακόμη και αν δεν ξέρουμε τι άλλο είναι διατεθειμένος να θυσιάσει όσον αφορά στην οικονομική και πολιτική σταθερότητα στη Ρωσία και τη θέση της στις διεθνείς σχέσεις. Σε αυτή την περίπτωση, η πίεση με την τρέχουσα μορφή των δυτικών κυρώσεων πρέπει να διατηρηθεί και η Ουκρανία θα ανακτά όλο και περισσότερα από τα κατεχόμενα εδάφη της, μέχρι τη στιγμή που ο Πούτιν -με κάποιον τρόπο- θα αποδεχθεί την ήττα, ακόμη κι αν η ρωσική προπαγάνδα τη χαρακτηρίσει νίκη.

  Εάν δεν είναι λογικός, τότε μπαίνουμε περισσότερο στο πεδίο των αγνώστων, όπου η κάθε πρόβλεψη είναι δύσκολη. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση, η Δύση δεν πρέπει να κάνει πίσω σε ό,τι αγορά στις κυρώσεις.

  Και στις δύο περιπτώσεις, οι εσωτερικές εξελίξεις στη Ρωσία θα είναι κρίσιμες και εκεί, η κόπωση της επιστράτευσης θα παίξει σημαντικό ρόλο. Επομένως, η απόφαση να μην γίνουν δεκτοί όσοι εγκαταλείπουν τη Ρωσία από τον φόβο της επιστράτευσης, παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της εσωτερικής πίεσης. Δεν είναι λιγότερο σημαντική η βοήθεια της Δύσης/ΕΕ σε εκείνες της χώρας που βρίσκονται στην τροχιά της Ρωσίας, όπως η Αρμενία, το Καζακστάν ή το Τατζικιστάν, οι οποίες βλέπουν μια ευκαιρία να σπάσουν κάποιες αλυσίδες.

   

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/88037

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ