Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Σεπ-2022 00:03

  Είναι η ΕΕ πολύ "μαλακή" απέναντι στην Ουγγαρία;

  Β. Ορμπάν: Η Ευρώπη 'πυροβόλησε τον εαυτό της στους πνεύμονες' με τις κυρώσεις στη Ρωσία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Peter Kreko, διευθυντής του ινστιτούτου Πολιτικό Κεφάλαιο

  Μέχρι στιγμής, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, είναι ένα προφανές "ναι”. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν μπόρεσε να οικοδομήσει ένα ανελεύθερο υβριδικό καθεστώς -ή θα έλεγα ακόμη, μια "πληροφοριακή απολυταρχία”- με την οικονομική στήριξη της ΕΕ. Το καθεστώς κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να υπονομεύσει τις δυνατότητες λήψης αποφάσεων της Ένωσης.

  Η πραγματική απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα είναι έτοιμη όταν θα δούμε τις αποφάσεις της ΕΕ για δύο κρίσιμα ζητήματα. Το πρώτο είναι το πάγωμα του 20% περίπου του επόμενου επταετούς προϋπολογισμού της Ουγγαρίας και το δεύτερο είναι η περαιτέρω (ή ακόμη και μόνιμη) παρακράτηση των κεφαλαίων από το ταμείο ανθεκτικότητας και ανάκαμψης.

  Η κυβέρνηση φαίνεται να είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις, υποσχόμενη να εφαρμόσει πολλές συστημικές αλλαγές -για παράδειγμα, τη δημιουργία μιας υπηρεσίας κατά της διαφθοράς. Ωστόσο, πολλοί στην Κομισιόν εξακολουθούν να φαίνονται αρκετά αφελείς ώστε να πιστεύουν πως θα γίνουν αυτές οι αλλαγές. Δεν θα γίνουν.

  Εάν δεν υπάρχει κράτος δικαίου, το να ψηφίζονται περισσότεροι νόμοι δεν θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του καθεστώτος. Η συστημική διαφορά είναι η κινητήρια δύναμη του καθεστώτος Όρμπαν. Αυτή η μηχανή δεν θα σβήσει μετά από αίτημα των Βρυξελλών. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν τα γεράκια στην Κομισιόν, στο Ευρωκοινοβούλιο και ορισμένα κράτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ασκήσουν πίεση στα μέλη της Κομισιόν που πιστεύουν ότι ένας ήπιος συμβιβασμός είναι αναπόφευκτος.

  Ενώ η Κομισιόν σε μεγάλο βαθμό έχει μείνει άπραγη παρακολουθώντας τον Όρμπαν να χτίζει την πληροφοριακή του απολυταρχία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -το μόνο σώμα της ΕΕ που είναι άμεσα εκλεγμένο- ήταν πολύ πιο σκληρό απέναντι στην Ουγγαρία. Εάν η στάση του είχε υιοθετηθεί νωρίτερα, η δημοκρατία της Ουγγαρίας ίσως να ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

   

  Jacek Kucharczyk, πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου στο Ινστιτούτο Δημοσίων Υποθέσεων, στη Βαρσοβία

  Τα δημοκρατικά ολισθήματα στη Βουδαπέστη και στη Βαρσοβία παίζουν εδώ και καιρό ένα "παιχνίδι” με τις Βρυξέλλες. Θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα τους παρέχει τα απαραίτητα για αυτούς κεφάλαια ώστε να εδραιώσουν την απολυταρχική τους εξουσία και να εξασφαλίσουν κοινωνική ηρεμία μέσω οικονομικών παροχών σε κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες, όπως οι κάτοικοι της υπαίθρου και οι συνταξιούχοι.

  Ο Βίκτορ Όρμπαν έχει παίξει αυτό το παιχνίδι για πολύ περισσότερο από ό,τι ο de facto ηγέτης του πολωνικού κόμματος, Νόμος και ΔΙκαιοσύνη (PiS), Γιάροσλαβ Καζίνσκι. Η επιτυχία του έχει ενθαρρύνει τους Πολωνούς λαϊκιστές -όπως αναγνωρίζεται από το σύνθημα "Βουδαπέστη στη Βαρσοβία”. Εάν οι Βρυξέλλες ήταν πιο σκληρές με τον Όρμπαν από την αρχή, οι Πολωνοί ομόλογοι του στο PiS θα είχαν δυσκολευτεί να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι μπορούν να παραβιάσουν τις ευρωπαϊκές αξίες και να συνεχίσουν να επωφελούνται από το μεγαλείο της ΕΕ. Ο Όρμπαν τους έδειξε ότι μπορούν να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.

  Η εισαγωγή του μηχανισμού κράτους δικαίου έχει δώσει στην ΕΕ ένα νέο πανίσχυρο εργαλείο επιβολής της συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές αξίες. Ταυτόχρονα, η στάση της Ουγγαρίας υπέρ του Πούτιν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κατέστησε προφανές στην πολιτική τάξη της ΕΕ ότι ο Όρμπαν δεν αποτελεί απλός μια απειλή για την ουγγρική δημοκρατία, αλλά για την ικανότητα της ΕΕ να απαντήσει σε αυτόν τον πόλεμο σύμφωνα με τις βασικές αξίες της Ευρώπης. Η τελευταία προσφορά του Όρμπαν για έναν ψεύτικο συμβιβασμό, δεν θα πρέπει να δώσει στις Βρυξέλλες μια δικαιολογία να εγκαταλείψει τη θέση των αρχών της και να απελευθερώσει τα κεφάλαια που χρειάζεται για την πολιτική του επιβίωση.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/87921

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ