Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Ιουν-2022 07:30

  Γεωργία, το προβληματικό παιδί της Ευρώπης

  Γεωργία, το προβληματικό παιδί της Ευρώπης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Thomas de Waal

  Πώς λύνεται ένα πρόβλημα όπως η Γεωργία; Αυτό το ερώτημα πρόκειται να απασχολήσει πολλούς ηγέτες στις Βρυξέλλες εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 23-24 Ιουνίου για το μέλλον της Ευρώπης.

  Στις 3 Μαρτίου, μια εβδομάδα αφότου η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο, η Γεωργία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ μαζί με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, τους εταίρους της στο λεγόμενο Τρίο της Ένωσης.

  Πώς προσεγγίζει κανείς την γεωπολιτική επιταγή να καλωσοριστούν οι τρεις χώρες με το δυσάρεστο γεγονός ότι γιατην ώρα δεν είναι επιλέξιμες για ένταξη -λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι μπροστά τους στην ουρά και επίσης αξίζουν μια δίκαιη συμφωνία; Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκανε κάποιες δημιουργικές υποθέσεις σε ομιλία του στις 18 Μαΐου δηλώνοντας ότι "πρέπει να κάνουμε ταχύτερη τη διαδικασία, σταδιακή και αναστρέψιμη” που καλύπτει μια ευρύτερη περιοχή και δεν αποκλείει την ένταξη στο μέλλον.

  Και οι τρεις χώρες έχουν σημαντικές διαφορές και δεν συντονίζουν ακριβώς τις υποψηφιότητες τους. Η Ουκρανία είναι μια ειδική περίπτωση και ασφαλώς θα λάβει ειδικό πρόταση από την ΕΕ που θα το αντικατοπτρίζει αυτό. Η Μολδαβία έχει διάφορα πλεονεκτήματα: καλούς γείτονες, όχι σύνορα με τη Ρωσία, και ασφαλώς, μια ισχυρά φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση.

  Η Γεωργία είναι πονοκέφαλος. Από ορισμένες πλευρές είναι ο ηγέτης του τρίο. Από τεχνικής άποψης, εκπλήρωση της Συμφωνίας Σύνδεσης που υπογράφηκε το 2014- είναι η καλύτερη από τους τρεις. Αλλά με βάση ένα πολύ κρίσιμο κριτήριο -το καθεστώς της δημοκρατίας της- η κυβέρνηση έχει μείνει πίσω.

  Το γεωπολιτικό επιχείρημα είναι ισχυρό. Η Γεωργία, αντικειμενικά μιλώντας, είναι ακόμη πιο ευάλωτη στη Ρωσία από ό,τι η Ουκρανία. Οι αξιωματούχοι επιθυμούν να επισημάνουν ότι η χερσαία έκταση που έχουν ήδη καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, είναι μεγαλύτερη από ολόκληρη την επικράτεια της Γεωργίας. Η χώρα είναι σταθερά φιλοδυτική. Οι δημοσκοπήσεις σταθερά δείχνουν ότι ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% της κοινής γνώμης υποστηρίζει την ένταξη στην ΕΕ, ακόμη και εάν η κατανόηση τους για το τι περιλαμβάνει, μπορεί να είναι αρκετά μπερδεμένη.

  Στο θέμα της Ουκρανίας, η κυβέρνηση υστερεί έναντι του κοινού. Η Γεωργία εξακολουθεί να επιβάλει διεθνείς κυρώσεις στη Ρωσία και έχει ψηφίσει εναντίον της σε όλα τα διεθνή φόρα. Δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα. Αλλά η κυβέρνηση του Γεωργιανού Ονείρου τώρα μοιάζει να φοβάται την σκιά της. Η άρνηση του πρωθυπουργού Ηρακλή Γκαριμπασβιλι να εκφράσει την αλληλεγγύη της για την Ουκρανία ή να οργανώσει μια επίσκεψη στο Κιέβο, ήταν ντροπή.

  Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ηγεσίας. Ο Γκαριμπασβίλι δεν την παρέχει, ενώ ο άνθρωπος που εξακολουθεί να θεωρείται ότι είναι το ντε φακτο αφεντικό του και νονός του Γεωργιανού Ονείρου, ο δισεκατομμυριούχος Μπιντζινα Ιβανισβίλι, έχει αποσυρθεί κατά το ήμισυ, λέει λίγα δημοσίως και δεν δίνει καμία στρατηγική κατεύθυνση.

  Δεν έχει κανένα νόημα να αποκαλούμε τον Ιβανισβίλι πράκτορα του Κρεμλίνου, όπως κάνουν οι πιο οργισμένοι αντίπαλοι του. Έφτιαξε λεφτά στη Ρωσία αλλά αυτό ήταν πριν από τον Πούτιν. Το πρόβλημα είναι ότι αυτός και οι φίλοι του φαίνεται να έχουν μια εντελώς συναλλακτική άποψη για τα γεωπολιτικά, που υπαγορεύεται από το ποιος θα προστατεύσει καλύτερα τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Μια πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, αποκάλυψε ότι αυτό περιλαμβάνει το να διατηρήσει τους επιχειρηματικούς συνεταίρους στη Ρωσία.

  Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι αυτό που ήταν μέχρι προσφάτως το ισχυρότερο χαρτί της Γεωργίας στις Βρυξέλλες, το πρώτο σημείο των κριτηρίων της Κοπεγχάγης: "σταθερότητα θεσμών που εγγυώνται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεβασμό και την προστασία των μειονοτήτων”.

  Όπου και αν κοιτάξει κανείς, η εικόνα είναι κακή: φτωχή διεξαγωγή εκλογών, πολιτικοποίηση του δικαστικού σώματος, ο τρόπος με τον οποίο οι αρχές απέτυχαν να αποτρέψουν τη βία εναντίον δημοσιογράφων και των διοργανωτών του Gay Pride στην Τιφλίδα, αποκαλύψεις για παρακολουθηση διπλωματών της ΕΕ.

  Όλα αυτά αντιστοιχούν στην μακροχρόνια πολιτική ασθένεια της Γεωργίας, την πόλωση. Τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας, το κυβερνητικό Γεωργιανό Όνειρο και το κόμμα της αντιπολίτευσης, Ενωμένο Εθνικό Κίνημα, εξακολουθούν να μοιάζουν ότι ενδιαφέρονται περισσότερο να καταστρέψουν το ένα το άλλο παρά για την εθνική αλληλεγγύη. Και τα δύο υπονόμευσαν μια πολιτική συμφωνία στην οποία είχε με υπομονή μεσολαβήσει ο Σαρλ Μισέλ πέρυσι. Η οργή τους δεν κατευνάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά τροφοδοτείται από αυτόν και εξακολουθούν να αλληλοκατηγορούνται ως "προδότες” και "εχθροί”.

  Το Γεωργιανό Όνειρο εντείνει την επίθεση. Τον προηγούμενο μήνα ο επικεφαλής του κύριου αντιπολιτευόμενου τηλεοπτικού καναλιού, Νίκα Γκβαράμια, φυλακίστηκε. Ο δημόσιος κατήγορος χαρακτήρισε την καταδίκη ως "κατάφωρη παραβίαση” τόσο του Γεωργιανού όσο και του ευρωπαϊκού δικαίου. Κορυφαίες κυβερνητικές προσωπικότητες στρέφουν τώρα την υβριστική τους γλώσσα στους δυτικούς που τολμούν να τους επικρίνουν, καταγγέλλοντας μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ, αποκαλώντας τον πρώην Σουηδός πρωθυπουργό Καρλ Μπιλντ, "εγκληματία”.

  Η Σαλώμη Ζουραμπισβίλι, η γαλλικής καταγωγής πρόεδρος -μια θέση με περιορισμένες εξουσίες, όπως στη Γερμανία- έχει κάνει αξιοθαύμαστη δουλειά καλώντας για ενότητα και αλληλεγγύη απέναντι στη Ρωσία. Αλλά παρά το ότι εξελέγη με τη στήριξη του Γεωργιανού Ονείρου, είναι ο τελευταίος στόχος της οργής τους. Η κυβέρνηση δηλώσει ακόμη ότι θα τη μηνύσει στο συνταγματικό δικαστήριο για το ότι υπερέβη τις συνταγματικές της εξουσίες. Το έγκλημα της; ότι επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες και το Παρίσι χωρίς την πλήρη έγκριση τους. Δεν είναι περίεργο που η ΕΕ είναι μπερδεμένη.

  Το μήνυμα στην κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο ηχηρό. Σε μια πρόσφατη ομιλία, ο πρεσβευτής της ΕΕ Καρλ Χάρτζελ, δήλωσε ότι "η ΕΕ είναι όλο και περισσότερο ανήσυχη για την τρέχουσα πορεία της χώρας”. Απηύθυνε έκκληση για ενότητα, λέγοντας: "τώρα δεν είναι η στιγμή για παιχνίδι κατηγοριών, αλλά για να προετοιμαστούμε για το μεγάλο παιχνίδι”.

  "Αντί να αναθέτει την ευθύνη αλλού για τις αποτυχίες, (η κυβέρνηση) θα πρέπει να πάρει στα σοβαρά την κριτική και να δοκιμάσει τη συναινετική δημοκρατία”, τόνισε η Ναταλί Σαμπανάτζε, μέχρι προσφάτως πρεσβευτής της Γεωργίας στις Βρυξέλλες.

  Η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου δίνει στις Βρυξέλλες μεγάλη μόχλευση για την Τιφλίδα. Εάν υπάρχει ένα μήνυμα που πρέπει να ακούσει η γεωργιανή κυβέρνηση, είναι ότι οι Βρυξέλλες θα πάρουν σοβαρά την αίτηση για υποψηφιότητα στην ΕΕ, εάν κηρύξει ανακωχή με τους πολιτικούς της αντιπάλους.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/87291

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ