Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Μαϊ-2022 08:50

  Χρειάζεται η ΕΕ μια νέα πολιτική διεύρυνσης;

  Ουκρανια ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ έχει βάλει τη διεύρυνση ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ. Η Ένωση πρέπει να επανεξετάσει τη διαδικασία ένταξης, για να την καταστήσει πιο αποτελεσματική, διατηρώντας παράλληλα τα δημοκρατικά πρότυπα και αυτά του κράτους δικαίου.

  Dimitar Bechev, επισκέπτης σχολιαστής στο Carnegie Europe

  Η ΕΕ δεν χρειάζεται μια νέα πολιτική διεύρυνσης. Πρέπει να βελτιώσει αυτή που έχει ήδη. Μια υποτιθέμενη αναδιάρθρωση, εμπεριέχει κινδύνους.

  Η ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν για την Ημέρα της Ευρώπης, επανέφερε τις ιδέες από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 για μια Ευρώπη πολλαπλών επιπέδου, με τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βοσνία , παρέα με την Ουκρανία και τη Μολδαβία -όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο- στον εξωτερικό κύκλο. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά, ότι η ΕΕ θα χάσει την όποια μικρή έλξη είχε διατηρήσει στην εσωτερική πολιτική σκηνή των επίδοξων μελών.

  Ούτε μια μεγάλη γεωπολιτική διεύρυνση είναι στα χαρτιά. Με ή χωρίς τον πόλεμο, δεν υπάρχει καμία όρεξη στις χώρες του πυρήνα της Δυτικής Ευρώπης να αφήσουν την πόρτα ανοιχτή στο όνομα της προβολής επιρροής στα όρια της Ευρώπης.

  Την ίδια στιγμή, η ΕΕ μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει μια πολιτική με μικρά βήματα: να δώσει ώθηση στις συνομιλίες ένταξης με το Μαυροβούνιο προκειμένου να την υποδεχθεί ως το 28ο μέλος στα τέλη της δεκαετίας του 2020, να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ένταξης με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, και να πιέσει τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις ξανά, καλή τη πίστη.

  Πάνω από όλα, η ΕΕ θα πρέπει να βρει τρόπους να ενισχύσει τις δυνάμεις της αλλαγής στην εσωτερική σκηνή των υποψηφίων χωρών. Στο τέλος της ημέρας, η γραμμή τερματισμού έχει σημασία μόνο όσο η διαδικασία πετυχαίνει τους στόχους της: δημοκρατική ενοποίηση, θεσμική ακεραιότητα, και μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Η ΕΕ ασφαλώς μπορεί να κάνει μια καλύτερη δουλειά σε όλα αυτά.

  Jacek Kucharczyk, πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοσίων Υποθέσεων, στη Βαρσοβία

  Η ηρωική υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών από την Ουκρανία ενάντια στον "ρωσισμό” (τη ρωσική παραλλαγή του φασισμού), έθεσε το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στην ατζέντα διεύρυνσης της ΕΕ. Από το 2013 που η Κροατία έγινε μέλος της ΕΕ, η διαδικασία έχει σταματήσει. Αυτό προκλήθηκε από την έλλειψη προόδου των υποψηφίων χωρών και μια έλλειψη πολιτικής βουλής από την πλευρά των σημερινών μελών, που απασχολούνται με την πολύπλευρη κρίση και την φαινομενικά ατελείωτη διαδικασία ενδοσκόπησης.

  Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, είναι η τελευταία προσπάθεια για εμβάθυνση της ένωσης, με πληθώρα συστάσεων για εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, και σχεδόν καμία αναφορά στη διεύρυνση.

  Επιπλέον, η δημοκρατική οπισθοδρόμηση ορισμένων νεότερων κρατών-μελών, κυρίως της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, έχει δημιουργήσει αμφιβολίες για την ικανότητα της ΕΕ να διατηρήσει τη στοιχειώδη συνοχή όσον αφορά στις θεμελιώδεις αξίες της μόλις αρθούν οι προϋποθέσεις της προ-ενταξιακής περιόδου.

  Η προσπάθεια της Ουκρανίας ανάγεται στην αρχή του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, δηλαδή, στη διασφάλιση της ειρηνικής συνύπαρξης όλων των Ευρωπαίων. Το πρώτο βήμα θα ήταν να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας χωρίς καμία αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

  Οι Ουκρανοί, καθώς και άλλοι πολίτες χωρών της αποκαλούμενης Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, έχουν ξεκαθαρίσει πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες ότι φιλοδοξούν να είναι πλήρη μέλη της ενωμένης Ευρώπης, και όχι σε κάτι υποκατάστατο, όπως προτείνεται από τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν.

  Οι ανάγκες για εσωτερικές μεταρρυθμίσεις είναι σωστές και επείγουσες, αλλά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογίες για να παραμείνουν στην αίθουσα αναμονής οι Ανατολικοευρωπαίοι για τις επόμενες δεκαετίες.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/87114

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ