Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Δεκ-2021 08:22

  Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι το κράτος δικαίου έχει σημασία για την Ευρώπη

  Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι το κράτος δικαίου έχει σημασία για την Ευρώπη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Marc Pierini

  Πριν από λίγες ημέρες, το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για μια υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Τον Οκτώβριο του 2017, ο Τούρκος φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά φυλακίστηκε με ψευδείς κατηγορίες, αθωώθηκε για τις αρχικές κατηγορίες και αμέσως εστάλη στη φυλακή με άλλες. Τον Δεκέμβριο του 2019, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε στην υπόθεση Καβαλά έναντι Τουρκίας, ότι κρατήθηκε παρανόμως και ότι θα έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος εν αναμονή της δίκης. Οι αρχές στην Τουρκία έχουν αρνηθεί επανειλημμένως να συμμορφωθούν με αυτή την υποχρεωτική απόφαση.

  Η ψηφοφορία της προηγούμενης εβδομάδας επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία παραβίαζε την απόφαση του δικαστηρίου του 2019 και έδωσαν διορία έξι εβδομάδων στη χώρα να εφαρμόσει την απόφαση διαφορετικά θα έρθει αντιμέτωπη με διαδικασία επί παραβάσει. Η Τουρκία άμεσα απάντησε ότι περαιτέρω βήματα από το Συμβούλιο της Ευρώπης θα σήμαιναν "παρέμβαση στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη”.

  Η απόφαση του Συμβουλίου ασφαλείας είναι μια σπάνια καλή εξέλιξη στην υπόθεση εναντίον του Καβαλά. Αλλά αυτή η εξέλιξη είναι επίσης επί της αρχής. Αποδοκιμάζοντας την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει την υποχρεωτική απόφαση του 2019 σε αυτή την υπόθεση, το θεσμικό όργανο με έδρα το Στρασβούργο επικύρωσε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την οποία είχε υπογράψει η Τουρκία, και υποστήριξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του οποίου είναι μέλος.

  Η σύμβαση και το δικαστήριο είναι οι δύο βασικοί πυλώνες του κράτους δικαίου στην Ευρώπη. Εάν η υπόθεση εναντίον του Καβαλά στα τουρκικά δικαστήρια είχε εξελιχθεί χωρίς επιτήρηση από το Συμβούλιο της Ευρώπης, θα είχε αφήσει ένα βαθύ σημάδι στην προσεκτικά σχεδιασμένη αρχιτεκτονική του κράτους δικαίου της Ευρώπης και θα επέτρεπε σιωπηρά άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η πολιτική σημασία της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης θα πρέπει επομένως να αξιολογηθεί σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, όπου οι αξίες και οι αρχές που καθιερώθηκαν μετά την Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, απειλούνται σε ολόκληρη την ήπειρο.

  Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Τουρκία επέλεξε να υπογράψει τη συνθήκη το 1950 και να προσχωρήσει στο δικαστήριο το 1959. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, ένας Τούρκος δικαστής είναι παρών στο δικαστήριο και δεύτερον, η Τουρκία πρέπει να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του δικαστηρίου, για το Άρθρο 46 της σύμβασης. Επομένως, η φερόμενη ως παρέμβαση στο δικαστικό σύστημα της Τουρκίας είναι αβάσιμη.

  Δύο μόνο χώρες από τα 47 μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης τάχθηκαν στο πλευρό της Τουρκίας. Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία θα μπορούσε να έχει αποφύγει μια τέτοια θεαματική διπλωματική απομόνωση εάν είχε επιλέξει να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες του δικαστηρίου. Η ψηφοφορία παρόλα αυτά είχε σχεδιαστεί προσεκτικά για να δώσει στην Τουρκία μια ευκαιρία να εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου στην ακρόαση του Ιανουαρίου 2022, για την υπόθεση του Καβαλά.

  Τα προβλέψιμα κίνητρα αφορούν κυρίως στην εγχώρια πολιτική. Η μάχη μπορεί να είναι πολιτικά βολική για κάποιους. Η άλλη όψη του νομίσματος ότι ότι η έναρξη ενός τόσο δαιδαλώδους ταξιδιού -μετά την έξοδο από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών και μετά από μια δραστική υποβάθμιση του κράτους δικαίου τα τελευταία χρόνια- θα απομονώσει περαιτέρω την Τουρκία από την Ευρώπη και τη Δύση.

  Όσο άβολο και αν είναι για κάποιους στην Τουρκία, το κράτος δικαίου έχει σημασία στην Ευρώπη.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/2021/12/03/in-europe-rule-of-law-matters-pub-85918

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ