Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Νοε-2021 00:05

  Ο Λουκασένκο χρησιμοποιεί τους μετανάστες για να εκμεταλλευτεί το άγχος της Ευρώπης για το μεταναστευτικό

  Δράματα προσφύγων στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Judy Dempsey

  Λες και οι ηγέτες της ΕΕ δεν αντιλήφθηκαν τη δυνατότητα κλιμάκωσης.

  Από τον Ιούλιο, χιλιάδες άνθρωποι από το Ιράκ και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής επωφελήθηκαν από αυτό που θεωρούσαν έναν εύκολο σχετικά τρόπο εισόδου σε μια χώρα της ΕΕ. Με παρότρυνση του καθεστώτος του Λευκορώσου ηγέτη Λουκασένκο, αγόρασαν αεροπορικά εισιτήρια, απέκτησαν εύκολα βίζα και μετέβησαν αεροπορικώς στο Μινσκ, στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

  Μόλις έφτασαν στο Μινσκ, μεταφέρθηκαν -συχνά από τις δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας- στα σύνορα με το μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, της Λιθουανία. Εκεί, πολλοί πέρασαν παράνομα.

  Το Βίλνιους, ασυνήθιστο σε τέτοιες ροές μεταναστών, υιοθέτησε μια διττή πολιτική: οι αρχές παρείχαν καταφύγιο αλλά επίσης οχυρώσαν τα σύνορα τους. Οι συχνά συγκεχυμένες σκηνές σε αυτές τις διελεύσεις, ήταν μια πρόγευση των όσων θα συνέβαιναν στα σύνορα της Πολωνίας και της Λετονίας με τη Λευκορωσία.

  Η κατάσταση κλιμακώθηκε γρήγορα. Βίντεο που αναρτήθηκαν στις 8 Νοεμβρίου, έδειξαν χιλιάδες μετανάστες να συσσωρεύονται στα σύνορα της Πολωνία με τη Λευκορωσία, και κάποιοι από αυτούς επιδίωξαν με τη βία να εισέλθουν στην Πολωνία. Η Βαρσοβία είχε ήδη τοποθετήσει συρματόπλεγμα για να προστατεύσει τα σύνορα της και να απαγορεύσει τα ΜΜΕ και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να βρίσκονται στην περιοχή. 12.000 στρατιώτες και αστυνομικοί είχαν σταλεί για να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα σύνορα.

  Οι συνθήκες για τους μετανάστες στα σύνορα είναι φρικτές. Έχουν κατασκηνώσει στο κρύο και σε άθλιες καιρικές συνθήκες. Τους χτυπούν οι Λευκορώσοι στρατιώτες και ταυτόχρονα τους απωθούν από την πολωνική πλευρά. Παρά το ότι εργαλειοποιούνται από τον Λουκασένκο και από το Κρεμλίνο, συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να μπουν στην ΕΕ.

  Ο Λουκασένκο παραμένει στην εξουσία χάρη στην βίαιη καταστολή κάθε μορφής αντίδρασης στα αποτελέσματα των νοθευμένων προεδρικών εκλογών τον Αύγουστο του 2020 -και χάρη στον ευεργέτη του, τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

  Ο Λουκασένκο, χωρίς αμφιβολία με την στήριξη του Πούτιν, έχει χρησιμοποιήσει το μεταναστευτικό για να τιμωρήσει την ΕΕ που επέβαλε κυρώσεις στο καθεστώς του, που δεν έχει καμία νομιμότητα. Το Μινσκ και η Μόσχα γνωρίζουν ότι ένα από τα μεγαλύτερα ευάλωτα σημεία της Ευρώπης, είναι η αντίδραση της στο μεταναστευτικό.

  Αυτή η ευπάθεια, η οποία ήταν ξεκάθαρη κατά την προσφυγική κρίση του 2015 όταν η Ένωση διχάστηκε για το να δοθεί καταφύγιο και ασφάλεια στους μετανάστες που διέφυγαν από τον πόλεμο στη Σύρια, δεν έχει αντιμετωπιστεί.

  Αντί να αντιμετωπίσει την τελευταία κρίση κατά μέτωπο, η Ευρώπη χτίζει ένα φρούριο, κάτι για το οποίο επικρίθηκε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Όρμπαν το 2015, όταν κατασκεύασε ένα οχυρωμένο σύνορο για να κρατήσει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες από το να περάσουν μέσω Ουγγαρίας σε άλλο κράτος-μέλος. Ο Όρμπαν ξεκίνησε μια τάση. "Υπάρχει τώρα μια σημαντική σκλήρυνση των πολιτικών σε αυτόν τον τομέα”, ανέφερε στο Strategic Europe ο Stefan Lehne, ειδικός μετανάστευσης του Carnegie Europe.

  Η ΕΕ επέβαλε αυστηρότερες κυρώσεις πριν από κάποιους μήνες όταν η Λευκορωσία κατέλαβε ένα αεροπλάνο της Ryanair, αναγκάζοντας το να προσγειωθεί στο Μινσκ έτσι ώστε να συλλάβει έναν από τους επιβάτες της, τον δημοσιογράφο και τον ακτιβιστή της αντιπολίτευσης, Ρομάν Προτάσεβιτς. Τώρα, ως απάντηση στις πρόσφατες εξελίξεις, αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ζητούν νέα δέσμη κυρώσεων.

  Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ίντερ Λάρεν, έχει τελικά καταλήξει στην αποστολή ενός ανώτατου αξιωματούχου "στις κύριες χώρες καταγωγής και διέλευσης”. Αυτές οι χώρες, τόνισε, "θα πρέπει να δράσουν για να αποτρέψουν τους δικούς τους πολίτες από το να πέσουν στην παγίδα που έχουν στήσει οι αρχές της Λευκορωσίας. Η ΕΕ συγκεκριμένα θα διερευνήσει πώς να επιβάλει κυρώσεις, μεταξύ άλλων μέσω μαύρης λίστας, σε αεροπορικές εταιρείες τρίτων χωρών που εμπλέκονται σε ανθρώπινο εμπόριο”. Μην αναμένεται άμεσες αποφάσεις.

  Η αντίδραση της ΕΕ σε αυτό το νέο μεταναστευτικό φαινόμενο, επιβεβαιώνει την απουσία μιας μεταναστευτικής πολιτικής και ασύλου -έστω και βραχυπρόθεσμη.

  Θα ήταν τόσο δύσκολο, με τη βοήθεια της ΕΕ, των Ηνωμένων Εθνών και των μεταναστευτικών οργανώσεων, να τοποθετήσουν εγκαταστάσεις εντός των συνόρων της Πολωνία και της Λιθουανία, για να καταγραφεί και να αξιολογηθεί η κατάσταση την μεταναστών; Αυτό θα είχε αποτρέψει τα δεινά για τους μετανάστες.

  Όπως είναι λογικό, οι κυβερνήσεις της ΕΕ στην περιοχή που ήταν πολύ επικριτικοί στην καταστολή των δυνάμεων του Λουκασένκο και ηγήθηκαν των κυρώσεων, είναι απρόθυμες να δεχθούν αυτή την ιδέα. Θα νομιμοποιούσε, υποστηρίζουν, την εργαλειοποίηση των μεταναστών. Θα συνέχιζε να ωθεί τους μετανάστες στα σύνορα, ανεξαρτήτως της βίας που θα ασκούνταν εναντίον τους.

  Συγκριτικά, στο Βραδεμβούργο, το γερμανικό ομοσπονδιακό κράτος δίπλα στην Πολωνία, τις τελευταίες εβδομάδες περνούν καθημερινά 100-150 μετανάστες από την Πολωνία στη Γερμανία, όπου τους δίνεται καταφύγιο και περίθαλψη. Οι αιτήσεις ασύλου τους διεκπεραιώνονται. Αυτές οι διαδικασίες είναι αργές και γραφειοκρατικές, παρόμοιες με εκείνες για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών πίσω στη χώρα καταγωγής τους.

  Το 2016, η ΕΕ, με μπροστάρη τη Γερμανία, σύναψε μια συμφωνία με την Τουρκία για να σταματήσει τη ροή μεταναστών και προσφύγων στην ΕΕ. Η Άγκυρα πληρώθηκε για να εισάγει το μεταναστευτικό πρόβλημα της Ευρώπης.

  Το ίδιο δεν μπορεί να ισχύει για τον Λουκασένκο. Θα σήμαινε διαπραγμάτευση με το καθεστώς του, κάτι που η ΕΕ απεχθάνεται. Να κάνει. Και θα σήμαινε ότι ο Λουκασένκο και ο Πούτιν θα καρπωθούν τη νίκη από την εργαλειοποίηση των μεταναστών.

  Στο μεταξύ, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ έχει δηλώσει ότι η Συμμαχία "είναι έτοιμη να βοηθήσει περαιτέρω τους συμμάχους μας και να διατηρήσει την ασφάλεια στην περιοχή”. Αναρωτιέται κανείς, εάν η Ρωσία και η Λευκορωσία "τρώγονται” για μια επικίνδυνη αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/85735

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ