Τρίτη, 05-Οκτ-2021 00:16
Μπορεί η Γερμανία να αναλάβει την ηγεσία στην Ευρώπη;

Ασφαλώς, θα μπορούσε -όπως στη χώρα των τυφλών, ο μονόφθαλμος είναι βασιλιάς. Επομένως δεν πρόκειται για τη Γερμανία να αρπάξει τον μανδύα της ηγεσίας, αλλά μάλλον απλώς να το φορέσει, διότι κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν το κάνει.
Την προηγούμενη Κυριακή, οι Γερμανοί ψήφισαν για μια προσεκτική αλλαγή, ενισχύοντας το πολιτικό κέντρο και όχι τα άκρα, χωρίς μεγάλη φασαρία. Αυτό δεν μπορεί να λεχθεί για τη Γαλλία (τον άλλο πιθανό ηγέτη της Ευρώπης που πηγαίνει στις κάλπες τον Απρίλιο του 2022) ή για τη Ιταλία (που πάει στις κάλπες ξανά, όποτε πάει).
Ωστόσο, θα χρειαστεί μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού που να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα φλέγοντα ζητήματα για εσωτερικούς λόγους, όχι επειδή ο επόμενος Καγκελάριος θέλει να είναι ηγέτης στην Ευρώπη και για την Ευρώπη.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν τώρα φτάσει στη γερμανική ύπαιθρο. Και οι συντάξεις είναι ένα ζήτημα ακριβώς εξαιτίας των προφανών δημογραφικών τάσεων. Η φορολογική μεταρρύθμιση απαιτείται όχι μόνο για να καλύψει το αυξημένο κόστος της πανδημίας αλλά επίσης και για τη μείωση των ανισοτήτων, ακόμη και σε μια χώρα που βρίσκεται σε καλύτερη θέση από πολλές άλλες. Υπό αυτή την έννοια, η Γερμανία μπορεί να παράσχει ηγεσία όχι μόνο από φιλοδοξία αλλά περισσότερο ως μια παρενέργεια της καλής διακυβέρνησης στο εσωτερικό.
"Όσοι απαιτούν ηγεσία από εμένα, θα πρέπει να ξέρουν ότι πραγματικά θα την έχουν”. Αυτή είναι μία από τις πιο αξιομνημόνευτες εκφράσεις του Olaf Scholz, του καλύτερου ανθρώπου να διαδεχθεί την Angela Merkel.
Όσοι ζητούν ηγετικές διαθέσεις από τη Γερμανία στην Ευρώπη, καλό θα ήταν να σκεφτούν αυτή τη φράση. Είναι η φωνή τους για ηγετική εμφάνιση από το Βερολίνο τίποτα περισσότερο από μια συντομογραφία του "η Γερμανία πρέπει να κάνει αυτό που πιστεύω ότι είναι καλύτερο”;
Είναι πιθανό να μην έχουν δεχθεί καλές συμβουλές ώστε να είναι προσεκτικές για το τι εύχονται, στην περίπτωση που οι Γερμανοί ηγέτες έχουν διαφορετικά σχέδια;
Τα καλά και τα κακά νέα είναι ότι η νέα κυβέρνηση συνασπισμού είναι απίθανο να επιδιώξει ριζοσπαστικές πολιτικές για την Ευρώπη.
Οι περισσότεροι παρατηρητές πιθανότατα θα συνεχίσουν να είναι απογοητευμένοι από τη γερμανική ηγεσία. Αλλά μπορεί επίσης να εκπλαγούν που μια νέα κυβέρνηση μπορεί να πετύχει κάποιες βελτιώσεις: μια πολιτική για την Κίνα που διαλύει την ηττοπάθεια της Merkel, μια πιο ηχηρή στάση για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου στην ΕΕ, συγκεκριμένα εναντίον του ανελεύθερου κρατικού project του Ούγγρου προέδρου Viktor Orban, συν μια φιλόδοξη βιομηχανική, καινοτόμα πολιτική, και μια για το κλίμα που είναι συνδεδεμένη με μια πανευρωπαϊκή ατζέντα και δεν ενδιαφέρεται μόνο για την τύχη των γερμανικών επιχειρήσεων, αλλά επίσης και για την προώθηση της ευρωπαϊκής καινοτομας βάσης στο σύνολο της.
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/85463