Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Σεπ-2021 00:04

  Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν θα αλλάξουν την εξωτερική πολιτική μεμονωμένων χωρών;

  Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν θα αλλάξουν την εξωτερική πολιτική μεμονωμένων χωρών;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Carl Bildt, συμπροεδρεύων του European Council on Foreign Relations

  Είναι πολύ νωρίς να πούμε. Υπάρχουν ασφαλώς ερωτήματα σχετικά με το αν υπάρχει μεγαλύτερη υποχώρηση των ΗΠΑ προκειμένου η Ουάσιγκτον να εστιάσει στην Κίνα, και τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό, καθώς και ερωτήματα σχετικά με την ισχύ των διαβουλεύσεων πέρα από τον Ατλαντικό.

  Οι συνέπειες που θα έχει αυτή η υποχώρηση για το πώς βλέπουν οι ΗΠΑ τον ρόλο τους στον κόσμο, είναι τελικά αυτές που θα μας επηρεάσουν -και αυτό μένει να το δούμε.

  Ian Bond, διευθυντής εξωτερικής πολιτικής στο Centre for European Reform

  Το Ηνωμένο Βασίλειο μπήκε στον πόλεμο στο Αφγανιστάν σίγουρο ότι ήξερε πώς να νικήσει τις εξεγέρσεις. Μετά από περισσότερους από 450 θανάτους Βρετανών, έφυγε, τιμωρημένο και με λιγότερη διάθεση για εμπλοκή σε μακρινές συγκρούσεις. Η ταχεία αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και η επακόλουθη κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης και η πτώση της Καμπούλ στο Αφγανιστάν, θα πρέπει να οδηγήσει σε μια βαθύτερη πολιτική επαναξιολόγηση.

  Υπάρχουν διάφορα μαθήματα που πρέπει να διδαχθούν:

  Πρώτον, να γνωρίζεις εναντίον ποιου πολεμάς και με ποιον τον πολεμάς. Οι Ταλιμπάν δεν θα είχαν κερδίσει χωρίς τη λαϊκή στήριξη. Οι κυβερνητικές δαπάνες δεν θα είχαν χάσει εάν είχαν λιγότερο διεφθαρμένη, βίαιη και αντί-λαϊκή ηγεσία.

  Δεύτερον, μην πιστεύεις τη δική σου προπαγάνδα. Η Γαλλία ήταν απαισιόδοξη για την ανθεκτικότητα της αφγανικής κυβέρνησης και άρχισε να αποσύρει τους υπηκόους της και τους ευάλωτους Αφγανούς, από νωρίς. Το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και έφυγε πολύ αργά για να τους απομακρύνει όλους.

  Τέλος, δεν πρέπει να γινόμαστε πολύ εξαρτημένοι από έναν σύμμαχο, όσο ισχυρός και αν είναι. Όταν η Βουλή των Κοινοτήτων συζήτησε για το Αφγανιστάν στις 18 Αυγούστου, ακόμη και οι Συντηρητικοί Βουλευτές υποστήριξαν πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να γίνει λιγότερο εξαρτημένο από τις ΗΠΑ. Ωστόσο η Βρετανία δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος της άμυνας και της ασφάλειας. Επομένως, χρειάζεται να συνεργαστεί με ένα ευρύτερο φάσμα δημοκρατικών εταίρων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στην Ευρώπη.

  Kate Hansen Bundt, γενική γραμματέας της Norwegian Atlantic Committee

  Η Νορβηγία είχε τρεις στόχους όταν συμμετείχε στον διεθνή συνασπισμό: να υποστηρίξει τις ΗΠΑ και να διασφαλίσει τη συνέχιση του ρόλου του ΝΑΤΟ, να υποστηρίξει τον διεθνή αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και να βοηθήσει να οικοδομηθεί ένα σταθερό και δημοκρατικό Αφγανιστάν.

  Το να είσαι καλός σύμμαχος βρίσκεται στον πυρήνα της νορβηγικής πολιτικής ασφάλειας. Η εξάρτηση μας από το ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα η υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια πιθανή κρίση, διαμορφώνει την εξωτερική πολιτική μας και την πολιτική ασφάλειας.

  Η Ρωσία παραμένει ο καθοριστικός παράγοντας στη νορβηγική πολιτική ασφάλειας, και μετά από 20 χρόνια εκτός περιοχής, η Νορβηγία χαιρετίζει την επιστροφή στο αρχικό έργο της συμμαχίας: την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού.

  Ωστόσο, έχουν διδαχθεί πολύτιμα μαθήματα στο Αφγανιστάν για την ανταλλαγή μυστικών πληροφοριών και για κοινές επιχειρήσεις.

  Ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας δεν είναι πλέον στην κορυφή της ατζέντας ασφάλειας, σε έναν κόσμο που καθορίζεται από μεγάλο ανταγωνισμό των δυνάμεων και τις αναδυόμενες απειλές ασφάλειας, όπως κυβερνοεπιθέσεις και οι υβριδικές επιθέσεις, η ΑΙ, η παραπληροφόρηση και η κλιματική αλλαγή.

  Το πώς αποτυπώνονται αυτές οι απειλές στο νέο στρατηγικό concept του ΝΑΤΟ και το ποιον ρόλο θα διαδραματίσουν οι ΗΠΑ στη Συμμαχία, θα επηρεάσει σημαντικά την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της Νορβηγία.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/85354

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ