Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Ιουν-2021 08:34

  Ο Nord Stream 2 είναι η αχίλλειος πτέρνα της Γερμανίας και της Ευρώπης

  Ο Nord Stream 2 είναι η αχίλλειος πτέρνα της Γερμανίας και της Ευρώπης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Judy Dempsey

  Όταν πρόκειται για τις σχέσεις με τη Γερμανία, ο αγωγός Nord Stream 2 δίνει στη Ρωσία σχεδόν όλα όσα ήθελε από καιρό.

  Επιτρέπει στο Κρεμλίνο να στέλνει αέριο απευθείας από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

  Επιτρέπει στη Ρωσία να συσφίξει ακόμη περισσότερο τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τις γερμανικές επιχειρήσεις και τους πολιτικούς, με τρόπους που επηρεάζουν τις ενεργειακές αποφάσεις εντός της ΕΕ. Ο Gerhard Schroder, πρώην Καγκελάριος Σοσιαλδημοκράτης, είναι πρόεδρος της επιτροπής μετόχων της Nord Stream AG.

  Δίνει στη Ρωσία ένα βραβείο που έχει ζητήσει εδώ και καιρό: την ικανότητα να χρησιμοποιεί τον αγωγό για να σπάσει την εξάρτηση της και να εκβιάσει την Ουκρανία, ως η κύρια χώρα διέλευσης για το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.

  Πάνω από όλα, στερεί από τη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ τη μόχλευση που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να ασκήσουν πίεση στον Ρώσο πρόεδρο vladimir Putin σε πολλά θέματα.

  Η Γερμανία θα μπορούσε να είχε σταματήσει την ολοκλήρωση του αγωγού ως μόχλευση για να στηρίξει την κορυφαία προσωπικότητα της ρωσικής αντιπολίτευσης, τον Alexei Navalny, ο οποίος βρίσκεται τώρα στη φυλακή.

  Θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να υπερασπιστεί τις τώρα απαγορευμένες στη Ρωσία ΜΚΟς. Η Ρωσία έχει επεκτείνει προσφάτως την δράση της στις γερμανικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, που συνεργάζονται με ρωσικές ομόλογες τους.

  Το Κρεμλίνο επέμεινε να εξαιρεθούν από τον ετήσιο γερμανο-ρωσικό διάλογο στην Πετρούπολη που υποτίθεται ότι διευκολύνει τις επαφές μεταξύ ομάδων της κοινωνίας των πολιτών, think tanks, και υπεύθυνων λήψης αποφάσεων από τις δύο χώρες. Η γερμανική κυβέρνηση, για την ώρα, ανέστειλε τον διάλογο ως διαμαρτυρία για την άσκηση πίεσης στις δικές της ΜΚΟ, παρά την παρασκηνιακή πίεση από Γερμανούς πολιτικούς με στενούς δεσμούς στο Κρεμλίνο.

  Ο Nord Stream θα μπορούσε επίσης να είχε χρησιμοποιηθεί ως μοχλός για την στήριξη πολύ πιο ενεργά, των πολλών χιλιάδων Λευκορώσων πολιτών που διαδήλωσαν ειρηνικά τον περασμένο Αύγουστο εναντίον των χαλκευμένων εκλογών στις οποίες ο Alexander Lukashenko εξελέγη για τέταρτη θητεία. Έκτοτε, πολλοί από αυτούς βρίσκονται στη φυλακή. Στο μεταξύ, ο Lukashenko παραμένει στην εξουσία με τη ρωσική πολιτική, οικονομική στήριξη και των μυστικών υπηρεσιών.

  Αντιθέτως, έχει βγει από το τραπέζι το χαρτί του Nord Stream. Όχι χάρη στην Angela Merkel.

  Από τα τέλη του 2005 που έγινε Καγκελάριος της Γερμανίας, έχει υποστηρίξει με συνέπεια ένα project που υπονομεύει τις αξίες και τα συμφέροντα της Γερμανίας.

  Αυτή η στήριξη επηρεάζει τις σχέσεις του Βερολίνου με διάφορες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των ΗΠΑ, οι οποίες υπό τον Joe Biden αντιτίθενται στον nord stream- αλλά δεν θα το σταματήσει. Όταν υπάρχουν αυτές οι διαιρέσεις εντός της ΕΕ και μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον, η Ρωσία δεν θα μπορούσε να ζητήσει τίποτα περισσότερο.

  Επομένως εάν και όταν η ΕΕ δημιουργήσει μια στρατηγική σχέση με τη Ρωσία, θα είναι η Γερμανία που θα καθορίσει τους όρους. Η Nord stream θα είναι σε θέση να δέσει ταα χέρια της με τρόπους που να υπονομεύουν τα γερμανικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα και αξίες. Και πάει η ρητορική για την υπεράσπιση των αξιών της ΕΕ.

  Αυτό που συμβαίνει για το nord Stream 2 και εντός της ΕΕ, έχει ευρύτερες επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή δημοκρατία.

  Το κόμμα "Νόμος και Δικαιοσύνη” στην Πολωνία έχει συστηματικά παραβιάσει τις ανεξαρτησίες του δικαστικού σώματος και των δικαστηρίων. Ακόμη και αν το δικαστικό σώμα χρειαζόταν κάποιες μεταρρυθμίσεις, αυτό δεν δικαιολογούσε την αφαίρεση της ασυλίας από τους δικαστές και τον διορισμό πιστών του κόμματος σε ηγετικές θέσεις στη δικαστική ιεραρχία.

  Στην Ουγγαρία είναι καλά γνωστή η κατάχρηση πόρων της ΕΕ για τη χρηματοδότηση projects που θα αγοράσουν ακόμη περισσότερη στήριξη για το κόμμα Fidesz του viktor Orban.

  Σε ό,τι αφορά στην ικανότητα της ΕΕ να προβάλει μια συνεκτική στάση στην εξωτερική πολιτική απέναντι στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ, η Ουγγαρία έχει χρησιμοποιήσει το βέτο της για να σταματήσει η κριτική στην καταστολή της Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία των μέσων στο Χονγκ Κονγκ.

  Η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν είναι οι εξαιρέσεις. Έπρεπε το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ -όχι η ΕΕ- να εντοπίσει αρκετούς Βούλγαρους πολιτικούς και προσωπικότητα για διαφθορά και δεσμούς με τη Ρωσία.

  Αυτό συνέβη παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των Βούλγαρων δικαστών και εισαγγελέων, δικηγόρων και ατόμων, οι οποίοι έκαναν εκστρατεία για ένα διάφανο και ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα αλλά αγνοήθηκαν από την ΕΕ. Οι αξίες και τα συμφέροντα απορρίφθηκαν.

  Αυτό που απεικονίζουν τα παραπάνω -συμπεριλαμβανομένου του nord Stream- είναι το πώς αμφισβητούνται οι δημοκρατικοί θεσμοί της ΕΕ εκ των έσω.

  Είναι εύκολο να κατηγορήσουμε την Ρωσία και την Κίνα για υπονόμευση της ενότητας της Ευρώπης, των δημοκρατικών της αξιών και θεσμών. Ο Thomas haldenwang, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας, προειδοποίησε προσφάτως ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ΄έχουν "αυξήσει σημαντικά τη δραστηριότητά τους” στη Γερμανία.

  Ήταν, πρόσθεσε, τόσο ενεργές όσο και στον Ψυχρό Πόλεμο. Η Ρωσία χρησιμοποιεί πράκτορες για να προσπαθήσει και να "εδραιώσει επαφή στο περιβάλλον των πολιτικών υπεύθυνων λήψης αποφάσεων”… οι μέθοδοι της γίνονται πιο σκληρές και τα μέσα πιο βίαια”.

  Ο Bruno Kahl, πρόεδρος της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, δήλωσε πως η Ρωσία και η Κίνα προσπάθησαν να προκαλέσουν δυσαρεσκεια μεταξύ των κρατών της Δύσης.

  Δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν πιο ξεκάθαρες δηλώσεις. Η Ευρώπη γίνεται πεδίο δραστηριότητας για τα ρωσικά για κινεζικά συμφέροντα καθώς αρκετά κράτη-μέλη επιτρέπουν και τους δύο να βάλουν σε αντιπαράθεση τις κυβερνήσεις της ΕΕ μεταξύ τους.

  Η Γερμανία, μεταξύ άλλων, θα μπορούσε να βγει μπροστά και να κλείσει αυτό το πεδίο. Εάν συμβεί αυτό -αν δεν είναι πολύ αργά- η ΕΕ θα μπορούσε να είναι σε πολύ πιο ισχυρή πολιτική και οικονομική θέση σε διεθνές επίπεδο.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/84704

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ