Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Μαϊ-2021 08:35

  Μπορεί να κάνει κάτι η ΕΕ για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστινίων;

  Μπορεί να κάνει κάτι η ΕΕ για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστινίων;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Nathan Brown, μη επισκέπτη senior fellow στο πρόγραμμα του Carnegie Endowment for International Peace για τη Μέση Ανατολή

  Το να ρωτήσουμε εάν η Ευρώπη μπορεί να αποκλιμακώσει τη σύγκρουση, είναι σαν να θέτουμε το λάθος ερώτημα στη λάθος στιγμή. Στη φαύλη διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η Ευρώπη, όπως και οι περισσότεροι πιθανοί διαμεσολαβητές, έχει λίγα χαρτιά να παίξει και δεσμούς μόνο στη μία πλευρά.

  Αλλά φανταστείτε εάν το ερώτημα είχε τεθεί πριν από μία εβδομάδα, όταν η σύγκρουση αφορούσε στις εκδιώξεις παλαιστίνιων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ -ή πριν από ένα μήνα, προτού ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas ακυρώσει τις εκλογές;

  Οι επιλογές της Ευρώπης σχετικά με την τελευταία περίπτωση των γεγονότων στην Ιερουσαλήμ, ίσως ήταν περιορισμένες. Αλλά η χλιαρή υποστήριξη για εκλογές, είχε όντως επίπτωση στους υπολογισμούς των διαφόρων παραγόντων. Ένα ισχυρό διεθνές πλαίσιο -όπως αυτό που παρουσιάστηκε για τη ψηφοφορία των Παλαιστίνιων το 2006- θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τη μετάβαση στην τωρινή βία.

  Εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιδράσουν στις τρέχουσες εντάσεις χαιρετίζοντας την κατάπαυση του πυρός και καλώντας για επανέναρξη της διπλωματίας δύο κρατών, θα αγνοηθούν ευγενικά από το κοινό στην καλύτερη των περιπτώσεων -και θα γίνει αντικείμενο κοροϊδίας από όλους σχεδόν κατ’ ίδιαν.

  Εάν αντιθέτως επιλέξουν να περιγράψουν και να αποκρυπτογραφήσουν την τρέχουσα πραγματικότητα και να υποστηρίξουν πιο ειλικρινείς συζητήσεις, μπορεί να βοηθήσουν να προχωρήσει η κατάσταση πέρα από την αποκλιμάκωση, σε μια ρεαλιστική μακροπρόθεσμη διπλωματία.

  Kristina Kausch, ανώτερη resident fellow στο Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ των Ηνωμένων πολιτείων

  Όχι πολλά. Το να σταματάει τους πυραύλους δεν είναι το δυνατό χαρτί της Ευρώπης. Εκκλήσεις και δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών, ανησυχία για τον αριθμό των θυμάτων και έκκληση -παρακαλώ- να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές, υπογραμμίζουν την αμηχανία της.

  Ο λογαριασμός στο twitter "Is EU concerned?” Με 23.000 ακολούθους, ποστάρει συνεχώς ατάκες των Ευρωπαίων ηγετών που εκφράζουν την ανησυχία τους, ως την σαρκαστική επιτομή της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Το νέο μπλοκάρισμα από την Ουγγαρία μιας κοινής ανακοίνωσης της ΕΕ στις 18 Μαίου, εξευτέλισε την διπλωματία κρίσης της ΕΕ. Αυτό πρέπει να σταματήσει. 

  Αλλά τότε, η κατάπαυση του πυρός δεν είναι πολιτική. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δίκιο που υπογραμμίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της αντιμετώπισης των αιτιών της έντασης εάν πρόκειται να διαλυθεί αυτός ο μακάβριος δεσμός σύγκρουσης-διαμεσολάβησης-βοήθειας-αποκλεισμού-εντάσεων-σύγκρουσης στο οποίο η Ευρώπη διαδραματίζει τον ρόλο του μεσολαβητή μετά τους πυραύλους. Αλλά πώς αντιλαμβάνονται ένα άνοιγμα ενώ παράλληλα κολλάνε στα ίδια σημεία συζήτησης για δεκαετίες που -αν μη τι άλλο- βοήθησαν ώστε να εδραιωθούν οι ρίζες της σύγκρουσης.

  Κάτι κινείται ωστόσο. Σιγά σιγά, ο διεθνής διάλογος στρέφεται προς μια αναγνώριση των Παλαιστινιακών δικαιωμάτων και της ταυτότητας. Μια παρατήρηση του Αμερικάνου υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken πριν από λίγες ημέρες, προκάλεσε σπέκουλα ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να εξετάσει μια στροφή σε μια προσέγγιση βασισμένη σε δικαιώματα, που βάζει πάνω από όλα την ισότητα. Αλλά η μετατόπιση του διαλόγου απαιτεί να σπάσουν ταμπού -που είναι επικίνδυνο για την καριέρα και το πολιτικό κλίμα που δεν είναι πρόθυμοι να αναλάβουν πολλοί στην Ευρώπη.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/84575

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ